«Χωρίς να μπω στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έλεγα ότι υπάρχει 50-60% πιθανότητα ένας παίκτης μετά από αυτόν τον τραυματισμό να επιστρέψει ακριβώς στο προηγούμενο επίπεδο. Δεν θα μιλούσα για λιγότερο από 12 μήνες ανάρρωσης. Ένας αρνητικός παράγοντας είναι ότι οι ποδοσφαιριστές τείνουν να έχουν πόδια βαριά, όπως τεχνικά το αποκαλούμε».
Ξεκάθαρος ήταν κορυφαίος χειρουργός σε τραυματισμούς στο γόνατο στον κόσμο Πάμπλο Γκέλμπερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα Marca, σχετικά με τον τραυματισμό του Ντάνι Καρβαχάλ στη νίκη (2-0) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Βιγιαρεάλ στην La Liga
Ο Ισπανός διεθνής αμυντικός υπέστη ρήξη πρόσθιου συνδέσμου , ρήξη έξω πλάγιου συνδέσμου, αλλά και με ρήξη ιγνυακού τένοντα στο δεξί του πόδι.
Αναγνωρισμένος για την ικανότητά του να επαναφέρει κορυφαίους αθλητές και ερασιτέχνες αθλητές μετά από τραυματισμούς που έμοιαζαν ανυπέρβλητοι, ο Δρ Πάμπλο Γκέλμπερ έχει αντιμετωπίσει περίπλοκες περιπτώσεις από όλο τον κόσμο και θεωρείται νούμερο ένα στην ειδικότητά του.
«Πρώτα απ ‘όλα, το πλάγιο μέρος του γόνατος είναι γνωστό στους ειδικούς ως η σκοτεινή πλευρά του γόνατος, επειδή είναι το λιγότερο κατανοητό μέρος του.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξέρεις να ερμηνεύεις σωστά ποια στοιχεία στην πραγματικότητα τραυματίζονται, γιατί είναι πολλά και με διαφορετική σημασία.
Έχουμε αναπτύξει τις λεγόμενες μίνι-επεμβατικές τεχνικές με ελάχιστες τομές και ταχύτερη ανάρρωση. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε πολλά χρόνια έρευνας, προκειμένου να γίνει αυτή η τεχνική ασφαλής, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού άλλων δομών, έχοντας μια πολύ μικρότερη τομή από αυτή που γίνεται συνήθως.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή που αφορά τον Ντάνι Καρβαχάλ, χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει πολύ νωρίς μετά από μερικές ημέρες όπου η φλεγμονή πρέπει να υποχωρήσει. Οι περισσότεροι χειρουργοί περιμένουν 3 ή 4 εβδομάδες για να προχωρήσουν κατευθείαν στην ολική αποκατάσταση, αλλά έχουμε δει ότι αυτό δεν είναι καλύτερο για αυτούς τους τραυματισμούς. Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό είναι το είδος της επέμβασης που γίνεται. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στον τραυματισμό του ασθενούς και όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τουλάχιστον έξι διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την κάθε περίπτωση», είπε ο διάσημος γιατρός και συνέχισε αναφερόμενος στον Ντάνι Καρβαχάλ.
«Η πιθανότητα να επιστρέψει είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το αν θα επιστρέψει στο ίδιο προηγούμενο επίπεδο θα εξαρτηθεί από την επέμβαση που θα γίνει και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις που ξεκινάει κανείς το χειρουργείο και βλέπει τα πάντα κατεστραμμένα, περισσότερο από ό,τι υποπτευόταν προηγουμένως. Δυστυχώς ως άνθρωποι δεν μπορούμε να επισκευάσουμε τα πάντα. Επομένως, εάν η τρέχουσα τεχνική ικανότητα δεν επαρκεί για να καλύψει όλους τους τραυματισμούς που παράγονται, τα αποτελέσματα δεν θα είναι βέλτιστα.
Πρέπει κανείς να επικεντρωθεί σε αυτό που μπορεί να γίνει από την άποψη της ανάκαμψης και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Γνωρίζοντας την προσωπικότητα του Ντάνι Καρβαχάλ, το θεωρώ δεδομένο. Ακόμα κι έτσι, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον αθλητή και να είναι πραγματικές οι προσδοκίες του, ώστε αν τα πράγματα δεν πάνε εντελώς όπως επιθυμούμε, το συναισθηματικό πλήγμα να μην είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε».
Α. Βαζογιάννης