Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα - Τζων Κέννεντυ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: Η χώρα θα φιλοξενήσει την πρώτη διεθνή μαθητική Ολυμπιάδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

2 Μαΐου, 2024

Φέτος, η Βουλγαρία θα διοργανώσει την πρώτη διεθνή μαθητική Ολυμπιάδα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλεξάντερ Βελίνοφ, γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας. Διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από 9 έως 15 Αυγούστου στο Μπουργκάς και ότι έχουν ήδη εγγραφεί 27 ομάδες από 20 χώρες.

Στόχος της Ολυμπιάδας είναι τα παιδιά να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε ο Βελίνοφ. Θα λύσουν προβλήματα, θα φτιάξουν προγράμματα και συστήματα και θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα σε διάφορους τομείς – μηχανική μάθηση, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και υπολογιστική όραση. Για την τελευταία, ο Βελίνοφ εξήγησε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ασχοληθούν με την ανάλυση φωτογραφικού υλικού, μετά την οποία θα δημιουργηθούν εικόνες με τεχνητή νοημοσύνη, φροντίζοντας να είναι δεοντολογικά ορθές και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες.

Οι διοργανωτές έχουν λάβει υπόψη ότι τα παιδιά δεν μελετούν οπουδήποτε την τεχνητή νοημοσύνη και θα παρέχουν εκ των προτέρων ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα, εξήγησε ο ειδικός. Ορισμένες εργασίες θα δοθούν νωρίτερα στους συμμετέχοντες ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν. Η κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους θα αποτελείται από καθηγητές και ειδικούς από κορυφαία πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Οξφόρδης και του Άμπου Ντάμπι, πρόσθεσε ο Βελίνοφ.

Ο στόχος των διοργανωτών της Ολυμπιάδας είναι να εξηγήσουν τι κάνει η τεχνητή νοημοσύνη και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τη φοβούνται, αλλά να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή, πρόσθεσε ο Βελίνοφ. Διευκρίνισε ότι τα ηθικά ζητήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα εξεταστούν φέτος, καθώς η Ολυμπιάδα διοργανώνεται για πρώτη φορά, αλλά στο μέλλον θα ασχοληθούν με αυτά και οι μαθητές.

BTA Photo