Τα κυβερνητικά μέτρα, η οικονομική κατάσταση και το αποτύπωμά της στην ελληνική κοινωνία ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά. Για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κοντογεώργης επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την αποκλειστική ευθύνη, όπως ανέφερε, για την τοξικότητα και το διαιρετικό λόγο του προηγούμενου διαστήματος.
Εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ζήτησε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί, «παρά τις δυσκολίες, εξωγενείς κρίσεις, διαρθρωτικές αδυναμίες και χρόνια προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, γίνεται συστηματική δουλειά και είμαστε σε άλλη αφετηρία. Έχουμε ξεπεράσει έναν 12ετή κύκλο κρίσης, επομένως αυτήν τη στιγμή μπορούμε να ασχοληθούμε με ζητήματα που διαχρονικά απασχολούσαν».
Ένα από αυτά, συνέχισε, είναι και η κοινωνική δικαιοσύνη-φορολογική μεταρρύθμιση. «Εμείς επιδιώκουμε, από το 2019 που αναλάβαμε, να δημιουργηθούν στη χώρα συνθήκες ανάπτυξης και αυτό το μέρισμα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης να μπορεί να κατανέμεται δίκαια. Γι’ αυτό κάνουμε παρεμβάσεις στο νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με τις αυξήσεις στις συντάξεις, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε. Και, ταυτόχρονα, «να υπάρχει μία δικαιότερη κατανομή βαρών».
Θυμίζοντας ότι η κοινωνία μιλά για «τα διαχρονικά υποζύγια», τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τόνισε πως τώρα είναι η στιγμή για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, δε, μέσω των πρόσθετων φορολογικών εσόδων «να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πόρους εκεί που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη», επεσήμανε φέρνοντας τα παραδείγματα της υγείας και της παιδείας.
Ειδικά για τον ΦΠΑ, υποστήριξε πως κρατήθηκε αμετάβλητος στο 13% στους πιο λαϊκούς τομείς, όπως μεταφορές, γυμναστήρια, πολιτισμός. Και από τους φόρους που έπρεπε να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς, επελέγη αυτός στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά-χυμούς, που είναι και «η μικρότερη επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό», όπως εξήγησε.
Μιλώντας, και πάλι, για εξαιρέσεις στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων, εξαιρέσεις που κοιτάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως παρατήρησε, ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε ότι «η βασική φιλοσοφία του τεκμαρτού σε σχέση με το εισόδημα και τη φορολόγηση θα παραμείνει. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας δίκαιος τρόπος».
Πεποίθησή του, δε, είναι ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια (απονομής) φορολογικής δικαιοσύνης και ελάφρυνσης από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές τα προηγούμενα χρόνια». Εξίσου σημαντικό είναι να κρατηθεί «το δημοσιονομικό σταθερό», καθώς «δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, δεν πρέπει να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Επομένως, για να το αποφύγουμε αυτό, πρέπει στο πλαίσιο του λογικού και του συνετού, όπου μπορούμε και όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, να ενισχύουμε».
Σε αυτρό το σημείο άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως έως τώρα «έχουμε ακούσει ουτοπικές προτάσεις» στο θέμα της φορολογίας. Αντιθέτως, η φορολογική δικαιοσύνη ήταν «μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε.
Ειδικά για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και «μετά την 3η αύξηση του κατώτατου μισθού, φέτος, θα προχωρήσουμε και τον Απρίλιο σε νέα αύξηση. Η οποία, σε συνδυασμό με το ξεπάγωμα των τριετιών, τη μείωση των εισφορών […] πιστεύουμε ότι θα δούμε σημαντικές ωφέλειες για το διαθέσιμο εισόδημα και στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε, ενώ διέψευσε, την ίδια στιγμή, αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, αφού «είναι εργαλείο που χρησιμοποιούμε».
Η συνέντευξη έκλεισε με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ είναι ότι «δεν χρειάζεται τοξικότητα, διαιρετικός λόγος, όπως δυστυχώς υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με αποκλειστική και μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και οι πολίτες τού το χρεώνουν αρκετά». «Τώρα, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, οι πολίτες περιμένουν προτάσεις χρήσιμες για εμάς και την κοινωνία, δυστυχώς αυτό ακόμη δεν έχει γίνει, επομένως παρακολουθούμε τη διαδικασία», συμπέρανε ο κ. Κοντογεώργης.
Ν. Παπ.