Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Πολύ αισιόδοξος για την προοπτική της επιχειρηματικότητας στη Θεσ/νίκη ο Ι.Μασούτης

    Πολύ αισιόδοξος για την προοπτική της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος επιβεβαίωσε ακόμα ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του φορέα, την οποία κατέχει επί επταετία, από το 201. Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο κ.Μασούτης χαρακτήρισε ακόμα την έλλειψη σταθερότητας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων (ασχέτως μεγέθους) σήμερα, ενώ ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει εκ νέου και την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) απάντησε ότι αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό, καθώς χρειάζεται να προηγηθούν οι επιμελητηριακές εκλογές.
    Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΕΒΕΘ στις επιμελητηριακές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ.Μασούτης είπε: «Θα συμμετέχουμε με τον δικό μας συνδυασμό, για να διεκδικήσουμε και πάλι τη διοίκηση. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αν υπάρχει άλλος υποψήφιος συνδυασμός δεν το γνωρίζω». Σε σχέση με το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις σήμερα «έδειξε» την έλλειψη σταθερότητας, καθώς όπως είπε, για να επενδύσει μια επιχείρηση, είτε είναι το μικρότερο κατάστημα είτε η μεγαλύτερη εταιρεία, πρέπει να υπάρχουν κάποιες σταθερές. Πρόσθεσε πως πάνω που τελείωσε η πανδημία, άρχισαν οι πόλεμοι, που δεν φαίνεται να τελειώνουν σύντομα, ενώ την ίδια ώρα το κόστος του πετρελαίου δημιουργεί φόβους για κύμα ανατιμήσεων, αφού το μεταφορικό έργο ακριβαίνει. «Χρειάζεται σταθερότητα στην αγορά για να γίνονται επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, όπως και προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ και γενικότερα πρόσβαση στη χρηματοδότηση» συμπλήρωσε.
    Ερωτηθείς αν η έλλειψη σταθερότητας είναι θέμα μόνο της διεθνούς συγκυρίας ή αν αντίθετα σχετίζεται και με ανεπάρκεια των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων «εντός των τειχών», ο κ.Μασούτης απάντησε πως «αν δεν υπήρχαν οι πόλεμοι (…) ήμασταν σε καλό δρόμο. Γίνονται αρκετά πράγματα, τα οποία θα βοηθούσαν». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μείωση της ανεργίας έχει βοηθήσει πολύ, ενώ πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν στη χώρα, σε σχέση με όσες κλείνουν (αν και στην περίπτωση των διαγραφών από τα μητρώα των επιμελητηρίων, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να κλείσουν, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των οφειλών τους).
    Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος για την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Μασούτης δήλωσε πολύ αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν τυχαία επιλέξει την πόλη επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι Deloitte και Pfizer, αλλά και δεκάδες μικρότερες ξένες επιχειρήσεις. Η Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε, προσφέρει συνδυασμό καλής ποιότητας ζωής και επαρκών υποδομών, ενώ η πανδημία βοήθησε και στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάνοντας κάποιες υπηρεσίες προσβάσιμες από οπουδήποτε.  
    Ο κ. Μασούτης υπενθύμισε ακόμα ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που πρόεδρος του ΕΒΕΘ ανέλαβε το «τιμόνι» της ΚΕΕΕ, γεγονός που έδωσε στον εμποροβιομηχανικό κόσμο της Θεσσαλονίκης πιο δυνατή «φωνή» σε έναν φορέα που εκπροσωπεί 59 επιμελητήρια ανά την Ελλάδα. Είπε όμως πως η προεδρία της ΚΕΕΕ έχει «πάρα πολλή δουλειά», ενώ χωρίς να αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι «κάτι μακρινό», αφού πρεπει να προηγηθούν οι επιμελητηριακές εκλογές.  
     Στο γεύμα εργασίας παραβρέθηκαν επίσης ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανόλης Βλαχογιάννης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, κι ο δεύτερος αντιπρόεδρος, Χρήστος Σαραντόπουλος, ενώ από τη διοικητρική επιτροπή το «παρών» έδωσαν ακόμα ο Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης και η Στυλιανή Κοσκινά. Η νυν διοίκηση του Επιμελητηρίου διένυσε μια μακρά θητεία από το Δεκέμβριο του 2017 και έπειτα όταν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ «έδωσαν» την προεδρία στον Ιωάννη Μασούτη και στο συνδυασμό του, «Νέο Επιμελητήριο», με το 91,2% των ψήφων και με 37 από τις συνολικά 41 έδρες του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ.
    «Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην προεδρία του ΕΒΕΘ, το επιμελητήριο κατέθεσε πλήθος τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία. Πρέπει δε να επισημάνω ότι οι προτάσεις αυτές δεν έπεφταν στο κενό, αλλά τις περισσότερες φορές συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής (…) Με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και του ΕΣΠΑ, η χώρα μας μπορεί να επιτύχει το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή για αύξηση του ΑΕΠ χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της να έχει το μερίδιο που της αναλογεί» κατέληξε._

Αλ.Γ