Η αίσθηση της υπευθυνότητας, που ελέγχει πάντα τα άτομα, χάνεται μέσα σ’ έναν όχλο. -  Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Λ. Καρχιμάκης: Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί θεμέλιο λίθο της προόδου και είναι απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο ούτως ώστε να έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας να είναι έτοιμο να ηγηθεί και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» σημειώνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισημαίνει πώς ανάλογη πρέπει να είναι η ενίσχυση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ώστε η Ευρώπη να απαλλαγεί από τις πολιτικές λιτότητας και περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων που εφαρμόζουν τα  συντηρητικά κόμματα για αρκετά χρόνια.

Προσθέτει ότι είναι η μόνη σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πέσει σαν ώριμο φρούτο. «Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το θεμέλιο λίθο της προόδου και της κινηματικής αντίστασης έναντι των πολιτικών της Δεξιάς», αναφέρει ο κ. Καρχιμάκης. 
Θεωρεί ότι οι κυβερνητικές πρακτικές έχουν αποτύχει, οι πολίτες βιώνουν το αίσθημα εγκατάλειψης και αναζητούν μία φωνή, συγκροτημένη, εναλλακτική, προοδευτική με προτάσεις για να τους εκπροσωπήσει. «Ευελπιστούμε ότι αυτή η φωνή θα είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ως τη γνήσια απάντηση σε κάθε μορφή συντηρητισμού και ακροδεξιών πολιτικών», δηλώνει. 
Στο προσωπικό ερώτημα γιατί παραμερίζει μια ελπιδοφόρα ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό, ο Λευτέρης Καρχιμάκης δηλώνει «γύρισα από το εξωτερικό για να  γίνω συμμέτοχος στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ούτως ώστε η γενιά μου, η γενιά της κρίσης να γυρίσει πίσω στον τόπο μου. Αν μπορούσαμε να το θέσουμε με λυρικούς όρους έχω ξεκινήσει το ταξίδι για τον νόστο», λέει. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Λ. Καρχιμάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ:

Ερ.: Να ξεκινήσουμε, κ. Καρχιμάκη, με κάτι προσωπικό. Γιατί ένας νέος όπως εσείς που ξεκίνησε πανεπιστημιακή καριέρα σε μεγάλο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές; Έπαιξε ρόλο το όνομα και η σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

Απ.: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η πολιτική, οι κοινωνικοί αγώνες, η συνδικαλιστική δράση ήταν στο επίκεντρο. Σαφώς και έχω επηρεαστεί από τους γονείς μου σε θέματα αξιών, πεποιθήσεων και ιδεολογίας. ‘Αλλωστε, το προοδευτικό πρόσημο στον άνθρωπο είναι κάτι που χτίζεται και ξεκινάει από την οικογένεια που αποτελεί πυλώνα διαμόρφωσης του χαρακτήρα. Ωστόσο, οι γονείς μας άφησαν εμένα και τον αδελφό μου ελεύθερους να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και τα χαρακτηριστικά μας, ουδέποτε υπήρξε «κατήχηση» ή παρέμβαση. Προσωπικά από πολύ μικρός είχα εμπλοκή στον μαθητικό και φοιτητικό χώρο που κινούμουν και η επιλογή των σπουδών μου ενυπήρχε σε πρώτο πλάνο η πολιτική και η κοινωνική δράση. Το ΠΑΣΟΚ για μένα παρότι ενηλικιώθηκα σε «πέτρινα χρόνια» για αυτό αποτελεί ο φυσικός μου χώρος και το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. 
Είμαι ένα τυπικό δείγμα των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό για να κάνω πράξη τα όνειρά μου.  Όταν έφυγα από την Ελλάδα δεν σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να ξαναγυρίσω. Είχα απογοητευτεί από την κατάσταση που επικρατούσε, από την έλλειψη ευκαιριών και ελπίδας για τη γενιά. Έκτοτε έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Η επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία μου επέτρεψε να αποκτήσω τεχνοκρατική επάρκεια και μια προοπτική. Ένιωσα το εσωτερικό κάλεσμα να προσφέρω πίσω στον τόπο μου. Να γίνω συμμέτοχος στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ούτως ώστε η γενιά μου, η γενιά της κρίσης να γυρίσει πίσω στον τόπο μου. Αν μπορούσαμε να το θέσουμε με λυρικούς όρους έχω ξεκινήσει το ταξίδι για τον νόστο. 

