Στην πολιτική, ο ίσιος δρόμος είναι αδιάβατος- Harold Macmillian

Πολυνομοσχέδιο: Στην Ολομέλεια το τελευταίο νομοσχέδιο της χρονιάς

19 Δεκεμβρίου, 2023

Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα αρχίσει να συζητείται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια, με προγραμματισμό να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, το τελευταίο για το 2023, περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΑ), των Ειδικών Υπηρεσιών, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και διατάξεις του ν. 4872/2021 για την ενίσχυση της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Παράλληλα, ρυθμίζονται και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την τόνωση της ανάπτυξης, τα οποία χαρακτηρίζονται, από την κυβέρνηση, ως επείγοντα.

«Φέρνουμε διατάξεις που θεραπεύουν ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα» έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απέναντι στην κριτική που ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο διότι εισάγει δεκάδες διατάξεις 12 υπουργείων. Στο στάδιο της επεξεργασίας του, στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, υπέρ δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Μπορεί η πανσπερμία διατάξεων να παράγει δυσαρέσκεια και δυσθυμία στην αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί της να μην υπερψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο στην ολομέλεια αναμένεται να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση αρκετές επιμέρους διατάξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης έχει εξηγήσει πως η κυβέρνηση είχε να επιλέξει είτε να εισάγει τις διατάξεις, ως τροπολογίες, είτε να τις συμπεριλάβει σε ένα νομοσχέδιο. Επέλεξε το δεύτερο, προκειμένου και φορείς να ακουστούν και πιο οργανωμένη να είναι η συζήτηση του.

 

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν χθες βράδυ τρεις τροπολογίες με πολυάριθμες διατάξεις. Και οι τρεις πυροδοτούν νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην «αιχμή του δόρατος» βρίσκεται ιδίως εκείνη που τροποποιεί το καθεστώς της ανώνυμης εταιρειάς «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία μετονομάζεται σε «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» και διευρύνεται ο σκοπός της, προκειμένου να περιλαμβάνει τον συντονισμό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο στα όρια του Δήμου Αθηναίων, όπως ισχύει σήμερα. Η τροπολογία προβλέπει ότι μειώνεται κατά πέντε ο αριθμός μελών του ΔΣ της εταιρείας, αντί ενδεκαμελές που είναι σήμερα. Επανακαθορίζεται επίσης η ιδιότητα των μελών που μετέχουν στη νέα σύνθεση. Με τη σημερινή της σύνθεση, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» είχε πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων. Με τη νέα διάταξη, ως πρόεδρος ορίζεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.

Πριν από λίγο και ενώ η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, δεν έχει ακόμη αρχίσει (σ.σ. βρίσκεται ως αυτή την ώρα σε εξέλιξη η συζήτηση του άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών γιατί τίθενται εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη. Ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο «για αντιθεσμικά παιχνίδια και ανάπλαση ερήμην της νέας Δημοτικής Αρχής», την οποία -όπως είπε- σαμποτάρει η κυβέρνηση.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πάντως ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας προσαρμόζεται ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στον νέο διευρυμένο σκοπό της, αφού εφεξής θα αφορά την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της Επικράτειας.