Οι καλές εταιρίες ικανοποιούν ανάγκες. Οι μεγάλες εταιρίες δημιουργούν αγορές. Phillip Kotler, 1931- , Αμερικανός γκουρού του Μάρκετινγκ

Παράδειγμα προόδου η Ελλάδα στην Ευρώπη σε θέματα «χρηστής διακυβέρνησης» και «ισότητας των φύλων» στον Αθλητισμό

9 Οκτωβρίου, 2024

 Τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζει η Ελλάδα στα κομβικά για τον Αθλητισμό, παγκόσμια ζητήματα, όπως η «χρηστή διακυβέρνηση» και η «ισότητα των φύλων», είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στη 18η Διάσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διεξάγεται στο Πόρτο.

 Το θέμα της Διάσκεψης των 50 Υπουργών της ηπείρου μας είναι «Κυβερνήσεις και Διακυβέρνηση στον Αθλητισμό: Υποστήριξη μιας νέας προσέγγισης για να ανταποκρίνεται στην κοινωνική του σημασία», εστιάζοντας -πέραν της χρηστής διακυβέρνησης και της ισότητας των φύλων- στη συνεργατική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, τη διπλή καριέρα (αθλητική και επαγγελματική ζωή) και την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 Ο Γιάννης Βρούτσης ανέλυσε, σε παραγωγικές συναντήσεις με ομολόγους του (Πορτογαλίας, Κροατίας, Ουκρανίας κ.ά.), τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει η Πολιτεία, όπως οι:

    δημιουργία νέου περιβάλλοντος απόλυτης οικονομικής διαφάνειας και πλήρους εποπτικού ελέγχου των αθλητικών ομοσπονδιών,
    κατανομή των πόρων με διαφάνεια και μετρήσιμα κριτήρια, με το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ»,
    ένταξη της νησιωτικότητας, ως προτεραιότητα, στα κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης από το Στοίχημα,
    πλήρης ψηφιοποιήση και χαρτογράφηση του Αθλητισμού μας με το e-kouros,
    εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση όλων των Εθνικών Αθλητικών εγκαταστάσεων,
    ενίσχυση της καταπολέμησης του ντόπινγκ με στόχο ένα αθλητισμό απαλλαγμένο από απαγορευμένες ουσίες,
    ποσόστωση 33% για κάθε φύλο στα ΔΣ των αθλητικών Ομοσπονδιών
    θεσμοθέτηση υπευθύνων σε κάθε ΔΣ αθλητικής Ομοσπονδίας για
    e-kouros
    σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό
    ακεραιότητας

 Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), Βίτολντ Μπάνκα, παρουσία του διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), Γρηγόρη Λέων.
 Ο Βίτολντ Μπάνκα συνεχάρη για ακόμη μια φορά την Ελλάδα για τα εντυπωσιακά βήματα προόδου που συνεχίζει να κάνει, ούσα πλέον από τις πρωτοπόρες χώρες σε όλο τον κόσμο, με υποδειγματική λειτουργία στην εφαρμογή των υψηλότερων στάνταρ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας μάστιγας.

 Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τοποθετήθηκε στη 18η Διάσκεψη στην ενότητα «συνεργατική διακυβέρνηση», υπογραμμίζοντας τα εξής:

 «Μία από τις πέντε μεγαλύτερες απειλές για την αθλητική ακεραιότητα, με βάση το Σχέδιο Δράσης του Καζάν της UNESCO, είναι η έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης στους αθλητικούς οργανισμούς. Η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας μπορούν να αμαυρώσουν την εικόνα και την αξιοπιστία του αθλητισμού.

 Η ανάπτυξη του αθλητισμού είναι σημαντική για κάθε κοινωνία ακριβώς διότι περιλαμβάνει την υγεία, τις αξίες και την οικονομική ανάπτυξη. Στον σύγχρονο αθλητισμό, η ανάπτυξή του δεν είναι μόνο υπόθεση της Πολιτείας. Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα μεγάλα ζητήματα θα πρέπει να είναι συνεργατικές ώστε να καλύπτουν όλες τις πτυχές.
 Πρέπει να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ του κράτους και του αθλητικού κινήματος, που διατηρεί ένα βαθμό αυτονομίας, αλλά και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να χρηματοδοτήσει σχετικές δράσεις.

 Η συνεργασία των τριών ενδιαφερομένων μερών μεγιστοποιεί τα οφέλη του αθλητισμού.
Το κράτος προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο και σε αρκετές περιπτώσεις τις υποδομές καθώς και κάποια χρηματοδότηση, το αθλητικό κίνημα προσφέρει την οργάνωση και ο ιδιωτικός τομέας την πρόσθετη χρηματοδότηση, που είναι σχεδόν αποκλειστική στον επαγγελματικό αθλητισμό.

 Η συνεργασία της Πολιτείας και του αθλητικού κινήματος στη λήψη αποφάσεων για μεγάλα αθλητικά θέματα είναι απαραίτητη. Το κράτος χειρίζεται το νομοθετικό και εποπτικό κομμάτι και το αθλητικό κίνημα το κανονιστικό και λειτουργικό.
Μερικά παραδείγματα από την Ελλάδα:

    Η διαβούλευση μεταξύ του κράτους και του αθλητικού κινήματος πριν από νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι ένα καλό παράδειγμα συνεργατικής διακυβέρνησης.
    Η συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από την Πολιτεία όσο και από το αθλητικό κίνημα σε όργανα λήψης αποφάσεων για θέματα αθλητισμού (αντιμετώπιση, βίας, χειραγώγησης αγώνων κλπ) είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη περίπτωση συνεργατικής διακυβέρνησης.
    Επίσης, τα κριτήρια αξιολόγησης των ομοσπονδιών που εφαρμόζει το Υπουργείο Αθλητισμού με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ», αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης με τις ίδιες τις Ομοσπονδίες. 

 Σημειώστε ότι η αξιολόγηση των Ομοσπονδιών από το Υπουργείο συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότησή τους. Αυτή η διαδικασία συνεργασίας αυξάνει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

 Τέλος, έχουμε θεσπίσει νόμο για τη συμμετοχή αθλητών και προπονητών στα συμβούλια των αθλητικών Ομοσπονδιών, προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους, καθώς είναι επίσης σύμφωνο με τους 50 δείκτες του IPACS για χρηστή διακυβέρνηση.

 Κλείνοντας, η καλή συνεργασία Πολιτείας και αθλητικού κινήματος στο πλαίσιο της αυτονομίας του τελευταίου, είναι όχι μόνο αμοιβαία επωφελής, αλλά είναι και ωφέλιμη για ολόκληρη την κοινωνία μεγιστοποιώντας τα οφέλη του αθλητισμού για τα μέλη της, προάγοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε θέματα αθλητισμού».