Για να κυριαρχήσεις στους ανθρώπους είναι πιο εύκολο να εξάψεις τα πάθη τους παρά να υποστηρίξεις τα συμφέροντά τους. Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

«Swim till I Sank», λεύκωμα-αναδρομή σε πορεία δεκαετιών του Gabriele Stabile

1 Νοεμβρίου, 2023

Μια διαδρομή άνω των 20 χρόνων στο φωτορεπορτάζ επισκέφθηκε εκ νέου στο αρχείο του ο Gabriele Stabile, δίνοντας νέα ζωή σε φωτογραφίες που είχε αρχικά τραβήξει και διανείμει στη διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του. Από αυτή την επίσκεψη προέκυψε το νέο βιβλίο του, με τίτλο «Swim till I Sank».

Έχοντας δουλέψει για χρόνια ως φωτορεπόρτερ στην Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η δυσαρέσκειά του να βλέπει τις φωτογραφίες του να συνθλίβονται στον κύκλο των ειδήσεων τον ώθησε να προσπαθήσει να τις ιδιοποιηθεί και πάλι. «Δεν μπορούσα πια να τις βλέπω όπως ήταν» εξομολογείται «πήγαινα σ’ ένα μέρος σαν τη Γάζα ή τη Λαμπεντούζα και περνούσα χρόνο σε νοσοκομεία, φυλακές, όπου συναντούσα ανθρώπους με τους οποίους δημιουργούσα σχέση σε καταστάσεις που ήταν πολύ περίπλοκες για να τις αφηγηθεί κανείς πλήρως σε εκδοτικό πλαίσιο. Όταν και αν δημοσιευθούν, οι φωτογραφίες θα χωρέσουν σε συγκεριμένη αφήγηση που θα κρατήσει την προσοχή για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ στη ζωή μου αυτές οι συναντήσεις έχουν τεράστιο βάρος».