Όλες οι αλήθειες αξίζουν να ειπωθούν, αλλά είμαστε εμείς που δεν αξίζουμε όλοι να τις ακούσουμε. Alfred Capus, 1858-1922, Γάλλος συγγραφέας

Συνέδριο για Δημογραφικό- Γ. Κώτσηρας: Δημιουργούμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για την αναστροφή του brain drain

23 Μαΐου, 2024

Στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για την προβολή στους νέους της διασποράς των ευκαιριών που προσφέρει πλέον η χώρα μας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2024-Εθνική Προτεραιότητα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Tο φαινόμενο του brain drain είναι ένα πολύ σοβαρό και πολυδιάστατο εθνικό θέμα, επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, το οποίο πλέον η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναχαιτίσει, καθώς μπαίνει σε μια περίοδο σταθερότητας, εξωστρέφειας, οικονομικής ανάπτυξης, αξιοκρατίας στο δημόσιο, βελτίωσης στην απονομή της δικαιοσύνης και ψηφιοποίησης του κράτους.

 

«Επενδύουμε στη βελτίωση της εικόνας της χώρας και επιδιώκουμε να την επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εξωτερικό, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση της ελληνικής Πολιτείας με τη διασπορά, από όπου μπορούμε να αντλήσουμε ανθρώπινο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού», σημείωσε ο υφυπουργός.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κώτσηρας στην εφαρμογή στρατηγικών, ολιστικών και οριζόντιων προγραμμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια. Σε αυτό το πνεύμα κινείται το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δράσεις για την προσέλκυση της γενιάς του brain drain.

 

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία των Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών για την προβολή σε νέους της διασποράς ευκαιριών εργασίας που προσφέρονται στην Ελλάδα, καθώς και στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της “Study in Greece” για τη στήριξη της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και της διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

 

«Η χώρα προοδεύει, τα σημάδια είναι αισιόδοξα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, να επιμείνουμε στρατηγικά, με το βλέμμα στο μέλλον», δήλωσε, καταλήγοντας, ο κ. Κώτσηρας.