Η φύση ευχαριστιέται με την απλότητα και δεν αγαπάει τη μεγαλοπρέπεια των περιττών αιτιών. Isaac Newton, 1642-1727, Άγγλος επιστήμονας

Η πρόταση της Ελλάδας και η ομιλία Μπαχ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (ps)

1 Ιουλίου, 2024

 «Η θεμελιώδης ιδέα πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό». 
 Λόγια του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας  Μπαχ  σήμερα (1/7) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την προώθηση της ένταξης μέσω του αθλητισμού, μέρος της 56ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο «Μέγαρο των Εθνών» στη Γενεύη της Ελβετίας.

 Μία συζήτηση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ, με θέμα «Προώθηση της ενσωμάτωσης μέσα και μέσω του αθλητισμού», που είχε προταθεί από την Ελλάδα, και στην οποία συμμετείχε και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ στον τομέα των πολιτιστικών δικαιωμάτων, Αλεξάνδρα Ξανθάκη.

 «Σε μόλις 25 ημέρες από σήμερα, μπορούμε να γιορτάσουμε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. Ως έχει τώρα, είμαστε σίγουροι ότι θα υπολογίζουμε στην παρουσία αθλητών από τις περιοχές και των 206 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και της ΔΟΕ για τους Πρόσφυγες της Ολυμπιακής Ομάδα με αυτή την ευκαιρία, για να ενσαρκώσει αυτή την ενωτική αποστολή και αυτή την ενωτική δύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτούς τους καιρούς διχασμών, πολέμων και συγκρούσεων, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό μήνυμα για ενότητα και για ειρήνη. Γιατί αυτοί οι αθλητές θα ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, ενώ θα ζουν ειρηνικά μαζί κάτω από την ίδια στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό. Η αποστολή μας συμβαδίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: την ειρήνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και συνέχισε:

 «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική θέση, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν αυτό το εμπνευσμένο σύμβολο ειρήνης μόνο μέσω της δέσμευσης για ένταξη και αλληλεγγύη. Η αποστολή μας μας υποχρεώνει να ενστερνιζόμαστε πάντα την ανθρώπινη διαφορετικότητα και ποτέ να μην αποκλείουμε τους άλλους.  Η απαγόρευση των διακρίσεων κατοχυρώνεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, το σύνταγμά μας. Για να τονίσουμε τη δέσμευσή μας για συμπερίληψη και αλληλεγγύη, τροποποιήσαμε το ιστορικό μας σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατα, προσθέτοντας τη λέξη “Μαζί”».

 Ο πρόεδρος της ΔΟΕ περιέγραψε επίσης πώς ο αθλητισμός είναι μοναδικά τοποθετημένος για την προώθηση της ένταξης: 
 «Αυτό είναι που μας φέρνει όλους μαζί σήμερα: μια κοινή πίστη στη δύναμη του αθλητισμού να κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλους», είπε. 
 «Σε αυτούς τους διχαστικούς καιρούς, με τους πολέμους και τις συγκρούσεις σε άνοδο, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να οικοδομήσουμε κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς. Ο αθλητισμός είναι το εργαλείο χαμηλού κόστους και υψηλών επιπτώσεων για όλες τις χώρες για να το κάνουν αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που η ΔΟΕ επικεντρώνεται στην ενίσχυση αυτού του σημαντικού δυναμικού ρόλου του αθλητισμού και στη συμβολή στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: στους τομείς της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας των φύλων, της προώθησης της ανεκτικότητας και ειδικότερα της προώθησης της ειρήνης. Για τη βελτίωση της ζωής. Για να γίνουν οι κοινότητες πιο περιεκτικές».

 Ο Τόμας Μπαχ εξήγησε ότι, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούσαν να προσφέρουν πανάκεια σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε όμως ότι η ΔΟΕ ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει να ενισχύει τον ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της ειρήνης και στην προώθηση κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς.

 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η κύρια αποστολή μας. Ως μη κυβερνητική οργάνωση, δεν έχουμε ούτε την εντολή ούτε την ικανότητα να αλλάξουμε νόμους κυρίαρχων χωρών. Δεν μπορούμε να λύσουμε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γενιές πολιτικών δεν μπόρεσαν να λύσουν. Αλλά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό το κάνουμε ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και προωθώντας τη χρηστή διακυβέρνηση, την ηθική και την ακεραιότητα. 
 Το κάνουμε προωθώντας την ισότητα των φύλων: οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων, επειδή η ΔΟΕ διέθεσε ακριβώς το 50% των θέσεων ποσόστωσης σε γυναίκες και το 50% σε άνδρες αθλητές. Το κάνουμε υποστηρίζοντας τον Παραολυμπιακό αθλητισμό σε όλο τον κόσμο μέσω της συνεργασίας μας με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή».

 Τέλος, σχετικά με τους αθλητές και την εκπροσώπησή τους, ο Τόμας Μπαχ εξήγησε: 
 «Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα είναι και πάλι η ευκαιρία για όλους τους Ολυμπιακούς αθλητές να εκλέξουν δημοκρατικά τους εκπροσώπους τους. Αυτοί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα γίνουν στη συνέχεια μέλη της ΔΟΕ με Πλήρη δικαιώματα ψήφου. Ο πρόεδρος της επιτροπής τους, την οποία θα εκλέξουν οι ίδιοι, θα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και πάλι με πλήρη δικαιώματα ψήφου για όλα τα θέματα που συζητούνται στη ΔΟΕ.»

 Ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ, η οποία θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 με αριθμό ρεκόρ αθλητών, χαρακτηρίζοντάς την ως εμβληματικό σύμβολο της δέσμευσης της ΔΟΕ για ένταξη.

 Μεταξύ των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν το μέλος της ΔΟΕ, Γιετς Πουρ Μπίελ, ένας πρόσφυγας από το Σουδάν που ήταν μέλος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. Είναι Μέλος της ΔΟΕ με πλήρη δικαιώματα ψήφου και ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός πρόσφυγας σε όργανο λήψης αποφάσεων διεθνούς οργανισμού. 
 «Έζησα από πρώτο χέρι τη δύναμη του αθλητισμού να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, να τους εμπλακεί σε δραστηριότητες που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τους, προάγουν τη μάθηση και τις δεξιότητες, αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα, ευκαιρίες πρόσβασης και γεφυρώνουν τις κοινωνικές διαφορές», είπε ο Μπίελ.

 A. Bαζογιάννης