Απαιτείται νέος σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η κλιματική αλλαγή θα εκδηλώνεται κυρίως με αλλαγές στον κύκλο του νερού. Οι πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρέπει να μας οδηγήσουν ν’ αλλάξουμε το πώς συζητάμε και σχεδιάζουμε τη διαχείριση του νερού, τονίζει σε δήλωσή του ο gραμματέας και ευρωβουλευτής του “Κόσμου” Πέτρος Κόκκαλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.
Ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τις ελλείψεις στη διαχείριση του νερού στη χώρα μας, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει ούτε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής, ούτε των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».
Χρειάζεται προσθέτει, αλλαγή νοοτροπίας και να περάσουμε από μια «εργολαβική» νοοτροπία σε έναν διεπιστημονικό και πολυλειτουργικό σχεδιασμό με προτεραιότητα λύσεις βασισμένες στη φύση, στην αποκατάσταση της φυσικής ροής και των πλημμυρικών πεδίων, τη μετεγκατάσταση υποδομών όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Επισημαίνει επίσης ότι απουσιάζει η δημόσια συζήτηση για την περιβαλλοντική σημασία του νερού. «Από τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των υγροτόπων, ποταμών, λιμνών, υδροφορέων, μέχρι και μεταφορά ιζήματος, από και σε παράκτιες ζώνες».
Ο “Κόσμος” τάσσεται κατά της κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, ιδίως εκείνων που σχεδιάζονται στα μικρά και λίγα ελεύθερα ποτάμια που έχουν απομείνει, κυρίως στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. «Δεν υπάρχει λόγος να καταστρέψουμε 50-100 μικρά ποτάμια για να παράξουμε όση ενέργεια παράγει μια μεγάλη ανεμογεννήτρια στη θάλασσα και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος», λέει χαρακτηριστικά.
Στη γεωργία, που ευθύνεται για τα 3/4 της κατανάλωσης νερού στη χώρα, ζητάει επείγουσα στροφή στις «κλιματικά έξυπνες» καλλιέργειες με εξοικονόμηση νερού για άρδευση, μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, επιτόπια χρήση ΑΠΕ -παραδείγματος χάρη αγροφωτοβολταϊκά σε θερμοκήπια και αρδευτικά κανάλια- και επιλογή κατάλληλων καλλιεργήσιμων, κατάλληλων για την εποχή, ειδών.
Να δοθεί, προσθέτει, προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση νερού. Η επεξεργασία αστικών λυμάτων πρέπει να συνοδευτεί από χρήση επεξεργασμένου νερού για άρδευση, τουλάχιστον στις περιοχές με το υψηλότερο υδατικό στρες όπως η Θεσσαλία.
Η αφαλάτωση είναι αναγκαστικά μέρος της λύσης στα νησιά, αλλά με σωστό σχεδιασμό και κλίμακα, και σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά με ενέργεια από ΑΠΕ κι όχι από πετρέλαιο που στέλνουμε στα νησιά, όπως συμβαίνει τώρα.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιερώνει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο «Νερό για την Ειρήνη», τονίζοντας ότι το νερό, είναι παράγοντας ευημερίας και ειρήνης όταν μοιράζεται δίκαια.
Ν.Μ.