Όταν ένας Εγγλέζος μιλάει για εθνικό πλούτο, εννοεί τον αριθμό των εκατομμυριούχων στη χώρα. Oswald Spengler, 1880-1936, Γερμανός ιστορικός & φιλόσοφος

Π. Κόκκαλης για την την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας

3 Μαΐου, 2024

Στα δομικά χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες της δημοσιογραφίας, που αγγίζουν τον πυρήνα της δημοκρατίας, αναφέρεται ο Πέτρος Κόκκαλης σε δήλωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, τονίζοντας ότι ο πολίτης κινδυνεύει είτε να μείνει απληροφόρητος, είτε να είναι παραπληροφορημένος.

«Το σημερινό αδιέξοδο στην ενημέρωση τείνει να δικαιώσει όσους λένε ότι “ αν δεν βλέπεις ειδήσεις είσαι απληροφόρητος, αλλά αν τις βλέπεις είσαι παραπληροφορημένος”, είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την μοίρα πολιτικών προσώπων και κομμάτων, κάτι που απασχολεί μονοθεματικά την πολιτική ενημέρωση, αλλά οι πράξεις, οι αντιπροτάσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής στην κοινωνία.

Αυτό που λείπει, τονίζει, είναι η ενημέρωση βάσει στοιχείων και δεδομένων και όχι η άποψη, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, γεγονός που συνδέεται με τα ειδικά συμφέροντα της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.

«Χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ενημέρωση στη βάση δεδομένων, αντί άποψης. Στην Ελλάδα προηγείται η άποψη, τα ειδικά συμφέροντα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της είδησης που έχει αφεθεί πλέον στα ικανά αλλά συχνά αόρατα στο ευρύ κοινό, χέρια μικρών δημοσιογραφικών ομάδων, ταγμένων στην ερευνητική δημοσιογραφία», είπε χαρακτηριστικά.

Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και φέτος κεντρικό της θέμα είναι: Η δημοσιογραφία μπροστά στην περιβαλλοντική κρίση. Ειδικά σ’ αυτούς τους καιρούς η επιστημονική αλήθεια όφειλε να πρυτανεύει στο δημόσιο διάλογο, στην πολιτική δράση και την κοινωνία των πολιτών.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας. «Η λύση είναι η ενίσχυση των θεσμών, αντί για την εργαλειοποίηση ή την δαιμονοποίηση τους, η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις, με κανόνες για όλους. Η λύση είναι να κοιτάξουμε το εμείς και το μέλλον, αντί για το εγώ και το σήμερα. Γιατί κανένα σύγχρονο κράτος δεν προχώρησε δίχως ισχυρό κράτος δικαίου, δίχως δημοκρατία. Κανένα».

Ν.Μ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