Στη νηπιακή ηλικία των κοινωνιών, οι ηγέτες του κράτους δημιουργούν τους θεσμούς. Αργότερα, οι θεσμοί δημιουργούν τους ηγέτες. Montesquieu, 1689-1755, Γάλλος στοχαστής

Ν/σ. Φορολόγηση πολυεθνικών- Αλ. Καζαμίας: Αναποτελεσματική η Οδηγία για την αντιμετώπιση της φορολογικής διάβρωσης

2 Απριλίου, 2024

«Η Οδηγία αυτή δεν αντιμετωπίζει τη διάβρωση της φορολογικής βάσης, αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας τοποθετούμενος επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Καζαμίας επισήμανε πως υιοθετείται ο δεύτερος Πυλώνας που προβλέπει «οι πολυεθνικές να φορολογούνται στις χώρες που έχουν βάση και όχι εκεί που πωλούν τα προϊόντα, όπως προβλέπεται στον πρώτο Πυλώνα των προτάσεων του ΟΟΣΑ που δεν έχει εφαρμοστεί». Εκτίμησε ότι «ο ελάχιστος συντελεστής του 15%, ακόμα και έαν εφαρμοστεί από όλες στις χώρες -πράγμα που αμφιβάλουμε-, δεν θα επιφέρει καμία ανατροπή ούτε στην ΕΕ ούτε στην Ελλάδα» αλλά αντίθετα «υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση». Τα έσοδα που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία «δεν θα ανακουφίσουν από τα φορολογικά βάρη (άμεσα, έμμεσων φόρων), κανέναν μισθωτό, κανέναν μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία και κανέναν συνταξιούχο. Για να υπάρξει αυτό, χρειάζονται διαφορετική δημοσιονομική και φορολογική πολιτική, που η Κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει».

Η Πλεύση Ελευθερίας, σχετικά με την Οδηγία που ενσωματώνεται, είπε ο κ. Καζαμίας, έχει διατυπώσει επιφυλάξεις καθώς ο υφιστάμενος φορολογικός συντελεστής είναι στην χώρα μας σήμερα 22% και η Οδηγία εισάγει χαμηλότερο ποσοστό 15%, που προέκυψε από έναν διεθνή συμβιβασμό που υπήρξε. Επίσης, εξέφρασε σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το κατώφλι των 750 εκατ. ευρώ του ετήσιου τζίρου για δύο έτη μιας τετραετίας, λέγοντας ότι μένουν εκτός πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από αυτόν τον Πυλώνα ΙΙ και ίσως έχουνε εικονικές διασπάσεις. Χαρακτήρισε πολύ τεχνικές τις διαδικασίες εφαρμογής της Οδηγίας που είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η φορολογική διοίκηση για την καλή της εφαρμογή.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις που θα εφαρμοστεί ο Νόμος αυτός δεν ξεπερνούν τις 20 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι θυγατρικές τους υπολογίζονται σε 900 στη χώρα μας. Δηλαδή στο 0,3 τοις χιλίοις του ΑΕΠ και στο ένα δέκατο των εσόδων της φορολόγησης του τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών που θέσπισε η Κυβέρνηση.

Ο κ. Καζαμίας, κατά την πρώτη τοποθέτηση, δεν αναφέρθηκε σχετικά με τις διατάξεις της τροπολογίας για την Golden Visa.