Του Γιώργου Μανταίου
Με συμπληρωμένες τις 20 από τις 26 αγωνιστικές και ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το επίπεδο των ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα Κ19. Φυσικά αυτό που μετράει είναι τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει οι προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές των συλλόγων της Super League με τους οποίους επικοινωνήσαμε, καθώς η Κ19 αποτελεί τον προθάλαμο της πρώτης ομάδας. Μπορεί να υπάρχει την τελευταία τριετία ο θεσμός των Β΄ ομάδων για τις λεγόμενες «μεγάλες» ΠΑΕ, όμως βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι «υπερπηδούν» αυτό το σκαλοπάτι και προωθούνται απευθείας στους μεγάλους, με πιο χαρακτηριστικές κι πρόσφατες τις περιπτώσεις του Κωνσταντέλια, του Τζίμα και του Ντόι.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους 12 συλλόγους της Λίγκας, όσους δηλαδή δεν διαθέτουν γκρουπ στη Super League 2, η ομάδα Νέων είναι η πιο πολύτιμη επένδυση. Μέσα από αυτή μπορούν να αναδειχθούν ποδοσφαιριστές που και θα είναι σε θέση να βοηθήσουν άμεσα τη μεγάλη ομάδα, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλή μεταπωλητική αξία.
Ας δούμε κάποια από αυτά τα παιδιά που έχουν ξεχωρίσει σε αυτές τις 16 αγωνιστικές. Όλοι τους έχουν βρεθεί στο παρελθόν και στην «11άδα της αγωνιστικής» που έχει καθιερώσει το ΑΠΕ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ο πρωταθλητής στηρίζεται κυρίως σε δύο «μεγάλους», δηλαδή γεννηθέντες το 2004. Ο ένας είναι ο στράικερ Γιώργος Χαραλαμπόγλου που έχει σημειώσει συνολικά 24 γκολ από τον Ιανουάριο του 2023 όταν αφίχθη στον Πειραιά. Ο έτερος, ο αρχηγός Θάνος Κουτσογούλας, ο οποίος χρησιμοποιείται τόσο ως ακραίος μπακ όσο και ως κεντρικός χαφ και παίζει για τρίτη σεζόν στην Κ19. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα παιδιά παρουσιάζονται πανέτοιμα για το επόμενο βήμα, δεν έχουν πλέον καμία δουλειά σε πρωτάθλημα υποδομών. Από εκεί και πέρα εξαιρετικά τα πηγαίνει ο Χρήστος Δαρβίρας, ένας από τους λίγους γεννηθέντες το 2007 που έχουν πάρει συμμετοχή σε επίπεδο Κ19, όπως και οι Σταύρος Πνευμονίδης (2006), Χρήστος Καρανάτσιος (2004). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ομάδα που έχει φτάσει στους «4» του Youth League, αρκετοί αγωνίζονται μόνο στον Ολυμπιακό Β΄ και όχι στο πρωτάθλημα Κ19, όπως οι Μπ. Κωστούλας, Μουζακίτης, Κουτσίδης, Παπακανέλλος.
