Το πρόβλημα με τα ψέματα και την εξαπάτηση είναι ότι η αποτελεσματικότητά τους βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια σαφή αντίληψη της αλήθειας την οποία ο ψεύτης και απατεώνας επιθυμεί να κρύψει. Hannah Arendt, 1906-1975, Γερμανοαμερικανίδα ιστορικός

Υπ. Παιδείας: Εκδήλωση για την ελληνοβρετανική συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση-Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

13 Φεβρουαρίου, 2024

Εκδήλωση για την ελληνοβρετανική συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Βρετανικού Συμβουλίου, της βρετανικής πρεσβείας και της Study in Greece.

Στην εκδήλωση με θέμα «Η ανάπτυξη και υλοποίηση διεθνών συνεργασιών με αντίκτυπο στην Ανώτατη Εκπαίδευση», συμμετείχαν με ομιλίες ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ, ενώ ακόμη συμμετέχουν διαπρεπείς προσωπικότητες από το χώρο της διεθνούς εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με χαρά χαιρετίζω σήμερα αυτή τη συνάντηση εργασίας που προωθεί την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής διεθνοποίησης στην ανώτατη εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών, διπλωματικών και ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ θέτει ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων μας. Ο στόχος για εμάς στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι διττός και ξεκάθαρος. Αφενός, να υποστηρίξουμε τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στη χάραξη πολιτικών εξωστρέφειας και συνεργειών με ιδρύματα άλλων χωρών και αφετέρου να θέσουμε ένα στέρεο πλαίσιο ώστε η Ελλάδα να καταστεί σύντομα ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Ο κ. Λοτζ, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανέφερε: «Υπογράψαμε σήμερα μια συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, την βρετανική πρεσβεία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Study in Greece. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία, καθώς η παιδεία μας, που δεκαετίες τώρα αποτελεί έναν πυλώνα των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αποτελεί και τον τομέα εκείνον όπου θέλουμε να προχωράμε δυνατά και ενεργά. Έχουμε πανεπιστήμια από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία για το καλό και των δύο χωρών μας».

Η διευθύντρια του British Council Ελλάδας, Αναστασία Ανδρίτσου, στη δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει παραδοσιακά τις δύο χώρες κοντά. Οι δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, ιστορικοί. Ουσιαστικά με το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας ισχυροποιούμε αυτές τις σχέσεις και τους δίνουμε ένα νέο πλαίσιο για συνεργασίες, είτε σε κοινά πτυχία, είτε σε ανταλλαγές φοιτητών αλλά και ακαδημαϊκού προσωπικού όπως και δυνατότητες διαδικτύωσης σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερα από 50 βρετανικά πανεπιστήμια και σχεδόν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη σε διάλογο για τέτοιου είδους συνεργασίες. Πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα μπορέσουμε αυτά τα αποτελέσματα να τα παρουσιάσουμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη εκδήλωση».

Ο πρόεδρος της Study in Greece, Χρήστος Μιχαλακέλης εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ γιατί είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα σήμερα γιατί τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν μακρά ιστορία στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Οι Βρετανοί είναι αρκετά μπροστά σε αυτό που κάνουν, άρα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που κάνουμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά μας να υλοποιήσουμε πράγματα. Οι Έλληνες και ‘οι εδώ’ και της διασποράς έχουν πολλά να συνεισφέρουν σε αυτή την συνεργασία άλλα και τα βρετανικά πανεπιστήμια και η ίδια η χώρα, έχουν πάρα πολλά να δώσουν, ώστε να βελτιωθεί και η δική μας ποιότητα εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι πολύ μεγάλης σημασίας ότι θέλουμε να κάνουμε κοινά προγράμματα, μικρής αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, όπως κοινά μεταπτυχιακά και προπτυχιακά, γιατί ακριβώς υπάρχει μια τεχνογνωσία που είναι σημαντικό να την εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια».

Η επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου και επικεφαλής του τμήματος Εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου ανά την Ελλάδα, Μαρία Τσακάλη σε δήλωσή της, για το σημερινό workshop, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα λέγαμε ότι σήμερα δίνουμε μια ευκαιρία σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια να ξανασυναντηθούν και να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας που εξελίσσεται από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα, ενώ προσπάθεια του προγράμματος και της συνεργασίας μας με το υπουργείο Παιδείας στη βρετανική πρεσβεία του Study in Greece, είναι να βοηθήσουμε τα πανεπιστήμια των δύο χωρών να συνάψουν συνεργασίες πάνω σε θέματα αιχμής». Η κ. Τσακάλη τόνισε: «Έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό έργο από την αρχή του προγράμματος έως και σήμερα και είμαστε εδώ για να δούμε συγκεκριμένες καλές πρακτικές, για τη διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χαιρόμαστε πάρα πολύ που μέσα στο πλαίσιο αυτού του workshop είχαμε και τη χαρά να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έρχεται να ενισχύσει κατά κάποιο τρόπο τη συνεργασία που έχουμε μέχρι στιγμής, με πιο στοχευμένες, πιο στρατηγικές και πιο εξατομικευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε αυτές οι ωραίες συνεργασίες να γίνουν πράξη».

Βίκυ Παπατζίκου