Οι υψηλές θέσεις είναι όπως οι πυραμίδες. Δύο ειδών ζώα μπορούν να ανέβουν στην κορυφή, ερπετά και αετοί.~Αλβέρτος Αϊνστάιν | (Φυσικός ) | 1879-1955

Θ. Λιβάνιος: Χρέος όλων η προστασία και ανάδειξη του Υμηττού

11 Μαρτίου, 2024

Στη σπουδαιότητα του Υμηττού ως το «πλησιέστερο βουνό της Αθήνας», το δάσος του οποίου «διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον αστικό ιστό της πόλης», εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, προσθέτοντας ότι αποτελεί «σημείο αναφοράς για όλους και επιτείνει το χρέος να το προστατέψουμε και να το αναδείξουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός χαιρετίζοντας στο 3ο φόρουμ του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη. Ανθεκτικές πόλεις. Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης» επισήμανε την τεράστια αλλαγή που έχει σημειωθεί στο κλίμα. «Έχουμε αλλάξει πίστα πλέον. Εκεί που ήμασταν σε πολύ ήπιες καταστάσεις τώρα βλέπουμε ότι διαμορφώνονται πάρα πολύ δύσκολες, με έντονες φωτιές, ξηρασία πλημμύρες, σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και για αυτό η ανάγκη για αντιμετώπιση είναι πλέον εξίσου μεγάλη αν όχι μεγαλύτερη για πρόληψη», τόνισε ο κ Λιβάνιος.

Αναφερόμενος στην φύση και θέση του Υμηττού ως το πλησιέστερο βουνό στον αστικό ιστό με το δάσος να απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από τα σπίτια πολιτών των δήμων Χολαργού, στην Αγ. Παρασκευής, Καισαριανής… « Είναι κατευθείαν μες στο δάσος και αυτό είναι χαρά και τεράστια ευθύνη για όλους μας που βλέπουμε οικογένειες και τώρα την Καθαρή Δευτέρα θα δούμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά να προσπαθούν να πετάξουν το χαρταετό τους στο δάσος». Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας όλων για την διαφύλαξη και ανάδειξη του δάσους. Εξήρε τον ρόλο του ΣΠΑΥ ο οποίος δεν περιορίζεται σε τοποθέτηση κάδων, πάγκων κλπ. Αλλά υλοποιεί έργα ουσίας σημαντικά για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου.

Στο σημείο αυτό ο αναπλ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία αυτή της Αυτοδιοίκησης η οποία με την χρήση της τεχνογνωσίας και το δίκτυο των 83 πόλεων για την ενδυνάμωση τα Πολιτικής Προστασίας που συστήνει, θα δημιουργήσει «μια παρακαταθήκη του ΣΠΑΥ, η οποία δεν θα μείνει στα στενά όρια του Υμηττού αλλά θα διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα, προσαρμόσιμη ανά περίπτωση και περιοχή για το καλύτερο δυνατό επίπεδο πρόληψης», όπως παρατήρησε.

Ο κ. Λιβάνιος έκλεισε κάνοντας αναφορά στο σημαντικό ρόλο και την αυτοθυσία των εθελοντών πυροσβεστών, υπενθυμίζοντας ότι πριν 26 χρόνια στις 22 Ιουλίου 1998 στη μεγάλη καταστροφική φωτιά στον Υμηττό (Καρέα) θυσίασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος 4 άνθρωποι: 3 αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, για να τονίζει «Για αυτούς για την μνήμη τους κάνουμε όλα αυτά προκειμένου να μην τα ξαναζήσουμε, να προσπαθήσουμε να είμαστε ένα κλικ καλύτεροι».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