Ο φόβος του κακού είναι πολύ πιο ισχυρό κίνητρο για τις ανθρώπινες πράξεις από την προοπτική του καλού. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος

Θ. Λιβάνιος: Μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει ο διάλογος με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για την σύνταξη του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης

22 Μαΐου, 2024

«Την εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, θα ξεκινήσουμε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ την ομάδα για την σύνταξη του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης. Θα ξεκινήσει ένας διάλογος και μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούμε να έχουμε φτιάξει και να βγάλουμε ένα πόνημα, το οποίο θα έχει όλες τις διατάξεις που αφορούν όλους τους δήμους και όλες τις Περιφέρειες».

   Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας απόψε στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ. «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

   Όπως πρόσθεσε «πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή δουλειά για ένα σκοπό» και συνέχισε: «Για να ξέρουν οι Περιφέρειες και οι δήμοι, ποια εργαλεία έχουν για να κάνουν την δουλειά τους και παράλληλα να ξέρουν οι πολίτες ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κάθε τι που αφορά την καθημερινότητά τους, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα του κράτους».

   Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος «υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε, γιατί υπάρχει και η διάθεση και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, διότι η αυτοδιοίκηση είναι πολύ γενναία, δεν κρύφτηκε πότε πίσω από αρμοδιότητες, ζήτησε αρμοδιότητες, δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε όταν υπήρχε κοινωνική κρίση, δεν κρύφτηκε στην κρίση της πανδημίας».

   «Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ομαδοποιήσουμε» συνέχισε, «για να μπορέσουν οι αυτοδιοικητικοί να κάνουν καλύτερα δουλειά προς όφελος των πολιτών και θα το κάνουμε, γιατί νομίζω ότι όλοι, ανεξαιρέτως πολιτικής τοποθέτησης, έχουμε σκοπό να δουλέψουμε για τον πολίτη».

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει σύντομα, γιατί χρειάζονται συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι έλεγχοι».

   Όπως επεσήμανε «δεν θέλω ο έλεγχος εποπτείας να βασίζεται στο αν αρέσει ή όχι στον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, διότι εμείς θέλουμε έναν άνθρωπο να ελέγχει, να είναι νομικός, να έχει κατάρτιση και να ελέγχει την νομιμότητα».

   Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν μπαίνουμε σε έλεγχο σκοπιμότητας, τότε τελειώνει ο πυρήνας της αυτοδιοίκησης». Όπως συμπλήρωσε, «εφόσον κάτι είναι νόμιμο, εγκρίνεται η νομιμότητα και προχωράει. Και για να το κάνουμε ξεκάθαρο. Όλες οι πράξεις είναι νόμιμες, εκτός αν αποδειχθούν άκυρες».

   Παράλληλα, ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξουμε τη λογική, διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο, τρεις και τέσσερις μήνες για ένα απλό έλεγχο νομιμότητας» «Οι υπηρεσίες», όπως είπε, «θα στελεχωθούν με κατάλληλα άτομα, τα οποία θα έχουν την επαρκή γνώση για να κάνουν τον έλεγχο νομιμότητας».

   «Αυτός ο έλεγχος», επεσήμανε, «θα είναι έλεγχος νομιμότητας και όχι έλεγχος σκοπιμότητας, διότι είναι κάτι το οποίο έπρεπε πρέπει να γίνει, κυρίως για να είναι διασφαλισμένη η ίδια η αυτοδιοίκηση».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