Anastasio Somoza, 1925-1980, Νικαραγουανός δικτάτορας

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Με την ακρόαση φορέων, συνεχίζεται η επεξεργασία του ν/σ

29 Φεβρουαρίου, 2024

Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων συνεχίζεται στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Θετικά διακείμενος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο εμφανίστηκε εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης. Το ελληνικό επιχειρείν έχει ανάγκη την αντιστροφή της φυγής Ελλήνων επιστημόνων, τώρα που αυξάνονται οι επενδύσεις στη χώρα μας είπε ο κ. Αγνιάδης.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ξεκάθαρα θετική εξέλιξη η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις συγχρονισμού Ελλάδας με υπόλοιπο κόσμο είπε η διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ Ντόρα Οικονόμου.

Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η κα Τώνια Μοροπούλου είπε ότι η πραγματική προτεραιότητα για τους μηχανικούς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι η θεσμοθέτηση ιδιωτικών-μη κρατικών πανεπιστημίων τα οποία δεν θα επενδύσουν στις αναγκαίες αλλά και δαπανηρές υποδομές.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Φώτης Μάρης είπε ότι αποτελεί «ιστορική στιγμή» το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην ανάπτυξη του ΔΠΘ, καθώς υλοποιούνται οι προτάσεις μας για την μετάπτωση του σε ένα σε εξωστρεφές και κοινωνικά ευαίσθητο πανεπιστήμιο. Για το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, είπε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων προφανώς υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και οι όποιες αλλαγές πρέπει να διέπονται από το δημόσιο συμφέρον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού καθηγητής Γιάννης Σεϊμέδης είπε ότι τάσσεται ενάντια στην παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος που επιχειρείται με τις διατάξεις για μη κρατικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη έστω και αμφιβολιών περί συνταγματικότητας καθιστά αρμόζουσα οδό τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την ετοιμότητα της Αρχής να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα που τις επιφυλάσσει το νομοσχέδιο αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών εκδήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μίτκας.

Για ιστορική στιγμή στην 30χρονη πορεία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Ιω. Καλαβρουζιώτης. Όπως τόνισε, με το νομοσχέδιο, το ΕΑΠ αποκτά την πλήρη αυτονόμησή του και δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τα άλλα 23 ΑΕΙ της χώρας. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα βγει κάτι πολύ χρήσιμο για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου, πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, είπε ότι το προσωπικό του ΔΟΑΤΑΠ είναι έτοιμο να συμβάλει στο κομμάτι που αναλογεί, δηλαδή στην ένταξη ή μη των μητρικών ιδρυμάτων που θα δημιουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Τη ριζική αντίθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εξέφρασε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Λαμπράκης. Όπως είπε, το συζητούμενο νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης.

Για νομοσχέδιο αμφίβολης και αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δ. Βερβεσός. Τέτοια ζητήματα απαιτούν καθαρές λύσεις και οι λύσεις αυτές απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο κ. Βερβεσός. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν θα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κων. Κόλλιας είπε ότι η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρές προδιαγραφές, θα καλύψει το κενό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Στον αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων ενάντια στο «αντιδραστικό νομοσχέδιο» αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκη Χρονοπούλου. Όπως υπογράμμισε, η πλειοψηφία του λαού έχει απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τη θέση ότι πρέπει να παραμείνει δημόσια και δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση εξέφρασε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΑΕΙ, ο κ. Βαγγέλης Καραγκούνης, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Επεσήμανε επίσης ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπορική δραστηριότητα για να παραδίδεται σε επιχειρηματίες.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής Αθηνών Αλέξανδρος Θεολόγος είπε ότι, εμείς που γράψαμε 19, με τόσους κόπους και τις θυσίες των οικογενειών μας, βλέπουμε ότι τώρα, θα γίνεται γιατρός όποιος έχει 19 χιλιάδες ευρώ για να πληρώσει. Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγο, οι φοιτητές βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο φοιτητής Ιατρικής, Ζαχαρίας Τσιμιτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Σταυρόπουλος χαιρέτισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι, εδώ και πολλά χρόνια, ο σύλλογος του τίθεται με ψηφίσματα, όχι μόνο υπέρ της εγκατάστασης αλλά και υπέρ της σύστασης μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. Είναι αδιανόητο, 40.000 συνομήλικοι μας να αναγκάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό στα εκεί μη κρατικά, και μάλιστα αμιγώς ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς αυτή η δυνατότητα δεν τους δίνεται στην χώρα μας, είπε ο κ. Σταυρόπουλος.