Η ανακάλυψη συνίσταται στο να βλέπεις αυτό που βλέπει ο καθένας και να σκέφτεσαι αυτό που δεν σκέφτεται κανένας. - Albert Von Szent-Gyorgyi, 1893-1986, Ούγγρος φυσιολόγος που ανακάλυψε τη βιταμίνη C

Ο 20ος Χάρτης των Γεύσεων, 2 και 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει φέτος ο Χάρτης των Γεύσεων που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στη Hellexpo.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διογανωτών, η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003 στον Μύλο, μεγάλωσε και έγινε οινικός θεσμός στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και πλέον έχει «εκτοξευτεί» στο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας συνεδριακό κέντρο της Helexpo. Σε αυτά τα 20 χρόνια, η έκθεση έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί, έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί παράλληλα με το ελληνικό κρασί, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία του. Έχει συνοδέψει και αναδείξει την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των οινοποιείων της χώρας και, σαφώς, την εκτίναξη της ποιότητας των ελληνικών κρασιών.

Στη φετινή έκθεση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση,περισσότεροι από 160 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς/ διανομείς οίνων, υλικών οινοποίησης, συσκευασίας, asseccoirs κλπ. θα προβάλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους, έτοιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να μοιραστούν τις επιλογές καλλιέργειας, τις τεχνικές παραγωγής και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Παράλληλα, χιλιάδες επισκέπτες, καταναλωτές και πλήθος σημαντικών οινικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα ευρύ φάσμα κρασιών και αποσταγμάτων, που εκπροσωπούν σχεδόν κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας, αλλά και γνωστές οινοποιητικές περιοχές της υφηλίου. Επιπλέον, η φετινή συμμετοχή 12 οινοποιείων της Κύπρου δίνει την ευκαιρία για μια πραγματική γνωριμία με τον πλούτο του κυπριακού αμπελώνα.

Όπως κάθε χρόνο, το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, με παρουσιάσεις και εισηγήσεις, γευστικές δοκιμές και masterclasses, mini σεμινάρια και μαγειρικές επιδείξεις, διαρθρωμένο στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.  

Η Wine Plus, τονίζεται στην ανακοίνωση, ως διοργανώτρια του Χάρτη των Γεύσεων, συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση της ελληνικής γαστρονομίας, στη δημιουργία οινικής παιδείας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, καθώς και στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού- τουριστικού «πνεύματος» της Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρτης των Γεύσεων διοργανώνεται με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo. Φέρει την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.