Είμαστε σε μια κοινωνία που οι πίτσες φτάνουν πιο γρήγορα από την αστυνομία. - Claude Chabrol

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης έβαλε ανεξίτηλα την σφραγίδα του όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, τον Ρεθεμνιώτη οραματιστή που άφησε ανεξίτηλο το επιχειρηματικό του αποτύπωμα του στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, βράβευσε σήμερα το απόγευμα ο δήμος Αγίου Βασιλείου Π.Ε Ρεθύμνου, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο πολεμικό μουσείο. Παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών, αλλά και πλήθους του επιχειρηματικού κόσμου και με βασική ομιλήτρια την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ξετυλίχθηκε η ζωή και το έργο του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στα χέρια του οποίου, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα της Ελλάδας μεγαλούργησε, με όχημα την αυθεντικότητα της κρητικής ψυχής και των ιδεών του, που μπόλιασαν την φιλοσοφία της κρητικής εταιρείας, όπως τονίστηκε.

Oλγα Κεφαλογιάννη:  Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης έβαλε ανεξίτηλα την σφραγίδα του όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στην ελληνική  επιχειρηματικότητα

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, συνεχάρη τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη για την πολύ όμορφη και συγκινητική πρωτοβουλία να τιμηθεί ένας από τους πρωτοπόρους του τουρισμού στην Κρήτη και σε ολόκληρη την χώρα μας, που όπως είπε, έβαλε ανεξίτηλα την σφραγίδα του, όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αποφασιστικός, πρωτοπόρος, οραματιστής, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ήταν ένας χαρισματικός επιχειρηματίας, Μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Και το απέδειξε στην πράξη. Στα δύσκολα χρόνια της εσωστρέφειας, είδε μαζί με τον αδελφό του Τάκη, πού βρίσκεται το μέλλον της ανάπτυξης για το παντέρμο Ρέθεμνος, όπως είπε η κυρία Υπουργός και συμπλήρωσε: 

Σήμερα διαχειρίζεται περισσότερα από 33 ξενοδοχεία σε εμβληματικές τοποθεσίες 

Επέμειναν, επένδυσαν,αγωνίστηκαν σκληρά και δικαιώθηκαν. Σήμερα, δεκαετίες αργότερα, ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης βλέπει με δικαιολογημένη υπερηφάνεια την Grecotel να αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό όμιλο της χώρας. Να διαχειρίζεται περισσότερα από 40 ξενοδοχεία σε εμβληματικές τοποθεσίες, στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του τόπου μας, και να πρωτοπορεί στο τουριστικό χώρο, δημιουργώντας προϊόντα που καθορίζουν το μέλλον και διασφαλίζουν την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, υπογράμμισε η κυρία υπουργός.

Δίνοντας το στίγμα της επιχειρηματικής του δράσεις, η κυρία υπουργός ανάφερε ότι όταν όλοι αγόραζαν αγροτεμάχια στην ενδοχώρα, εκείνοι επένδυαν σε παραθαλάσσια οικόπεδα. Προετοίμαζαν την είσοδο τους στο χώρο της φιλοξενίας και τόλμησαν το μεγάλο βήμα το 1975 με τα εγκαίνια του εμβληματικού ξενοδοχείου Rithymna Beach στο Ρέθυμνο, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Κρήτης. Την ίδια περίοδο,συμμετέχουν στον όμιλο Ρεθυμνιωτών επιχειρηματιών που δημιουργούν το ξενοδοχείο El Greco, που αποτελεί σήμερα το βραβευμένο Grecotel Luxme White Palace.
Το 1985 ήταν χρονιά ορόσημο για την Grecotel ανάφερε η κυρία Κεφαλογιάννη, αναφέροντας ότι τα αδέλφια συμπράττουν  με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI AG και επενδύουν από κοινού με την TUI στην Grecotel ΑΕ. Το 1993 μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο, ο αδερφός του Τάκης αποσύρεται από την επιχειρηματική δράση. Μάλιστα, εξηγεί πως ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, συνεχίζει στο τιμόνι της Grecotel και καταφέρνει ιδανικά να συνδυάσει την τεχνογνωσία του γερμανικού κολοσσού με την ελληνική διορατικότητα, το όραμα, την θέληση, και όλα τα ξεχωριστά στοιχεία του τόπου μας, που τον έκαναν έναν παγκόσμιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Αν κάτι ξεχωρίζει σε αυτό το μαγικό ταξίδι του Νίκου Δασκαλαντωνακη και αν κάτι άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του στον ελληνικό τουρισμό, αυτό είναι η επιμονή του,η πίστη του στους ανθρώπους και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας. Είναι εκπληκτικό, αλλά όλα όσα από την αρχή πίστευε ο σημερινός μας τιμώμενος για τον τουρισμό, αποτελούν και σήμερα βασικές συντεταγμένες της ανάπτυξής του, τόνισε η κυρία υπουργός.
“Ο Νίκος Δασκαλαντωνακης επέμενε πάντα, σε ένα πυρηνικό δόγμα, στο δόγμα,που καθόριζε ολόκληρη τη φιλοσοφία του: «Υποδεχόμαστε τον επισκέπτη στο ξενοδοχείο όπως τον μουσαφίρη στο σπίτι μας!». Με λίγα λόγια, η ελληνική φιλοξενία, ο ανθρώπινος παράγοντας, η κρητική αυθεντικότητα, που και σήμερα είναι η ειδοποιός διαφορά του τουρισμού μας”, τόνισε.

Η περίφημη Σχολή της Grecotel δημιούργησε και εκπαίδευσε εκατοντάδες στελέχη

Ειδική ωστόσο αναφορά έκανε η κυρία υπουργός στην περίφημη Σχολή της Grecotel, που όπως είπε, δημιούργησε και εκπαίδευσε εκατοντάδες στελέχη που και σήμερα κάνουν την διαφορά στην τουριστική αγορά. Εστιάζοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, η κυρία υπουργός ανάφερε ότι η Grecotel ήταν πάντα πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για την Agreco, αυτό τον επίγειο παράδεισο που συγκεντρώνει όλη την ομορφιά και τις γεύσεις της κρητικής γης, πρόσθεσε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Το όραμα του ιδρυτή βρίσκει λαμπρή συνέχεια στα χέρια της κόρης του Μάρη Δασκαλαντωνάκη

Στην ομιλία της, η κυρία Κεφαλογιάννη εστίασε στην επόμενη μέρα της Grecotel, σημειώνοντας ότι το όραμα του ιδρυτή της βρίσκει λαμπρή συνέχεια στα χέρια της κόρης του Μάρη Δασκαλαντωνάκη, που όπως τόνισε η κυρία υπουργός, έχει απογειώσει το προϊόν και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Η Μάρη Δασκαλαντωνάκη εμπλουτίζει διαρκώς το portfolio των ξενοδοχείων και τις υποδομές τους, εξελίσσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μέσα από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα επενδύσεων, καθοδηγώντας  δυναμικά στη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού, τον κορυφαίο ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα, επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Από τον Αη Γιάννη Ρεθύμνου στην κορυφή του κόσμου με την Grecotel

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1936. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από το χωριό Αη-Γιάννης και της μητέρας του (το γένος Θεοδωράκη) από την Κοξαρέ του δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που ήθελε τους νέους να εγκαταλείπουν το νησί σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, τα αδέρφια Τάκης και Νίκος Δασκαλαντωνάκης έβαλαν τη δεκαετία του ‘60 τα θεμέλια μιας λαμπρής πορείας, που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στην κρητική κοινωνία, που τόσο ανάγκη είχε για πρόοδο.

Ο οικοδεσπότης της σημερινής εκδήλωσης δήμαρχος του δήμου Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, υπογράμμισε ότι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, τη στιγμή που διαμόρφωσε την τουρισμό στην Ελλάδα, ποτέ δεν ξέχασε τους τόπους που γεννήθηκε. Όπως είπε, ο κ. Δασκαλαντωνάκης, με την διορατικότητά του άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο παγκόσμιο επιχειρείν και συμπλήρωσε ότι η Κρήτη είναι περήφανη για την δράση του, επιχειρηματική και κοινωνική.

