Μια αλήθεια που λες με κακή πρόθεση, επηρεάζει πιο πολύ απ΄ όλα τα ψέματα που μπορείς να επινοήσεις. William Blake, 1757-1827, Άγγλος ποιητής & ζωγράφος

Μ. Βορίδης: «Από πλευράς διαφθοράς, το 2022 η χώρα βρέθηκε στο καλύτερο σημείο της τα τελευταία δέκα χρόνια»

5 Δεκεμβρίου, 2023

Η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο του 3ου Φόρουμ Ακεραιότητας, το οποίο διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από το συγκεκριμένο βήμα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι «το 2022 η χώρα βελτίωσε τη βαθμολογία κατά 7 μονάδες, από 45 σε 52, και την κατάταξή της κατά 16 θέσεις, από την 67η στην 51η σε σχέση με το 2018. Είναι η υψηλότερη επίδοση της δεκαετίας. Από πλευράς διαφθοράς, το 2022 η χώρα βρέθηκε στο καλύτερο σημείο της τα τελευταία δέκα χρόνια», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Αυτό, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας», την οποία ο υπουργός ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, «για αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα» που κατάφερε. Όπως σημείωσε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, από το 2019, έτος ίδρυσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «αντικειμενικά (η Αρχή) έχει κερδίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη και των πολιτών και των φορέων του Δημοσίου […] δεν είναι αυτονόητο το γεγονός ότι θα επιτύγχανε το έργο που πέτυχε».

Επιπροσθέτως, «πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως ξεπερνώντας σημαντικά το μέσο όρο των 180 χωρών. Δεν λέω ότι η διαφθορά δεν υπάρχει και δεν λέω ότι δεν θα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κακές πράξεις», διευκρίνισε πάντως ο Μ. Βορίδης. «Θα υπάρχουν, αλλά έχει τεράστια σημασία, ο αγώνας μας να είναι διαρκής και να βελτιωνόμαστε», συμπλήρωσε. Σε άλλο δε, σημείο περιέγραψε τη σημασία που έχει η άνοδος της αξιοπιστίας της χώρας – κομμάτι της οποίας είναι η πάταξη της διαφθοράς – και πώς αυτή (η άνοδος αξιοπιστίας), ακολούθως, προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα με τον κυβερνητικό απολογισμό στη μάχη κατά της διαφθοράς, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε, όμως, και όλα όσα πρέπει να γίνουν από τούδε και στο εξής. Αυτά είναι: Η επέκταση εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Η θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών διεκπεραίωσης για τα πειθαρχικά – «πρέπει να βάλουμε ένα όριο και να τελειώνουν σχετικά σύντομα». Ακόμη, η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης για τα πειθαρχικά αλλά και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου. Η παροχή διεθνών πιστοποιήσεων από ανεξάρτητο φορέα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων -«εδώ αλλάζουμε πια το επίπεδο πιστοποίησης». Η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων των 250.000 δημοσίων υπαλλήλων – «αυτό είναι έργο που έχουμε βάλει στο ταμείο». Η νομοθετική ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση εξωτερικού διαύλου αναφοράς για την παραλαβή και διαχείριση καταγγελιών τύπου whistleblowing. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της πολιτικής δώρου (για τα δώρα που λαμβάνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης).

Και, στο «δια ταύτα», είναι «ισχυρή η δέσμευση της κυβέρνησής μας να συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την ενίσχυση της ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση». Και, «έχουμε διανύσει ένα σημαντικό θεσμικό κομμάτι, έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο κανονιστικό πλαίσιο […] μάς μένει ένα μεγάλο και δύσκολο κομμάτι: η εφαρμογή», τόνισε κλείνοντας ο Μ. Βορίδης.