Δεν είναι ότι χειροτέρεψε ο κόσμος, απλώς η κάλυψη των γεγονότων έγινε πολύ καλύτερη. G.K. Chesterton, Άγγλος συγγραφέας & κριτικός

Επιστήμη

Εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid

Σεπ 26, 2023

Οι ασθενείς με μακροχρόνια Covid (long Covid) έχουν σαφείς διαφορές στην ανοσολογική και ορμονική λειτουργία από τους ασθενείς χωρίς την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai και την Ιατρική Σχολή του Yale.

«Μaestro», σύστημα τηλεμετρίας που ανέπτυξε το ΑΠΘ προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

Σεπ 26, 2023

Ένα νέο εργαλείο για την πρόβλεψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και δύναται να ενισχύσει την Πολιτική Προστασία της χώρας, θα δοκιμαστεί τον Οκτώβριο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, με ελεγχόμενη πρόκληση φωτιάς.

Παγκόσμια μελέτη αναδεικνύει τα εμπόδια των γυναικών στην πρόσβασή τους στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Σεπ 25, 2023

Στοιχεία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβασή τους σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης παρουσιάζει παγκόσμια μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Canadian Journal of Cardiology».

Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Σεπ 24, 2023

Ένας 58χρονος Αμερικανός έγινε προ ημερών ο δεύτερος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Φρόιντ-Ελλάδα: Η σχέση που σφράγισε τη ζωή και το έργο του πατέρα της ψυχανάλυσης

Σεπ 23, 2023

Της Τόνιας Α. ΜανιατέαΚαλοκαίρι - Άνοιξη του 1904.

Μεταλλάξεις σε 11 γονίδια, που σχετίζονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, εντοπίστηκαν σε νέα έρευνα

Σεπ 22, 2023

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας(USC) και του Κέντρου «USC Norris Comprehensive Cancer Center» εντόπισε μεταλλάξεις σε έντεκα γονίδια, που σχετίζονται με επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη.

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις

Σεπ 21, 2023

Η τραυματική εγκεφαλική βλάβη συσχετίζεται με την καρδιαγγεική νόσο, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Σεπ 19, 2023

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ.

Μετεωρολογικά δεδομένα από πλοία που βομβαρδίστηκαν στο Περλ Χάρμπορ συμβάλλουν στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Σεπ 19, 2023

Μετεωρολογικά δεδομένα από διάφορα πλοία που βομβαρδίστηκαν από Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ ανακτήθηκαν με στόχο να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν πως αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα.

Αποτελεσματική η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Σεπ 18, 2023

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αποτελέσματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The International Journal of Obesity».

Παρουσίαση του βιβλίου «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής»

Σεπ 16, 2023

Το βιβλίο, «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature), το οποίο είναι 1ο παγκοσμίως στο αντικείμενο αυτό, παρουσιάστηκε χθες στα Ιωάννινα, και αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιατρική έρευνα.

Ένας στους 4 αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ

Σεπ 15, 2023

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «European Journal of Nutrition».

Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

Σεπ 14, 2023

Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Environmental Working Group» και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Chemosphere».

Η προγεννητική έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά μετά τη γέννησή τους

Σεπ 13, 2023

Η έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο βρίσκονται στη μήτρα επηρεάζει τις κυτταρικές διεργασίες των μωρών μετά τη γέννησή τους και οδηγεί σε μείωση πρωτεϊνών που προστατεύουν από τη φλεγμονή, το στρες και τη γήρανση.

Τα χόμπι σχετίζονται με καλύτερη ψυχική ευεξία των ατόμων άνω των 65 ετών

Σεπ 12, 2023

Τα χόμπι προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία στα άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine».

Οι απότομες αλλαγές από ξηρασία σε έντονες βροχοπτώσεις αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Σεπ 10, 2023

Οι απότομες αλλαγές του καιρού από την έντονη ξηρασία στις εκτεταμένες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Σεπ 08, 2023

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Montefiore Einstein.

Ανθρώπινα ψευδοέμβρυα δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο

Σεπ 07, 2023

Επιστήμονες ανέπτυξαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα ούτε ωάριο, μια νέα ελπίδα στην έρευνα σχετικά με τις αποβολές και τις συγγενείς δυσπλασίες, η οποία δημιουργεί ωστόσο ζητήματα δεοντολογίας.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών, παράλληλα με αντισυλληπτικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων

Σεπ 07, 2023

  Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, παράλληλα με ορμονική αντισύλληψη, φαίνεται να διατρέχουν μικρό αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, γνωστό ως φλεβική θρομβοεμβολή, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία και δημοσιεύεται στο περιοδικό «The BMJ».

Τεχνητή νοημοσύνη και δορυφόροι στο περίπτερο της EAB στην 87η ΔΕΘ

Σεπ 06, 2023

Μία σειρά από σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία εκτείνονται από την κατασκευή και συντήρηση αεροσκαφών έως και τις δορυφορικές εφαρμογές θα παρουσιάσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO.