Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Otto von Bismarck, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

RGC2024-Μαρία Κεφάλα: Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές πολιτικές για την οικογένεια

1 Ιουνίου, 2024

 «Είναι εντελώς λάθος η προσέγγιση ότι βγάλαμε κυβέρνηση πέρυσι και οι ευρωεκλογές δεν μας αφορούν. Οι περισσότερες πολιτικές εφαρμόζονται με ευρωπαϊκά χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα νομοθετήματα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές», διαμήνυσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα. 
Η υφυπουργός χρησιμοποίησε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το νόμο για την υποχρεωτική ποσόστωση 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων επιχειρήσεων, που αποτελεί κοινοτική οδηγία και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα το 2026.
Και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονίας», συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, είναι από τα βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών. Το πρόγραμμα προβλέπει voucher 500 ευρώ με εργόσημο για τους εργαζόμενους γονείς ή 300 ευρώ για τις άνεργες μητέρες που θέλουν να αναζητήσουν εργασία.
Οι επιμελητές που δεν έχουν σχετική επαγγελματική εμπειρία εκπαιδεύονται από σχετικά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας και επιλέγονται από τους γονείς μετά από προσωπικές συνεντεύξεις. 
«Θέλουμε να αποδείξουμε στις γυναίκες ότι μπορούν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια», σημείωσε η κυρία Κεφαλά, που αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που ακολουθεί η κυβέρνηση για να παρέχει μισθολογική, στεγαστική και κοινωνική ασφάλεια στις οικογένειες.
Η κυρία Κεφαλά παρουσίασε την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα της εκλογής γυναικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδου. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι το ποσοστό των γυναικών, που κατέλαβαν έδρα στην Ελληνική Βουλή το 2023 ανήλθε στο 23%, έναντι 22%, το 2019, αντίστοιχα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν ανήλθε στο 21% στους Δήμους και 25% στις Περιφέρειες. Στις τελευταίες ευρωεκλογές, του 2019, το 23% των Ελλήνων ευρωβουλευτών ήταν γυναίκες. Όλα αυτά την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη αγγίζουν το 40% 
«Έχουμε ανέβει στο δείκτη ισότητας κατά τρεις μονάδες τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε χαμηλά», παραδέχθηκε η υφυπουργός.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σημείωση: Παρακολουθήστε το Συνέδριο Live :
https://www.youtube.com/watchv=dq45m-ajKCE&list=PLFK7F8jQpfFQiSHPXvxNKE0I_zkgXe2p9