Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν έχουν ήδη ειπωθεί, αλλά μιας και κανένας δεν ακούει, πρέπει να γυρίζουμε συνεχώς πίσω και να τα λέμε όλα ξανά από την αρχή. Andre Gide, 1869-1951, Γάλλος συγγραφέας.

Στη Λευκωσία ο Ι. Πλακιωτάκης για την 20ή επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

10 Μαΐου, 2024

«Ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου…». Αυτό τόνισε σε ομιλία του σήμερα, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης -εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα- σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ιστορικό επίτευγμα, το οποίο οφείλεται πρωτίστως στην εθνική μας συσπείρωση και ομοψυχία. Η διαρκής συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στον κοινό μας αγώνα» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε, ότι, αν και τα μηνύματα που αποστέλλουν με κάθε ευκαιρία οι Τούρκοι ως προς τη προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είναι δυστυχώς αρνητικά, εντούτοις: «Το τρέχον κλίμα βελτίωσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην επίτευξη προόδου και στο Κυπριακό». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι: «Θέση της Ελλάδας είναι ότι εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της για λύση δύο κρατών και συμβάλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, θα δημιουργηθούν άνευ συνθήκες πρωτόγνωρης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

    Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά στην ομιλία του για τη συμπόρευση των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδας-Κύπρου σχετικά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και κατέληξε ότι: «Η Ελλάδα δεν θα κουραστεί να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής».

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Α’ αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχε επίσης σε πάνελ συζήτησης, με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους για τις εκδηλώσεις, με θέμα: «Συλλογικά επιτεύγματα, κοινές προκλήσεις και μελλοντική πορεία ως κράτη μέλη της ΕΕ-Ο ρόλος των κοινοβουλίων», όπου, πέραν της οξείας αναφοράς στα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής, έκανε ξεχωριστή παρέμβαση τονίζοντας τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, ώστε να επιτευχθεί έτσι απομόνωση του λαϊκισμού και των ακραίων αντιευρωπαϊκών ρευμάτων.

    «Τα εθνικά Κοινοβούλια, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, θα πρέπει να επιδιώκουν διαρκώς την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών, την προώθηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, την ενισχυμένη συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θεσμικά ή κοινοβουλευτικά ζητήματα καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα χρειαστεί. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του ρόλου των Κοινοβουλίων για την καθιέρωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού συστήματος συνεχούς συνεργασίας σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θα συνδράμει αποφασιστικά τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και την ευρωπαϊκή διοίκηση στην αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων και την εξασφάλιση μιας ποιοτικής δημοκρατίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Πλακιωτάκης.

    Κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, ο κ. Πλακιωτάκης είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, στις οποίες και επιβεβαιώθηκε πλήρως, η ταύτιση κοινού σχεδιασμού στο μείζον εθνικό ζήτημα.