Mac-Mahon, 1808-1903, Γάλλος πολιτικός και πρόεδρος

Μ. Χαρακόπουλος: Το κυπριακό και ζήτημα καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών

16 Μαρτίου, 2024

«Μακαριώτατε, παρακολουθούμε πάντοτε τον εθνεγερτήριο λόγο σας και τις άοκνες προσπάθειές σας να υπάρξει μια δίκαιη λύση για το κυπριακό. Η Εκκλησία της Κύπρου, που διαχρονικά αποτέλεσε τον κύριο θεσμό που διατήρησε την ταυτότητα του κυπριακού ελληνισμού, είναι και σήμερα υπό την ποιμαντορία σας στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης του αυτονόητου, μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις, και με επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Εμείς με κάθε ευκαιρία προβάλλουμε στη διεθνή κοινότητα τις βεβηλώσεις και καταστροφές που υπόκεινται τα χριστιανικά μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές, όπου επί μισό αιώνα επιχειρείται η εσκεμμένη παραχάραξη της ιστορίας».

Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου, κ. Γεώργιο, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην Κύπρο για τις εργασίες τροποποίησης της ιδρυτικής πράξης του θεσμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην προσφώνησή του τόνισε ότι δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Ευχαρίστησε δε την ΔΣΟ για τη σταθερή στάση που διατηρεί για την υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου, και ιδιαίτερα για την προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνάντηση, στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την Επιτροπή των Κατεχόμενων Δήμων, κατά την οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, δρ Πέτρος Καρεκλάς, στην εισήγησή του ευχαρίστησε την ΔΣΟ για την ευκαιρία αυτής της ενημέρωσης και τόνισε ότι ο αγώνας που διεξάγουν επί μισό αιώνα για την προστασία των μνημείων των κατεχόμενων δήμων και χωριών τους είναι αγώνας για πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Μητροπολίτη Κύκκου καὶ Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής στη Λευκωσία. Ο πανιερώτατος κ. Νικηφόρος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την κατάκτηση των δικαίων του, αλλά και στα πρώτα βήματα της ίδρυσης και λειτουργίας της ΔΣΟ, καθώς ο ίδιος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του θεσμού στο συνέδριο της Ορμύλιας το 1993. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην αντιφώνησή του εξήρε το σημαντικό έργο της Μονής Κύκκου που είναι ταυτισμένο με αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και την αποστολή της Θεολογικής Σχολής σε μια εποχή που παγκοσμίως οι ανθρωπιστικές σπουδές βρίσκονται σε κάμψη.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου παρέθεσε γεύμα στα μέλη της ΔΣΟ, στο οποίο παρακάθισε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Στην προσφώνησή της η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που επιτελείται από την Οργάνωση και αναβαθμίστηκε υπό την ηγεσία του κ.Χαρακόπουλου, το οποίο και στηρίζει ποικιλοτρόπως. Από την πλευρά του, ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής για την έμπρακτη και διαρκή στήριξη της ΔΣΟ, εξήρε τη συμβολή της κυπριακής αντιπροσωπείας και υπογράμμισε την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές.