Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους και τους ντροπαλούς. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Σ. Καρακιζίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όνειρο να γίνει το σάμπο Ολυμπιακό άθλημα»

12 Νοεμβρίου, 2023

ΕΡΕΒΑΝ, ΑΡΜΕΝΙΑ

της απεσταλμένης μας Ασπασίας Βελονάκη

Μόλις είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο στην κατηγορία των 64 κιλών. Κάτω από το αριστερό μάτι του ένα… βαθύ σκίσιμο. Η μύτη του έσταζε αίμα. 

Ο Σάββας Καρακιζίδης μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για το τρίτο μετάλλιο που κατακτά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στο Ερεβάν. Αντί να χαίρεται, όμως που θ’ ανέβαινε στο βάθρο ήταν απογοητευμένος… ήθελε το χρυσό, για τον εαυτό του και για την Ελλάδα! 

«Ήταν μια δύσκολη ημέρα. Παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελα, αισθάνομαι ικανοποιημένος που κατάφερα να κατακτήσω ένα μετάλλιο για την Ελλάδα. Αυτό είναι το τρίτο μετάλλιο που κατακτώ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και εύχομαι πως με τη βοήθεια του Θεού το επόμενο θα είναι χρυσό,» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάββας Καρακιζίδης ασθμαίνοντας ακόμη από την υπερπροσπάθεια. Στο Ερεβάν είχε ταξιδέψει με τραυματισμό στον λαγονοψοϊτη… 

Η επιτυχία του αυτή ήρθε την Παρασκευή (10/11), στο “ Karren Demirchyan Sports and Concerts Complex” στην Αρμενία, όπου φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο 2023. Και για να κρεμάσει στο στήθος του το μετάλλιο χρειάστηκε ν’ αντιμετωπίσει πέντε αντιπάλους κατά σειρά. Ηττήθηκε μόνο από έναν, στον ημιτελικό. Από τον Ρώσο Βλαντιμίρ Λεόντεφ, o οποίος εν συνεχεία αναδείχτηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. 

Καθώς το σάμπο δεν έχει γίνει ακόμη Ολυμπιακό άθλημα, η στήριξη στους αθλητές και τις αθλήτριες του σάμπο από την Πολιτεία είναι… ανύπαρκτη. Μόλις 2.700 ευρώ είναι η ετήσια επιχορήγηση της ΓΓΑ στην Ελληνική Ομοσπονδία μαχητικών τεχνών Σάμπο, Κουράς, Τσιδαόμπα. Τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής μόνο για έναν αθλητή σε μία διοργάνωση αγγίζουν αυτό το ποσό. 

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να συνδυάζω την εργασία με τον αθλητισμό. Δουλεύω για να μπορώ να ζω και προπονούμαι για ν’ αφήσω πίσω μου μια κληρονομιά. Εργάζομαι ως προπονητής, περνώντας τις γνώσεις του στη νέα γενιά. Προσπαθώ να μεταδώσω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου στα παιδιά γιατί αγαπώ το σάμπο».

Η παγκόσμια κοινότητα του σάμπο είναι τεράστια. Αθλητές και αθλήτριες από 71 χώρες έδωσαν το «παρών» στο Ερεβάν. Από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ μέχρι τη Μογγολία. Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν το μόνο Μέσο από την Ελλάδα με απεσταλμένο δημοσιογράφο. Η τελετή έναρξης θύμιζε αυτή των… Ολυμπιακών Αγώνων. Διήρκεσε μιάμιση ώρα με εντυπωσιακά χορευτικά συγκροτήματα και υψηλού επιπέδου σκηνικά. Σε ένα κατάμεστο κλειστό γήπεδο. 

Ο Σάββας Καρακιζίδης συνέχισε λέγοντας: «Στην πραγματικότητα, το οικονομικό θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Έχω χαρίσει στην Ελλάδα τρία μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ένα ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κάθε φορά που ένας αθλητής μπαίνει σε έναν αγώνα μαχητικής τέχνης… ρισκάρει την υγεία και τη ζωή του. Και θα ήθελα να δω κάποια στήριξη και κάποια ένδειξη ευγνωμοσύνης σε αντάλλαγμα. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που θα μπορούσαν να φέρουν επιτυχίες και καλά αποτελέσματα για τη χώρα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν όπως πρέπει, γιατί χρειάζεται να δουλεύουν, ώστε να ταΐζουν την οικογένειά τους. Η υποστήριξη από το κράτος, λοιπόν παίζει σημαίνοντα ρόλο για έναν αθλητή». 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του σε αγωνιστικό επίπεδο; «Για τον επόμενο χρόνο στοχεύω να κατακτήσω χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Νόβι Σαντ τον Μάιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αστάνα του Καζακστάν. Με περιμένει βέβαια επίπονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να πετύχω τους υψηλούς στόχους μου,» κατέθεσε ο Σάββας Καρακιζίδης.

Τι του έχει δώσει το σάμπο; «Το σάμπο και εν γένει ο αθλητισμός είναι μία σημαντική διαδικασία και ενασχόληση για έναν άνδρα. Ο χαρακτήρας του, η θέλησή του, όλες οι ποιοτικές ιδιότητες και αρετές που θα πρέπει να έχει ένας αληθινός άνδρας ενδυναμώνονται,» απάντησε. 

Όσοι ασχολούνται με αυτή την υπέροχη πολεμική τέχνη, το σάμπο, κοιμούνται και ξυπνούν με ένα όνειρο…

«Το όνειρο κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν το σάμπο συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αποτελέσει ένα βήμα μπροστά για τους αθλητές του σάμπο σε παγκόσμιο επίπεδο και μία μεγάλη ευκαιρία για τους αθλητές να εκπληρώσουν τα όνειρά τους,» εξήγησε ο Σάββας Καρακιζίδης.

Και που θέλει ν’ αφιερώσει αυτό το τρίτο μετάλλιό του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; «Θέλω ν΄ αφιερώσω το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ερεβάν στην οικογένειά μου. Χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς μου θα είχα υποχρεωθεί να εγκαταλείψω τον αθλητισμό εδώ και πολλά χρόνια! Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, η οικογένεια είναι πάντα εκεί για εσένα, έτοιμη για όλα. Και ο μικρός γιος μου, είναι δύο ετών σήμερα, όταν μεγαλώσει… θέλω να αισθάνεται υπερήφανος για τον πατέρα του». 

Ο Έλληνας διεθνής σαμπίστας Σάββας Καρακιζίδις, ο οποίος έχει αγωνιστεί και στην εθνική τζούντο, μετρά ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο της Κορέας, ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο της Ρουμανίας και ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο του Ερεβάν φέτος. Έχει κατακτήσει επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μινσκ, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Ισπανία.