Η ιστορία καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για την πολιτική ελευθερία. Δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Να ληφθούν αποφάσεις για το Παλατάκι ζητά ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου»

17 Μαΐου, 2024

Να ληφθούν αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας για το Παλατάκι ζητά ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει πια ωριμάσει και τάχθηκαν υπέρ της αποδέσμευσης του Κυβερνείου από την ΕΤΑΔ, της διάσωσης και της αξιοποίησής του. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακώστας, γνωστοποίησε ότι τα μέλη του συλλόγου πληροφορήθηκαν πως «στη συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΕΤΑΔ, της κυβέρνησης και της Βουλής, αποφασίστηκε το Κυβερνείο να παραχωρηθεί στη Βουλή» και πρόσθεσε: «ήδη η Βουλή με μηχανικούς της έχει κάνει επιτόπιες έρευνες καθώς επιθυμεί μετά από κάποιες εργασίες να δει τι ανάγκες υπάρχουν. Ωστόσο περιμένει από την ΕΤΑΔ την οικονομική μελέτη για να αποφασίσει». Εκτίμησε, άλλωστε, ότι υπάρχει θετική πρόθεση από τη βουλή, αν το κόστος ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, επισήμανε ότι η τελευταία μελέτη του ΕΤΑΔ υποστηρίζει για το Κυβερνείο χρήσεις πολιτισμού και εστίασης. Πρότεινε, παράλληλα, να γίνει διαβούλευση για την επιλογή της χρήσης του κτιρίου και να εκπονηθεί μάστερ πλαν για τη διαμόρφωση του χώρου σε σχέση με την προτεινόμενη χρήση.

Εξάλλου σημείωσε ότι «η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να καταστεί εκ νέου λειτουργικό και επισκέψιμο από τους πολίτες απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ», ωστόσο διευκρίνισε ότι «το πραγματικό κόστος θα φανεί, όταν θα γίνει η μελέτη από μηχανικούς αρχιτέκτονες κ.λπ.». 

Το κτίριο σχεδιάστηκε για Κυβερνείο

Παρουσιάζοντας την ιστορία του κτιρίου, ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι το κτίριο σχεδιάστηκε για Κυβερνείο τη δεκαετία ανασυγκρότησης του Κράτους 1950-1960 από τον Περ. Σακελλάριο και με την τελική επεξεργασία από τον αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλο. Είναι ιωνικού ρυθμού αυτοκρατορικής μορφής, με κίονες και κιονοστοιχία, στην πίσω πλευρά. Αρχικά παραδόθηκε στον υπουργό Β. Ελλάδος, εκχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια μέχρι το 1968, οπότε επανήλθε στην κατοχή του ΥΜΑΘ. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε ως προμετωπίδα των έργων του. Φρόντισε κι επέβλεπε την κατασκευή του και διέμενε εκεί ως Πρωθυπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα από τη βασιλική οικογένεια. Μία διανυκτέρευση και δυο τρεις εκδηλώσεις όλο κι όλο από τον τότε βασιλιά Παύλο. Το εμβληματικό κυβερνείο έχει εμβαδόν 1.604 τ.μ. σε δύο επίπεδα, συν ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. και 1.105 τ.μ. εξώστες. Έκλεισε το 2007 για να γίνουν κάποιες επισκευές που δεν έγιναν ποτέ και εγκαταλείφθηκε.
Το Κυβερνείο γνώρισε ημέρες θριάμβου επισκεψιμότητας το 1997 με την έκθεση έργων του Καραβάτζιο ενώ φιλοξένησε φεστιβάλ κινηματογράφου, τα εγκαίνια της έκθεσης, δεξιώσεις, το φεστιβάλ τραγουδιού και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα, όπως είπε, η κατάσταση είναι θλιβερή: κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη, ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη. Πρόσφατα, μάλιστα, από τη διάβρωση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πρανές δίπλα στην πύλη, ενώ διαλύθηκε ο μετρητής της ΔΕΗ και κρέμονται γυμνά καλώδια στον δρόμο με κίνδυνο για τους περιπατητές.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζαχαρίας Σκούρας, καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, πρόεδρος των Αποφοίτων του ίδιου πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή των πολιτών -θεσμός που είναι καταξιωμένος στην Ευρώπη, καταδεικνύει ότι «οι πολίτες μπορούν να ορθώσουν λόγο», με σκοπό δράσεις, ωφέλιμες για το σύνολο, «εκεί που η πολιτεία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα σκαλώνουν».

Ο δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Μπάμπης Γιαννακίδης, τόνισε πως η πρωτοβουλία για το Κυβερνείο «κινείται υπερκομματικά και έξω από μικροσυμφέροντα επιδιώκοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη αλλά και όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και του τόπου, ώστε να βοηθήσουν για βρει το Κυβερνείο τον ρόλο που του αρμόζει, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τον δημόσιο χαρακτήρα του». Στο πάνελ των ομιλητών παραβρέθηκαν και δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Κούλης Αποστολίδης και ο Γιάννης Βένος.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς για το θέμα του Κυβερνείου επισημαίνεται πως η δήμαρχος, Χρύσα Αράπογλου, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως η υπόθεση αξιοποίησής του είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά τόσο την κοινωνία και τους πολίτες της Καλαμαριάς όσο και την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Π. Γιούλτση

Φωτ. Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)»