Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Τα 40 χρόνια αδελφοποίησης γιόρτασαν Θεσσαλονίκη – Λειψία

4 Οκτωβρίου, 2024

Τα «γενέθλια» των 40 χρόνων αδελφοποίησης γιόρτασαν Θεσσαλονίκη και Λειψία, παρουσία των δύο δημάρχων, Στέλιου Αγγελούδη και Μπούρκχαρντ Γιουνκ (Burkhand Jung), ανακοινώνοντας πως οι καλές σχέσεις θα συνεχιστούν καθώς οι δύο πόλεις είναι πλέον «φίλοι και εταίροι». Η σχέση, δε, αυτή επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας αλλά και με το σβήσιμο κεριού σε τούρτα.

Στην έναρξη της γιορτής, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και πολυμελούς γερμανικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από επίσημους και Γερμανούς πολίτες, προβλήθηκαν βίντεο από τις πόλεις της Λειψίας και της Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν βασικές πληροφορίες και τα «ατού» όσον αφορά την ιστορική τους διαδρομή, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό κ.ά.

Στην αδελφοποίηση, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου 1984 και «από τότε εξελίσσεται διαρκώς σφυρηλατώντας μια σταθερή βάση συνεννόησης, γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου» στάθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Λειψίας.

«Η αδελφοποίηση δύο πόλεων δεν είναι για εμάς μια τυπική διαδικασία. Είναι μια δέσμευση. Μια δέσμευση να συνεργαζόμαστε, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, να υιοθετούμε καλές πρακτικές, να οικοδομούμε γέφυρες φιλίας, ακούγοντας τη φωνή των πολιτών μας», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελούδης.

Ο δήμαρχος χρησιμοποίησε τα επίθετα «κοσμοπολίτικες, πολύχρωμες, συμπεριληπτικές, ζωντανές» για να περιγράψει τις δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και τη Λειψία, προσθέτοντας πως «μοιράζονται κοινές αξίες: την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη φιλοξενία, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα».

«Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας και ανάδειξης του δημόσιου χώρου, της αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, όπως -για παράδειγμα- της κλιματικής κρίσης, της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», επισήμανε ο κ. Αγγελούδης.

Ο κ. Γιουνκ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας κάποιες λέξεις στα ελληνικά, θέλοντας να τιμήσει τη γιορτή και τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. «Καλημέρα κυρίες και κύριοι», είπε αρχικά. Συμπλήρωσε, δε, πως οι δύο πόλεις «έγιναν πραγματικοί φίλοι με τα χρόνια» και στάθηκε στη δυναμική παρουσία του δήμου Λειψίας στο γερμανικό περίπτερο της φετινής 83ης ΔΕΘ.

Θυμήθηκε πως τον Δεκέμβριο του 2008 έγινε ανανέωση της συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων και πως ο ίδιος επισκέφτηκε τελευταία φορά τη Θεσσαλονίκη το 2009. «Παρότι πέρασαν δεκαπέντε χρόνια αισθάνομαι ότι με υποδεχτήκατε με την ίδια χαρά», σημείωσε.

Ο κ. Γιουνκ υπογράμμισε πως οι δύο πόλεις είναι «εμπορικές και εκθεσιακές», δήλωσε πως «ζηλεύει» τη Θεσσαλονίκη για τα πανεπιστήμια και τους χιλιάδες φοιτητές της. «Η πόλη διαπνέεται από νέους, είναι καινοτόμα και δημιουργική», είπε και προσκάλεσε τον κ. Αγγελούδη να επισκεφτεί τη Λειψία.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Μόνικα Φρανκ, η οποία χαρακτήρισε «ζωντανή» την αδελφοποίηση λέγοντας πως οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά και καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, όπως η στέγαση και η κλιματική αλλαγή. «Στους τρεις μήνες που είμαι σε αυτή τη θέση της γενικής προξένου διαπίστωσα ότι η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλες προοπτικές. Ως προξενείο θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο δήμαρχοι, με τη λήξη της γιορτής, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς των επιχειρήσεων και του εμπορίου, της νεολαίας και της εκπαίδευσης, στην επαγγελματική και ανώτατη εκπαίδευση, στα θέματα πολιτισμού κ.ά.

Α. Καρυπίδου

φωτ.αρχείου