Κωστής Χατζηδάκης: Αυταπόδεικτη η συνεισφορά της Grecorel στην ελληνική οικονομία

Στην παρέμβαση του, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Grecotel, είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και αυτό έχει την υπογραφή του Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Μάλιστα υπενθύμισε, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα χωρίς επιτυχημένους επιχειρηματίες δεν υπάρχει ανάπτυξη και προκοπή στον τόπο και η συνεισφορά της Grecorel στην ελληνική οικονομία είναι αυταπόδεικτη.

Ιωάνης Κεφαλογιάννης:  Ο Ν. Δασκαλαντωνάκης έβαλε το Ρέθυμνο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ι.Κεφαλογιάννης, σημείωσε οτι στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι άνθρωποι που με μεθοδικότητα θεμελίωσαν το τουριστικό αποτύπωμα της χώρας. Εστιάζοντας στον κ. Δασκαλαντωνάκη, τόνσε ότι διαμόρφωσε το τουριστικό τουριστικό αποτύπωμα της Ελλάδας, ενώ έβαλε το Ρέθυμνο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Ευάγγελος Βενιζέλος: ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και η Grecotel κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που λέγεται τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ελλάδας σημείωσε ότι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και η Grecotel, κατάφερε να δημιουργήσει αυτό που λέγεται τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ασχολήθηκε με τον τουρισμό ολιστικά, με ιδιαίτερη έμφαση τον πολιτισμό την γαστρονομία κλπ.

Ευάγγελος Αποστολάκης: “Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ελλάδα”

Τέλος ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής επικρατείας και πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης, έκανε λόγο για ένα σπουδαίο οραματιστή και δεν υπάρχει Ρεθεμνιώτης που δεν είναι περήφανος για τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη. “Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ελλάδα” ανάφερε συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης.

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς

Με περισσότερα από 2000 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς, ο μεγαλύτερος ελληνικός τουριστικός όμιλος και μία από τις πιο δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.  
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP Κλαδική Μελέτη, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Νοέμβριος 2023, ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 4,5% βάσει αξίας και 3,5% βάσει συνόλου κλινών για τα ξενοδοχεία πολυτελείας.  
Οι 33 πολυτελείς μονάδες του ομίλου που βρίσκονται στην Αθήνα, το Σούνιο, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι της Κρήτης, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κω, τη Μύκονο, την Ηλεία, την Αχαϊα, τη Λάρισα, την Καλαμάτα και την Αλεξανδρούπολη προσθέτουν σήμερα αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Άλλωστε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της υψηλής φιλοξενίας της χώρας, όπως αυτό αναγνωρίζεται από τους φορείς του κλάδου. Το 2019 λαμβάνει Τιμητικό Βραβείο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που στο πρόσωπο του αναγνωρίζει τον πρωτοπόρο ξενοδόχο που έβαλε τη σφραγίδα του στη δημιουργία και την ανάπτυξη του τουρισμού και της φιλοξενίας στην Κρήτη και την Ελλάδα.

Το αποτύπωμα του ομίλου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel στην ελληνική οικονομία

Ενδεικτικό της συνεισφοράς του ομίλου στην ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 380.000 επισκέπτες από 180 χώρες φιλοξενούνται ετησίως στις μονάδες του ομίλου πραγματοποιώντας πάνω από 2.120.000 διανυκτερεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος από την ίδρυσή του έχει διαχειριστεί πάνω από 65 ξενοδοχεία και έχει ως τώρα μυήσει στην ελληνική φιλοξενία περισσότερους από 11.000.000 επισκέπτες (περισσότερους από τον πληθυσμό της Ελλάδας) πράγμα που τον αναδεικνύει ως τον μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή το 89% των προμηθειών του ομίλου σε αξία γίνεται από συνεργασίες με ντόπιους προμηθευτές.

