Η Γαλλία έχασε μια μάχη αλλά η Γαλλία δεν έχασε τον πόλεμο  Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος

Ο ΥΦΕΘΑ Ι.Κεφαλογιάννης στην παρουσίαση του έργου με θέμα «Μνημεία σε Άμυνα», στο Πολεμικό Μουσείο

5 Δεκεμβρίου, 2023

Το έργο με θέμα «Μνημεία σε ‘Αμυνα: Γνωρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά – Προστατεύουμε τα μνημεία μας» παρουσιάσθηκε σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και το ECOCITY και πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη.Η εκπόνηση πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το έργο «Μνημεία σε ‘Αμυνα» είναι εμβληματικό, καθώς καταγράφεται για πρώτη φορά στο σύνολο της επικράτειας η πολιτιστική κληρονομιά των Ενόπλων Δυνάμεων και μπαίνει στο επίκεντρο υπό το πρίσμα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

 

Παράλληλα, επισήμανε ότι “το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, έχει υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με στόχο τη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου ( σ.σ. της κλιματικής αλλαγής) ολιστικά, στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης της χώρας μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή σημαίνει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών μας, εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και προμήθεια μέσων, συστημάτων και υλικών που αφήνουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μπορούμε και πρέπει να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα και στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προς αυτή τη κατεύθυνση, η πρόληψη και η παρακολούθηση είναι η καλύτερη θωράκιση των μνημείων μας».

 

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης, ο διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχος Χρήστος Τελλίδης, ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας ταξίαρχος Κωνσταντίνος Μπούζος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ecocity Δρ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Εμμανουήλ Πλειώνης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ecocity Χριστιάνα Πειρασμάκη.