ΠΑΟΚ
Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή, ο «Δικέφαλος του Βορρά» στηρίζεται σε ένα κράμα έμπειρων και νεότερων. Για παράδειγμα καθοριστική συμβολή έχουν έως τώρα οι Καλόγηρος, Μπάμπουρας (αμφότεροι 2004), όμως το σκοράρισμα «τραβούν» τρεις μικροί: ο Τσομπάνης (2006), ο Καλαϊτσίδης (2006) και ο Ανέστης Μύθου (2007) που έκανε ντεμπούτο στην κατηγορία με χατ-τρικ σε ντέρμπι κορυφής με τον Αστέρα Τρίπολης. Αξιόπιστος πάντα ο Γκιτέρσος (8 γκολ σε 10 ματς). Κομβικοί είναι ο Μαξ Σνάουτσνερ (2006) στο χώρο του κέντρου και ο Ταξιάρχης Φίλων (2005) στην άμυνα. Οι δύο τελευταίοι, ωστόσο, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της Β΄ ομάδας.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Η ομάδα της Αρκαδίας παρουσιάζει τη γνωστή της συνέπεια και συνέχεια στο χώρο των ακαδημιών. Σε ηγετική μορφή έχει αναδειχθεί ο χαφ Άγγελος Παπαδόπουλος (2005) με τα 10 γκολ εφέτος, αμυντική εγγύηση παρέχει ο σέντερ μπακ Δημήτρης Λάσκαρης (2005) , αρκετές συμμετοχές έχει πάρει ο γκολκίπερ Θεόφιλος Κακαδιάρης (2007). Στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος στηρίχθηκε σε έναν «φτασμένο» παίκτη, γεννηθέντα το 2003, το Δομίνικο Προύντζο, ο οποίος πήγε δανεικός στην Παναχαϊκή όπου ήδη έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κι αυτό ισχύει για όλους τους παίκτες που διακρίνονται στο πρωτάθλημα Κ19: μπορούν άνετα να ανταπεξέλθουν σε επίπεδο Super League 2 και είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα οι παράγοντες της δεύτερης κατηγορίας.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Με νέο προπονητή (Ντρένοβα αντί Σάμιου) αλλά την ίδια φιλοσοφία που διέπει τις «πράσινες» ακαδημίες, ο Παναθηναϊκός παίζει ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Εκτός από τον Τιάγκο Ρομάνο (2006) που θεωρείται project, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν παίκτες οι οποίοι ουσιαστικά φέτος βγαίνουν στον «αφρό»: ο Γιώργος Κάτρης (2005) είναι ένας σέντερ μπακ έτοιμος για την Β΄ ομάδα, ο Μάρκος Σπαθάρης (2006) διακρίνεται σε δημιουργία αλλά και εκτέλεση, ο Οδυσσέας Λάζαρης (2005) είναι με 14 γκολ, ο winger Γεωργουλάκης (2006) και ο επιτελικός χαφ Μπρέγκου (2006) βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟ βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς αποχώρησαν από το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο όλα τα μέλη της «πρωταθληματικής» φουρνιάς (2003, 2004) που κατέκτησαν τον τίτλο το 2022.
ΑΕΚ
Με όπλο την ομοιογένεια, την πίεση σε όλο το γήπεδο και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, η Κ19 αποτελεί «κλώνο» της ομάδας του Αλμέιδα! Κι αν δεν φτάνει στα εντυπωσιακά επίπεδα απόδοσης, είναι γιατί πάσχει από… λειψανδρία. Η Ένωση πληρώνει ακόμα τα «σπασμένα» της καταστροφικής απόφασης του 2021 (διάλυση της τότε Κ19) αλλά τα καταφέρνει, χάρη σε παίκτες όπως ο Λουκάς Μαρούτσης, ο Ανδρέας Χατζηνικολάου και ο Πέτρος Σβίγκος (όλοι του 2006). Σε ηγετική μορφή και πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο σέντερ μπακ Αντωνόπουλος (2004), ο οποίος σε λίγες ημέρες γίνεται 20 ετών συνεπώς η υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου είναι μονόδρομος για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Τη διαφορά κάνουν όταν «κατεβαίνουν» από τη Β΄ ομάδα οι Κοντορουχάς, Κοσίδης, Ανδρικόπουλος.