Ερ.: Οι προσεχείς Ευρωεκλογές θεωρούνται καθοριστικές για τη πορεία της ΕΕ, κυρίως λόγω των προκλήσεων και των διλημμάτων που έχει μπροστά της. Συμφωνείτε; Θα δοθούν απαντήσεις από τη κάλπη της 9ης Ιουνίου ή πρόκειται για άλλη μία εκλογική αναμέτρηση όπως οι προηγούμενες;

Απ.: Καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πάντα ξεχωριστό, παρότι συχνά εξαντλείται σε «κοκκορομαχίες» χωρίς εμβάθυνση στα προβλήματα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να προχωρήσει λίγο η σκέψη τους, να φύγουν από ένα περιβάλλον θυμού, έκδηλης απογοήτευσης και μιας πικρής αίσθησης στασιμότητας. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, υπάρχουν σχεδιασμοί, όραμα και προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα επιδερμικών μαχών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις σε μια σειρά από εσωτερικά αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι πολίτες καλούνται σε μια κρίσιμη καμπή, μετά από μια 20ετία μονόπλευρου και αδιέξοδου νεοφιλελευθερισμού όπου αποθεώθηκε η δύναμη των αγορών και του ανταγωνισμού ποια Ευρώπη θέλουν. Μία ενοποιημένη Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισονομίας της προόδου όπως πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ ή μία Ευρώπη της μισαλλοδοξίας, της εσωστρέφειας, του ατομικισμού, της συντήρησης, της επιβολής των οικονομικών ισχυρών και την ισοπέδωση κοινωνικών δικαιωμάτων όπως πρεσβεύουν οι συντηρητικές  φωνές και την επιστροφή σε σκοταδιστικές εποχές όπως επιδιώξουν οι ακροδεξιές λαϊκιστικές φωνές. 
Δεν αποτελεί κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας μου να κάνω προβλέψεις για το μέλλον. Αυτό που μπορώ να εισφέρω στη συζήτηση είναι οι εικόνες που έχω αποκομίσει από τις περιοδείες που κάνω και από την επαφή με τους πολίτες: οι κυβερνητικές πρακτικές έχουν αποτύχει, οι πολίτες βιώνουν το αίσθημα εγκατάλειψης και αναζητούν μία φωνή, συγκροτημένη, εναλλακτική, προοδευτική με προτάσεις για να τους εκπροσωπήσει. Ευελπιστούμε ότι αυτή η φωνή θα είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ως τη γνήσια απάντηση σε κάθε μορφή συντηρητισμού και ακροδεξιών πολιτικών. 

Ερ.: Με τα τωρινά δεδομένα προβλέπεται ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Πως μπορεί να αντιμετωπιστούν οι “αμφισβητίες” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας; Βλέπετε πεδίο συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων;

Απ.: Κυρίως με ανησυχεί ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις ασχολούνται με το αιτιατό και όχι με το αίτιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ακολούθησε πολιτικές ακραίας λιτότητας. Οι συντηρητικές δυνάμεις και κυβερνήσεις προσπάθησαν να εξωστρακίσουν κάθε μορφή εναλλακτικής, προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, συνέχισαν να πιέζουν την κοινωνία για να κερδίσουν οι τράπεζες και τα ολιγοπώλια, ένας προτεσταντικός νεοφιλελευθερισμός που αποδείχτηκε κενός περιεχομένου. Το πέπλο της λιτότητας για τους πολλούς και της αισχροκέρδειας για τους λίγους απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη με ευθύνη των συντηρητικών δυνάμεων οι οποίες εκπροσωπούν τους λίγους. Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει από τη βάση. Οι συμφωνίες σε επίπεδο κορυφής έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες. Ευελπιστούμε οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιτρέψουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει τη δύναμη ούτως ώστε να ηγηθεί της εν λόγω προσπάθειας. 

Ερ.: Ακούμε και διαβάζουμε για την ανάγκη να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές σ ́όλα τα επίπεδα της ΕΕ. Ποιες πολιτικές προτείνουν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, να είναι σε προτεραιότητα;

Απ.: Έχουμε καταθέσει ήδη την ατζέντα για την Ευρώπη που θέλουμε. Θεωρώ ότι έχουμε αναδείξει όλα τα θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες και κυρίως τους νέους της γενιάς μου: προσιτή στέγαση για όλους, εκπόνηση στρατηγικών σχεδιασμών για να πετύχουμε τον στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου έως το 2050, η προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν καταπατηθεί από τις πολιτικές λιτότητας της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, η προστασία των δικαιωμάτων των θηλυκοτήτων και η ισότητα, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με ορθή χρήση και κατανομή των στρατηγικών και αμυντικών πόρων και τέλος η ακλόνητη υποστήριξη όσων δεν έχουν φωνή και όσων αμύνονται ενάντια σε παράνομες επιθέσεις και εισβολές. Πρόκειται σαφώς για ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία της κοινωνίας και μας στρέφει σε διαφορετική ρότα από τις εφαρμοσμένες από άλλους πολιτικές της καθίζησης και του συντηρητισμού. 

