Η συνηθισμένη μοίρα των καινούργιων αληθειών είναι να αρχίζουν σαν αιρέσεις και να καταλήγουν σαν προκαταλήψεις. Thomas Huxley, 1825-1895, Βρετανός βιολόγος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση «Rug Bombs» στο πλαίσιο της 7ης Art Thessaloniki

22 Μαΐου, 2024

Με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς -Μουσείου από την Πάτρα με έργα Ελληνο-Αμερικανών καλλιτεχνών με τεράστια καλλιτεχνική προσφορά στα διεθνή κέντρα του κόσμου – της Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Ξενάκης» του δήμου Σερρών, τιμώμενη καλλιτέχνη την Όπυ Ζούνη και την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της έκθεσης με έργα ταπισερί του Γερμανού καλλιτέχνη Jan Kath με θέματα τη βία και τη μετανάστευση διοργανώνεται από αύριο 23 έως την Κυριακή 26 Μαϊου η 7η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «ART THESSALONIKI» στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

«Είναι το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός που γίνεται στην πόλη μας και στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Είναι μία γιορτή τέχνης, η οποία πραγματοποιείται με ιδιωτική πρωτοβουλία, επιλέγουμε τις γκαλερί που συμμετέχουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διοργανώνουμε πολλά πρότζεκτ» τόνισε ο οργανωτής της 7ης Art Thessaloniki Παντελής Τσάτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ-HELEXPO. 

Διευκρίνισε ότι υπάρχει το εμπορικό κομμάτι, οι γκαλερί και οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα επαφών και επικοινωνίας και το πολιτιστικό κομμάτι με τιμώμενη καλλιτέχνιδα την Όπυ Ζούνη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη και την ομαδική έκθεση από το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά». 

Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) απονέμονται τα βραβεία Mataroa για νέους καλλιτέχνες έως 33 ετών και επίσης διοργανώνονται μουσικά δρώμενα και παρεμβάσεις ιστορικών τέχνης, επισήμανε ο κ. Τσάτσης. 

H Art Thessaloniki είναι πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα σε γκαλερί, σε καλλιτέχνες, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε Μουσεία, σε όλον τον χώρο της τέχνης. Βοηθά με όλες τις δράσεις να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο, διεθνές κέντρο εικαστικών τεχνών ανέφερε σε χαιρετισμό του σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας τονίζοντας ότι η ΔΕΘ HELEXPO διαχρονικά στηρίζει τον πολιτισμό και την τέχνη. 
«Φτάσαμε στην 7η διοργάνωση της Art Thessaloniki, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την τέχνη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δίνει την ευκαιρία τόσο στους φιλότεχνους, όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου να αναζητήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα» ανέφερε η Λένα Υψηλάντου από τη Διεύθυνση Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και το Τμήμα Διαφημίσεων, Τύπου & Social Media της ΔΕΘ-HELEXPO

Ομαδική έκθεση 70 καλλιτεχνών από το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά»

«Καταφέρατε οι Θεσσαλονικείς να έχετε μία foire (έκθεση) , ισάξια και ισότιμη με τις μεγάλες foire  που γίνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό οφείλεται στον Παντελή Τσάτση και στη ΔΕΘ – HELEXPO» ανέφερε ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Μουσείου Λάρισας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου. 

«Η έκθεση μας επιτρέπει να δείξουμε την άλλη Ελλάδα, που υπάρχει, αλλά συχνά την αγνοούμε και μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες της Διασποράς. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς (The Hellenic Diaspora Foundation) παρουσιάζουμε τη μουσειακή έκθεση 70 καλλιτεχνών από τον Takis, τη Chryssa, τον Θεόδωρο Στάμου – τον πιο σημαντικό στην ομάδα του αμερικανικού εξπρεσιονισμού – καλλιτεχνών που έχουν διαγράψει μία τεράστια πορεία στην παγκόσμια τέχνη και που τώρα αξίζει τον κόπο και να τους γνωρίσουμε και κυρίως να προβάλλουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό το μικρό, μίζερο κράτος που νομίζουμε, αλλά ότι έχει μία παρουσία υψηλού επιπέδου στην διεθνή τέχνη» σημείωσε ο κ. Στεφανίδης. 

Το Ίδρυμα «Ελληνική Διασπορά», όπως είπε, είναι ένα μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που δημιούργησε ένας πολύ ιδιόρρυθμος συλλέκτης, ο γνωστός επιχειρηματίας ο Βασίλης Καλογηράτος που έχει θέσει ως σκοπό ζωής να συγκεντρώνει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του εξωτερικού. 

«Η ενότητα γλυπτών και πινάκων ζωγραφικής με τίτλο “Out of Order – Beyond the border” φέρνει στο κοινό στη Θεσσαλονίκης σημαντικές, αλλά άγνωστες εκδοχές αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλούμε “ελληνική Τέχνη” και μάλιστα εκτός του κυρίαρχου κανόνα» επισημαίνει ο κ. Στεφανίδης στον κατάλογο της έκθεσης. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γλυπτά και τις μακέτες του Philolaos που περιλαμβάνονται στην έκθεση τονίζοντας υπάρχουν 150 έργα του στημένα σε όλη τη Γαλλία και τόνισε ότι στο πλαίσιο της Art Thessaloniki διοργανώνονται ξεναγήσεις στην “Out of order – Beyond the Border” επειδή «η τέχνη δεν πρέπει να είναι βαρετή και είναι μία ευκαιρία να ξεφύγει κάποιος από τη γκρίζα, γεμάτη σκόνη καθημερινότητα, την οποία ζούμε».

Τιμώμενη καλλιτέχνης η Όπυ Ζούνη 

Η πρωτοπόρος της Γεωμετρικής Αφαιρετικής Τέχνης της Ελλάδας Όπυ Ζούνη (1941-2008) η οποία είχε αδιαπραγμάτευτο αυτοσκοπό τη φιλοσοφία της διαρκούς αναζήτησης, ο οποίος καθόριζε την πορεία της διαδρομής της είναι η τιμώμενη καλλιτέχνης της 7ης Art Thessaloniki. 

Ο ελληνικός και ο αιγυπτιακός πολιτισμός και η κλασική της παιδεία άσκησαν καταλυτική επίδραση στη ζωή και το έργο της και το ελληνικό φως, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, το άρτιο σχήμα, το έντονο χρώμα αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων θεμέλια πάνω στα οποία όρθωσε το οικοδόμημα της τέχνης της, ανέφερε η Νικολένα Καλαϊτζάκη Ζούνη, ιστορικός τέχνης. 

Με χαρά η οικογένεια Ζούνη αποδέχθηκε την πρόσκληση του Παντελή Τσάτση να είναι η Όπυ Ζούνη τιμώμενη καλλιτέχνης, μιας που πέραν των άλλων η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μία πόλη που η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα τόνισε η κ. Καλαϊτζάκη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με έργα ταπισερί του Jan Kath

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται στην Art Thessaloniki ταπισερί του Γερμανού καλλιτέχνη Jan Kath, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην αναγέννηση του χαλιού ως σύγχρονο έργο τέχνης. Είναι η έκθεση «Rug Bombs» με μεγάλης κλίμακας ταπισερί στην οποία ο καλλιτέχνης πραγματεύεται το θέμα της βίας και των στρατιωτικών συγκρούσεων, όπως του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της εισβολής των Ρώσων στο Αφγανιστάν. 

Στα χειροποίητα χαλιά από μετάξι και μαλλί, στα οποία διακρίνονται στοιχεία ποπ αρτ απεικονίζονται μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τανκς και βομβαρδισμοί. Η έκθεση παρουσιάστηκε το 2022 στην Documenta, στο Κάσελ, ταξίδεψε στη Biennalle της Μπανγκόγκ και φιλοξενήθηκε σε Μουσείο της Ολλανδίας, διευκρίνισε η εικαστικός Μυρσίνη Κοντού, η οποία εκπροσωπεί τον Jan Kath. 

Τα χαλιά ήταν πάντα μία αφήγηση της ιστορίας, της εκάστοτε σύγχρονης πραγματικότητας. Το θέμα των έργων του Jan Kath είναι η βία με τον καλλιτέχνη να αναρωτιέται από που προέρχεται, σημείωσε τονίζοντας ότι ο Jan Kath μεταφέρει πολιτικά μηνύματα, κάνει αναφορές στα συμφέροντα και στον καπιταλισμό με την εικόνα ενός batmouse στα έργα του και δίνει και ελπίδα για το αύριο με τη χρήση φλούο χρωμάτων.

Κεντρική θέση κατέχει στην έκθεση έργο που απεικονίζει ως Ιησού τον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος παραμένει από τον Απρίλιο του 2019 φυλακισμένος. Το έργο «Julian Christ-The one who spoke the truth» (Αυτός που είπε την αλήθεια) δημιουργήθηκε με βάση την τελευταία φωτογραφία του Ασάνζ, όταν τον μετέφεραν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Σε άλλες ταπισερί του Jan Kath προβάλλονται τα θέματα της μετανάστευσης, αλλά και της ένοπλης βίας με χαρακτηριστικό έργο βασισμένο στη φωτογραφία του Kyle Cassidy, που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του «Armed America» του 2007, που απεικονίζει μία οικογένεια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ να ποζάρει στο σαλόνι του σπιτιού της με όπλα. Μαζί με το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζονται πορτρέτα αληθινών εμπόρων όπλων και εικόνες παιδιών με όπλα στα χέρια, που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις ή είναι θύματα τους. 

Στο πλαίσιο της 7ης Art Thessaloniki, η οποία εγκαινιάζεται αύριο στις 19.00 από τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου τα περίπτερα 10 και 9 της ΔΕΘ θα μετατραπούν σε μία εστία πολιτισμού με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από 80 γκαλερί και πρότζεκτ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κ.Γιαννίκη