ΒΟΛΟΣ
Εξαιρετική δουλειά τα τελευταία 2,5 χρόνια στη Μαγνησία, με τον Βόλο να εντάσσεται στις πλέον οργανωμένες ακαδημίες. Αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα με την ομάδα του Λευτέρη Καλογήρου να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη οκτάδα, αλλά και στην παραγωγή ποδοσφαιριστών. Οι αλβανικής καταγωγής Νταϊλάνι (φορ, 2004), Λεγκίσι (winger, 2006) έχουν κομβικό ρόλο, όπως επίσης ο μέσος Θεοχάρης (2006). «Κολώνα» στην άμυνα είναι ο ομογενής εκ Μελβούρνης, Στίβεν Χαβαλές, ο οποίος ωστόσο έκλεισε ήδη τα 21 (16/2/2003), άρα δεν ωφελεί κανέναν η συμμετοχή του σε διοργάνωση youth.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Ισχύει ό,τι και για τον Βόλο. Οργάνωση, συνέπεια και προσήλωση στον στόχο των ακαδημιών που είναι η ανάδειξη παικτών για την πρώτη ομάδα. Αυτό έκανε στο παρελθόν η ομάδα του Αγρινίου (Λιάβας, Μπελεβώνης, Μπακαδήμας, Κωνσταντόπουλος), αυτό θα κάνει και με την τωρινή εξαιρετική φουρνιά. Ειδικά οι δύο χαφ Σωτήρης Κοντούρης (2005), Βαγγέλης Νικολάου (2004) είναι επαγγελματίες και εν δυνάμει στελέχη της πρώτης ομάδας, ενώ εξαιρετική προοπτική παρουσιάζει και ο winger Λάμπρος Καβαλλάρης (2005)
ΟΦΗ
Μετά τους Αποστολάκη, Θεοδοσουλάκη (αμφότεροι 2004) που έχουν ανεβεί από πέρσι στην πρώτη ομάδα, project των Κρητικών είναι ο αριστερός μπακ Ηλίας Σημαντηράκης (2005), επαγγελματίας που συμμετείχε και στις προπονήσεις των μεγάλων. Από εκεί και πέρα, ο χαφ Φαϊτάκης (2005, 7 γκολ) και ο επιθετικός Πιστικός (2005, 6 γκολ) παρουσιάζουν πολύ μεγάλη βελτίωση, ο γκολκίπερ Μανόλης Καλαφάτης (2005) παραμένει σταθερός.
ΑΡΗΣ
Η ομάδα του Άρη δεν έχει τις δυνατότητες που είχε άλλες χρονιές. Παρότι απουσιάζει το «βάθος», καταφέρνει ωστόσο να είναι ανταγωνιστική. Σε αυτό έπαιξε ρόλο τόσο η νοοτροπία του προπονητή Κώστα Καζάνα (απομακρύνθηκε πριν από μερικές εβδομάδες) όσο και ορισμένων στελεχών της σπουδαίας φουρνιάς του 2005 που είχε φτάσει στον τελικό του πρωταθλήματος Κ17, όπως ο χαφ Αλμύρας (11 γκολ), ο επιτελικός Σταυρόπουλος (7 γκολ) και ο στόπερ Κράνιας.
Από τις υπόλοιπες ομάδες, μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:
* Ηγέτες της Κ19 του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν ο Λεωνίδας Μίνα (2004, 7 γκολ) και ο χαφ Νίκος Λώλης. Ο πρώτος «ψάχτηκε» για να παίξει σε επίπεδο ανδρών τον Ιανουάριο αλλά δεν βρήκε ομάδα, ενώ ο δεύτερος πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό Β΄.
* Οι κορυφαίοι του Ατρόμητου ήταν ο χαφ Σπύρος Αμπαρτζίδης (2005, 5 γκολ) και ο επιθετικός Πάνος Τσαντήλας (2004). Αμφότεροι τραυματίστηκαν σοβαρά και χάνουν τη σεζόν, γεγονός που δικαιολογεί και την κακή θέση της ομάδας στην κατάταξη. Μάλιστα ο Αμπαρτζίδης παραμένει πρώτος σκόρερ παρότι είναι off από το Νοέμβριο!
* Η Κηφισιά παρουσιάζεται ανταγωνιστική, από τη στιγμή που βρήκε «χημεία». Ο στράικερ Αντώνης Φλώκος (2004) είναι εξαιρετική περίπτωση και από τους πρώτους σκόρερ της Super League Κ19 με 9 γκολ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο χαφ Κατωπόδης (2005) και ο τερματοφύλακας Ζαπάρτας (2006).
* Οι δύο επαγγελματίες της Λαμίας, ξεχωρίζουν εύκολα στην Κ19: ο winger Βασίλης Κοντονίκος (2005) και ο στόπερ Κώστας Λαμπρόπουλος (2003)
* Τέλος, ο Πανσερραϊκός έχει το μικρότερο ρόστερ στην κατηγορία, στηρίζεται σε 13-14 παίκτες και ξεχωρίζουν ο τερματοφύλακας Τσομπανίδης (2004, επαγγελματίας) και ο παλιός παίκτης του ΠΑΟΚ, Αλειφερόπουλος (χαφ, 2005), ενώ σημαντική ενίσχυση του Ιανουαρίου είναι ο Μαυρόπουλος (πρώην Ολυμπιακού).