Τα μόνα πράγματα που μπορεί κανείς να θαυμάζει για πολύ, είναι τα πράγματα που θαυμάζει χωρίς να ξέρει γιατί. Jean Rostand, 1894-1977, Γάλλος επιστήμονας & φιλόσοφος

Πολιτισμός

Έκθεση της Συλλογής Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Μάι 18, 2022

Ένα ειδικό πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα αποτελεί η έκθεση «Το πάθος του ορατού» μέσα από 104 έργα ζωγραφικής 64 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών της συλλογής του Αντώνη και της Άζιας Χατζηιωάννου, που διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και εγκαινιάζεται το Σάββατο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις στα μουσεία

Μάι 18, 2022

   Με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες εκδηλώσεις τα μουσεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, μικρά και μεγάλα, γιορτάζουν σήμερα τη διεθνή ημέρα τους.

Στ. Βλίζος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων είναι η ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου τους

Μάι 18, 2022

 Το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων (ΔιΜΙΝ), που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας ως το απόσταγμα διαλόγου και ζύμωσης ιδεών μεταξύ εκπροσώπων μουσειακών και πολιτιστικών φορέων από τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα, διανύει αισίως τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Εγκαινιάστηκε η σπονδυλωτή έκθεση «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα»

Μάι 17, 2022

Διπλά εγκαίνια για μια σπουδαία έκθεση πραγματοποιήθηκαν χτες στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και στο Επιγραφικό Μουσείο.

Το βραβευμένο φωτογραφικό «Διάβα» των κτηνοτρόφων της Πίνδου σε έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων

Μάι 17, 2022

 Ακολούθησε το διάβα των κτηνοτρόφων της Πίνδου και με τον φακό του κατέγραψε στιγμές της καθημερινότητάς τους κι ενός κόσμου με τη δική του γλώσσα, ήθη κι έθιμα.

Το φεστιβάλ «Generations» επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μάι 16, 2022

Το μουσικό φεστιβάλ «Generations» επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου για να ενώσει διαφορετικές γενιές, πέντε χρόνια μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του το 2017.

Μάιος «Αμερικανικού Φιλελληνισμού» στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Μάι 16, 2022

Το Μουσείο Φιλελληνισμού αφιερώνει τον Μάιο στον Αμερικανικό Φιλελληνισμό, με δωρεάν ξεναγήσεις στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του και με την εκδήλωση «Αμερικανικός Φιλελληνισμός και ανθρώπινα δικαιώματα» που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Η δράση «Κυριακές στην Αθήνα» γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων

Μάι 16, 2022

Η αγαπημένη δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου.

Η Δάφνη Κωστοπούλου και η Έλλη Εμπεδοκλή στην γκαλερί Ευριπίδης από τις 17 Μαΐου

Μάι 16, 2022

Διπλά εγκαίνια στη γκαλερί Ευριπίδη στις 17 Μαϊου με την έκθεση της Δάφνης Κωστοπούλου «Under the Microscope» και την έκθεση της Έλλης Εμπεδοκλή «Ευγνωμοσύνη».

Η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών

Μάι 15, 2022

Με ενιαία εκπροσώπηση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ το ελληνικό Περίπτερο στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (17-28/5) φιλοξενεί φέτος περισσότερους φορείς αλλά και περισσότερες δράσεις, για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα.

Κέρκυρα: Ο φιλέλληνας λόρδος Γκίλφορντ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Μάι 15, 2022

Ίδρυσε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, την Ιόνιο Ακαδημία. Οργάνωσε την δημόσια παιδεία στα Επτάνησα μέσα σε μία δύσκολη εποχή.

Ρίτα Χέιγουορθ: Το sex symbol, οι πέντε αποτυχημένοι γάμοι, η διαρκής κακοποίηση και ο μύθος της Τζίλντα

Μάι 14, 2022

Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην παραγωγή ειδώλων, sex symbol, από το Χόλιγουντ.

Οικολογική κριτική ή υπαρξιακός ζόφος: Το βιβλίο του Πέτερ Χάντκε “Δοκίμιο για τον μανιταρομανή

Μάι 14, 2022

Ο Πέτερ Χάντκε (Peter Handke), γεννημένος το 1942 στο Γκρίφεν της Αυστρίας, έγινε γνωστός το 1966 με το ανατρεπτικό θεατρικό του έργο «Βρίζοντας το κοινό» (τέσσερις ηθοποιοί προκαλούσαν και προσέβαλλαν από σκηνής τους θεατές μέχρι που κατέληξαν στη φυλακή μαζί με τον συγγραφέα), συζητήθηκε πολύ το 1999 κατά τη διάρκεια

Η β’ έκδοση του λευκώματος «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας» θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στις 20/5

Μάι 13, 2022

Το λεύκωμα «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Πρεμιέρα στην Επίδαυρο για τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά

Μάι 13, 2022

Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου θα αναμετρηθεί φέτος ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ταξιδεύει στην Κέρκυρα

Μάι 13, 2022

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας, του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη σύνδεση των νέων κινηματογραφιστών και σπουδαστών με τη βιομηχανία του

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μάι 13, 2022

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της η Εθνική Λυρική Σκηνή προκηρύσσει ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023.

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μάι 13, 2022

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου και φέτος έχει θέμα "Η Δύναμη των Μουσείων", διοργανώνει το Επιγραφικό Μουσείο.