Ξέρω πολλούς που δεν μπορούσαν όταν έπρεπε, επειδή δεν το έκαναν όταν μπορούσαν. Francois Rabelais, 1484-1553, Γάλλος συγγραφέας

Νίκος Χαρδαλιάς: «76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα»

30 Απριλίου, 2024

Πόροι ύψους 76,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση τουλάχιστον 30 αναπτυξιακών έργων και δράσεων στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Φυλής και Χαϊδαρίου, διατίθενται με την απόφαση εκχώρησης του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο «Αθήνα 2030», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021 – 2027.

 

«Συνεχίζουμε δυναμικά για ολιστικές παρεμβάσεις σε όλο το Λεκανοπέδιο, ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε στους πολίτες της Αττικής μας. Μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Νότια Αθήνα, σειρά έχει η Δυτική», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ και δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη. Και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε τους άξονες της επιχειρηματικότητας, της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με την υλοποίηση μίας σειράς έργων υποδομής που θα ωφελήσουν περισσότερους από 600.000 κατοίκους σε 9 δήμους της Δυτικής Αθήνας: την Αγία Βαρβάρα, τους Αγίους Αναργύρους, το Αιγάλεω, το Ιλίον, τον Κορυδαλλό, το Περιστέρι, την Πετρούπολη, τη Φυλή και το Χαϊδάρι. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή -από το πρώτο μας Περιφερειακό Συμβούλιο στον Ασπρόπυργο- δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε συνεχώς παρόντες για ισόρροπη ανάπτυξη, ευημερία και προοπτική και στις 66 γειτονιές μας. Αυτό κάνουμε και σήμερα, δρομολογώντας περισσότερα από τα 30 έργα που ενισχύουν τον «Μητροπολιτικό» πυρήνα της Αττικής, στρέφοντας όλη μας την προσοχή στις περιοχές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι παρεμβάσεις μας δεν είναι αποσπασματικές. Εντάσσονται σε έναν ευρύτερο ολιστικό σχεδιασμό που έχουμε για το μέλλον του τόπου μας. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Κανείς πολίτης δεν θα αισθάνεται μόνος του. Καμία γειτονιά μας δεν πρόκειται να μείνει πίσω. Η Δυτική Αττική αποτελεί για εμάς προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης. Ως νέα περιφερειακή αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς το κάθε ευρώ, και δη το ευρώ των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών, να μπορέσει να έχει αντίκτυπο μέσα στην κοινωνία».

 

Συγκεκριμένα, από τα 76,8 εκατομμύρια ευρώ:

– 4,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας (ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης και ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

 

– 55,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και συνοχής.

 

– 15,7 εκατ. ευρώ για την προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής (πρόσβαση στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλους, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, κ.α.).

 

– 800.000 ευρώ θα δοθούν για τεχνική βοήθεια.

 

Όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς: «Με χαρά σας ανακοινώνω την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Δυτική Αθήνα, μια από τις πιο αδικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα αλλάξει άρδην την όψη της. Με τους πόρους που διαθέτουμε, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας. Αυτό σημαίνει υποστήριξη προς τις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προσελκύει επενδύσεις και λήψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη νέων τομέων όπως η τεχνολογία και η βιώσιμη ενέργεια. Πέραν του οικονομικού οφέλους όμως, δεν ξεχνάμε και την περιφερειακή κοινωνική συνοχή. Επενδύουμε σε εκπαίδευση, υγεία και υποδομές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Τέλος, αφιερώνουμε σημαντικούς πόρους στην πολιτιστική ανάπτυξη, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τουρισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία. Καλούμε όλους τους φορείς, τους Δήμους, τις τοπικές κοινωνίες, να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια».

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, διαβεβαιωσε τον περιφερειάρχη ότι οι 9 Δήμοι που απαρτίζουν τον ΑΣΔΑ θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων που έχουν συμφωνηθεί. Επιίης ευχαρίστησε “τον κ. Χαρδαλιά που η πόρτα του είναι συνεχώς ανοικτή για εμάς και είμαι σίγουρος ότι επί των ημερών του η Περιφέρεια θα πάει ακόμη ψηλότερα», οπως είπε.

 

Στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για τη Δυτική Αθήνα συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων:

– η προώθηση της πρόσβασης μακροχρόνια ανέργων στην απασχόληση, η λήψη μέτρων ειδικά για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η βελτίωση της πρόσβασης περιθωριοποιημένων ομάδων -όπως οι Ρομά- στην εκπαίδευση και την απασχόληση, με ταυτόχρονη προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης,

– η πρόληψη και διαχείριση κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα όπως είναι οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις,

– η διαχείριση οικιακών αποβλήτων,

– η ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων,

– η δημιουργία ποδηλατοδρόμων,

– η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής,

– η ανακαίνιση δημοσίων κτηρίων προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, καθώς και

– η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

 

Σημειώνεται ότι, έως σήμερα, με απόφαση του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, έχουν διατεθεί ποσά άνω των 209 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων προς τον Δήμο Πειραιά, Αθηναίων και τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αθήνας που περιλαμβάνει τους Δήμους Καλλιθέας, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου.

 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι για τη Δυτική Αττική έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Χαρδαλιά ένα ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 545 εκατ. ευρώ, με έμφαση στις υποδομές, την οδική ασφάλεια, την αντιπλημμυρική θωράκιση, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την επιχειρηματικότητα, ενώ εμβληματικό έργο για την περιοχή θεωρείται και η ανάδειξη του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε «Μητροπολιτικό», με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Τέλος, ειδικά, για τους εννέα Δήμους που συμμετέχουν στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), έχουν ήδη προβλεφθεί επιπλέον πόροι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Αττικής, άνω των 102 εκατ. ευρώ συνολικά. Συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί πρόσθετα έργα: 13,3 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, 14,5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, 2,2 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Αιγάλεω, 8,4 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Ιλίου, 14,4 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Κορυδαλλού, 17,9 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Περιστερίου, 6,1 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Πετρούπολης, 19,2 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Φυλής και 6,7 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Χαϊδαρίου.