«Το μήνυμα της πολιτείας προς κάθε κατεύθυνση είναι μηδενική ανοχή στη βία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» επισήμανε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο βουλευτής της ΝΔ Διαμαντής Γκολιδάκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η κ. Κεφάλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δουλέψει για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών πάνω σε τρεις άξονες, πρώτον με την αυστηροποίηση των ποινών γι’ αυτά τα αδικήματα, δεύτερον με την ενίσχυση των θυμάτων μέσω της γραμμής 15900 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, των 44 συμβουλευτικών κέντρων και των 29 ξενώνων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος panic button (το κουμπί πανικού), και τρίτον με την εκπαίδευση ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν χαρακτήρα μηδενικής ανοχής στη βία.
Όσον αφορά τη λειτουργία του panic button, το οποίο λειτούργησε πιλοτικά από τον περασμένο Μάρτιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η κ. Κεφάλα, το έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους πάνω από 780 γυναίκες και το έχουν χτυπήσει πάνω από 120 φορές, ενώ κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν είχε τραγική κατάληξη. Στόχος του panic button είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν οι γυναίκες σε κίνδυνο πατούν το κουμπί. Η εφαρμογή εγκαθίσταται στο smartphone της δικαιούχου και μέσω αυτής μπορεί να ενημερώσει με ασφαλή και άμεσο τρόπο την Αστυνομία όταν νιώθει ότι απειλείται η σωματική ακεραιότητά της ή η ζωή της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση τριπλασιάστηκαν τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας κατά των γυναικών κατά την τριετία από το 2020 έως το 2022 στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ενώ το 2020 είχαν καταγραφεί 479 υποθέσεις, το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 952, το 2022 ανήλθαν σε 1.315, ενώ το τρέχον έτος, μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.043 υποθέσεις.
Στην εκδήλωση μετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου, Βασιλική Κασίμη.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