Ερ.: Να έρθουμε και στα εσωτερικά. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση. Γιατί είναι σημαντική όταν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια;

Απ.: Αποτελεί πεποίθηση και επιθυμία των προοδευτικών πολιτών το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα πυροτεχνήματα το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Έχουμε αποδείξει μέσα και έξω από τη Βουλή ότι είμαστε η μόνη σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Πρέπει να το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο ούτως ώστε να έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας είναι έτοιμο να ηγηθεί και έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση όντως έχει ακόμα τρία χρόνια θητείας τυπικώς βάσει συντάγματος αλλά ουσιαστικώς έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου σας;

Απ.: Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της στιγμής. Έχουμε εμπιστοσύνη στην τελική κρίση των πολιτών, η οποία θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Περίπου το 70% των νομοσχεδίων που κατατίθενται στην ελληνική Βουλή αφορούν Οδηγίες που έρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόνο εμείς έχουμε τις πολιτικές προτάσεις για στέρεο κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου. Οι συντηρητικές πολιτικές θα πρέπει να τελειώσουν στην Ευρώπη και να απαλλαγούμε από τη βάσανο της Δεξιάς που το μόνο που έχει να αναδείξει ως επιτυχία είναι η καρτελοποίηση των αγορών και η εξυπηρέτηση των ολίγων και μεγάλων συμφερόντων. 

Ερ.: Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων μετεκλογικά είναι εφικτή όταν υπάρχουν εμφανείς και μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο κορυφής. Οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές επιτεύχθηκαν μέσω κινηματικής συσπείρωσης και λαϊκής μαζικότητας και αποδοχής. Αυτό αποδείχθηκε και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου οι προοδευτικές δυνάμεις συσπειρώθηκαν γύρω από τον υποψήφιο τότε Δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα απέναντι σε έναν πανίσχυρο επικοινωνιακά αλλά αποτυχημένο Δήμαρχο της κυβερνώσας παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το θεμέλιο λίθο της προόδου και της κινηματικής αντίστασης έναντι των πολιτικών της Δεξιάς. 

Ερ.: Αρκεί η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου για να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της ΝΔ;

Απ.: Είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Ο προοδευτικός χώρος θα ανασυνταχθεί. Όπως άλλωστε έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές η φύση απεχθάνεται τα κενά. Ωστόσο, θα ανασυνταχθεί στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης, στη βάση ενός προγράμματος φιλοευρωπαϊκού, φιλολαϊκού, ενός προγράμματος που θα ανοικοδομήσει το κράτος δικαίου, που θα διανέμει ορθά και αναλογικά σε όλη την κοινωνία το ταμείο ανάκαμψης, που θα προστατέψει τα εργασιακά δικαιώματα, που θα διαφυλάξει το περιβάλλον, που θα έχει τη πράσινη μετάβαση ως προτεραιότητα, που θα βοηθήσει τους αγρότες να ευδοκιμήσουν ή θα βασιστούμε σε πολιτικές εντυπωσιασμού και στο lifestyle; Αυτήν την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες στην κάλπη.  

Ερ.: Κατά τη γνώμη σας ποιά θα πρέπει να είναι τα βασικά σημεία μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης;

Απ.: Η Ευρώπη βρίσκεται στον κυκεώνα δύο μεγάλων πολέμων. Η ενεργειακή κρίση και ακρίβεια ταλανίζει ακόμα τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και δη στον ευρωπαϊκό νότο. Περάσαμε από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και τα αποτελέσματά της σε επίπεδο κοινωνικό και ψυχολογικό έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Το όραμά μας για την Ευρώπη είναι η δίκαιη και η αναλογικά ίση κατανομή των βαρών ούτως ώστε να μην πληρώσουν για μία ακόμα φορά οι ευάλωτοι, όπως συνέβη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η μάχη που θα ήθελα να δώσω και προσωπικά για τη νέα εναλλακτική πρόταση είναι αυτή για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, για να απαλλαχθούμε από την συντηρητική πολιτική του ΕΛΚ που οδήγησε σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, σε μία Ευρώπη οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2024 μετά από μία υγειονομική κρίση, με έξαρση των ψυχικών ασθενειών, η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιεί τις δομές της Υγείας. Το ΕΣΥ, το δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το επόμενο αντικείμενο προς δημοπρασία στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Αυτές τις μάχες είμαστε αποφασισμένοι να τις δώσουμε σε ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό, κινηματικό και συλλογικό επίπεδο.