Ο σημαντικότερος εργοδότης του ελληνικού τουρισμού

Παράλληλαμ στα ξενοδοχεία και τα γραφεία του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εργάζονται πάνω από 6.700 άτομα, καθιστώντας την Grecotel τον σημαντικότερο εργοδότη του ελληνικού τουρισμού.  Τα τελευταία μόνο 5 χρόνια και μέσα στην κρίση του κορονοϊού, ο όμιλος έχει συνεισφέρει παραπάνω από 800 εκατ. ευρώ ως αμοιβές στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές, στις τράπεζες και σε φόρους και εισφορές στο ελληνικό κράτος.  

Η πορεία προς την κορυφή – Από την εμπορία λαδιού στο χτίσιμο του εμβληματικού Rithymna Beach το 1975

Αρχικά,  οι αδερφοί Τάκης και Νίκος Δασκαλαντωνάκης ασχολήθηκαν με το εμπόριο ελαιόλαδου, τη σαπωνοποιία, την πρακτόρευση εισιτηρίων ναυσιπλοΐας και τη διαχείριση φορτηγών αυτοκινήτων ξηρού φορτίου μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες και την προοπτική του τόπου τους στον τουρισμό.
Το ξεκίνημά τους στην ξενοδοχία έγινε το 1975, όταν χτίστηκε το εμβληματικό ξενοδοχείο Rithymna Beach στο Ρέθυμνο, ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νησί της Κρήτης.

Το 1985 η Grecotel ΑΕ συνεργάστηκε με τον γερμανικό κολοσσό TUI

Η χρονιά 1985 υπήρξε ορόσημο, καθώς παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI AG. Οι αδερφοί Δασκαλαντωνάκη επενδύουν από κοινού με την TUI στην Grecotel ΑΕ, σε μια πρωτοπόρα εταιρεία Management ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στα ελληνικά νησιά.
Το 1993 ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης μένει μόνος του στο τιμόνι της Grecotel
Το 1993 μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο, ο αδερφός του Τάκης αποσύρεται από την επιχειρηματική δράση. Μένοντας μόνος του στο τιμόνι της Grecotel, ο Νίκος κατάφερε να συνδυάσει το δυναμισμό και την τεχνογνωσία της TUI του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης, με το όραμά του για την ανάπτυξη του τόπου και το οξύ επιχειρηματικό του πνεύμα.

Το αποτύπωμα της Grecotel στον τόπο καταγωγής του Νίκου Δασκαλαντωνάκη

Πάνω από 7.000 Ρεθεμνιώτες μέχρι τώρα στα ξενοδοχεία του ομίλου και 110 Ρεθεμνιώτες έχουν θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών στα ξενοδοχεία του ομίλου σε όλη την Ελλάδα. Χίλιες οικογένειες του Ρεθύμνου έχουν σήμερα κάποιο μέλος τους να εργάζεται στην Grecotel, καθιστώντας τον όμιλο τον μεγαλύτερο εργοδότη του νομού Ρεθύμνου και της Κρήτης. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι στα ξενοδοχεία της Grecotel του Ρεθύμνου, κάθε χρόνο φιλοξενούνται 85.000 επισκέπτες που πραγματοποιούν 620.000 διανυκτερεύσεις.

To Ρέθυμνο σημείο αναφοράς στον κόσμο σήμερα με το Κέντρο για την Υγεία και Ευεξία

Η αγάπη του Νίκου Δασκαλαντωνάκη για το Ρέθυμνο διαπερνά το σήμερα με την υλοποίηση του Ελληνικού Κέντρου για την Υγεία και Ευεξία που δημιουργήθηκε από την Grecotel και τον Έλληνα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν. Harvard, Δρ. Στέφανο Κάλλη. Η Grecotel επιλέχθηκε από το διεθνούς φήμης Yale Hospitality ως στρατηγικός συνεργάτης για την εκπαίδευση των επαγγελματιών εστίασης.