Οι αυθεντικές τραγωδίες στη ζωή δεν είναι οι συγκρούσεις μεταξύ σωστού και λάθους, είναι οι συγκρούσεις μεταξύ δύο σωστών. Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Μ. Δαμιανός, υπουργός Υγείας της Κύπρου: Εξαιρετική η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στην υγεία

Εξαιρετική χαρακτηρίζει τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της υγείας ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυσή της σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις και την αναγνώριση των επιστημονικών ιατρικών εξειδικεύσεων βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Εκτιμά, μάλιστα, πως σε διάστημα λίγων μηνών θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

   Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα», ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλάει ακόμη για τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ)στην Κύπρο και συγκεκριμένα για την καθιέρωση καθολικής κάλυψης για τον πληθυσμό της χώρας και τη συνεχή βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας.

   Κληθείς δε να σχολιάσει, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκώς θωρακισμένη να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτή του κορονοϊού, λέει πως είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση σε συλλογικό επίπεδο -παγκόσμιο, όχι μόνο ευρωπαϊκό, με αξιοποίηση των κοινών γνώσεων και πόρων και απώτερο στόχο την οικοδόμηση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για όλους.

   Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Δαμιανός υπογραμμίζει πως αμετάθετος και διαχρονικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισημαίνει πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

   Ερωτηθείς σχετικά, ο Κύπριος υπουργός Υγείας αναφέρεται και στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της προσπάθειας καθώς οι ανάγκες που υπάρχουν εκεί είναι τεράστιες.

   Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών και την άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς, τονίζει πως αυτό συνιστά εξέλιξη την οποία δεν πρέπει να πάρει αψήφιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Δαμιανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

   – Κύριε υπουργέ, σχετικά πρόσφατα συναντηθήκατε στη Λευκωσία και συζητήσατε με τον Έλληνα ομόλογό σας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα της αναγνώρισης των επιστημονικών ιατρικών εξειδικεύσεων. Σε ποιο σημείο έχει φτάσει αυτή η συζήτηση;

   Με τον κ. Γεωργιάδη και με τον κ. Θεμιστοκλέους είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο. Αυτό που μπορώ να σας πω στην παρούσα φάση είναι πως και για τα δύο θέματα οι συζητήσεις των Υπουργείων Υγείας Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι εντός των προσεχών λίγων μηνών θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοινώσεις. Επιθυμώ επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση της Ελλάδος για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί.

   – Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για μια επιτυχημένη συνταγή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιο είναι το βασικό συστατικό της;

   Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας από το 2019 αποτελεί µία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραμένει ευέλικτη και σε τροχιά συνεχούς εξέλιξης.

   Η καθιέρωση καθολικής κάλυψης για τον πληθυσμό της χώρας και η συνεχής βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας, αποτελούν αναμφίβολα τα δύο βασικά συστατικά της επιτυχίας του ΓεΣΥ.

   Μετά την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ανικανοποίητες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ήταν εξαιρετικά χαμηλές, σε ποσοστά κάτω του 1% τόσο για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όσο και για τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν στο σύστημα υγείας της χώρας αύξησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος υγείας στις ανάγκες των ασθενών.

   Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλίσουμε την διαρκή βελτιστοποίηση του συστήματος υγείας της χώρας.

   – Το 2020 η πανδημία COVID-19 κατέδειξε ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αποφασιστική δράση της ΕΕ είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων. Θεωρείται ότι η ΕΕ είναι πλέον επαρκώς θωρακισμένη για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων;

   Η πανδημία COVID-19, κατέδειξε χωρίς αμφιβολία τις ευπάθειες στα παγκόσμια συστήματα υγείας. Μας έδειξε, πάνω από όλα, ότι οι υγειονομικές κρίσεις μπορούν να ξεπεράσουν γρήγορα τα σύνορα μας, απαιτώντας μια συντονισμένη διεθνή αντιμετώπιση.

   Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτές τις προκλήσεις, σε παγκόσμιο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας τις κοινές μας γνώσεις και πόρους για να οικοδομήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους.

   Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, κάτω από την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο την σύναψη Διεθνούς Συνθήκης για αντιμετώπιση των Πανδημιών. Τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ εκπροσωπούνται στις εν λόγω διεργασίες από τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ. Στόχος είναι η έγκριση μιας ουσιαστικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει εφαρμόσιμες πρόνοιες για πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση πανδημιών.

   – Μένοντας στα ευρωπαϊκά θέματα, πώς είδατε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε επίπεδο ΕΕ; Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι αναταράξεις που επέφερε σε χώρες όπως η Γαλλία σας προβληματίζουν; Πώς αποτιμάτε το εκλογικό αποτέλεσμα;

   Η άνοδος της Ακροδεξιάς συνιστά εξέλιξη την οποία δεν πρέπει να πάρει αψήφιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι μεν υπάρχει ένας ισχυρός κεντροδεξιός συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ωστόσο γεγονός πως τα ακροδεξιά κόμματα θα έχουν επιρροή στη χάραξη πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία σαφώς πρέπει να προβληματίσει όλους.

   – Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό; Είναι εφικτή η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών κι αν ναι από ποιο σημείο εκτιμάτε πως θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση;

   Αμετάθετος και διαχρονικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπάρχει από της πλευράς μας, ειλικρινής βούληση και αποφασιστικότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν έπαψε στιγμή́ να δηλώνει την ετοιμότητά του για τη επανεκκίνηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί μια συνολική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

   Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως και κατά τους τελευταίους 15 μήνες, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

   – Θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επαρκή στήριξη στο πλαίσιο της ΕΕ για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό;

   Η χώρα μας ως μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας επενδύει στην Ευρώπη για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και παραμένει το βασικό μας στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στο τόπο μας μέσα από αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων που θα επιφέρει εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και συνεργασίας.

   – Πώς απαντάτε σ’ εκείνους που λένε πως 50 χρόνια μετά έχει αρχίσει να «ξεθωριάζει» το εθνικό αυτό ζήτημα στη μνήμη του Ελληνισμού, ιδιαίτερα στη νεολαία;

   Όσο υπάρχει κατοχή, το εθνικό μας θέμα δεν πρόκειται να ξεθωριάσει. Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, με δεκάδες χιλιάδες εποίκους και χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, δεν αφήνει χώρο στη λήθη.

   Το γεγονός ωστόσο ότι συμπληρώνουμε φέτος 50 ολόκληρα χρόνια από την Τουρκική εισβολή καθιστά επιβεβλημένη τη συντήρηση της μνήμης, για όσα βίωσε ο Κυπριακός Ελληνισμός, ιδιαίτερα ανάμεσα στην νεολαία. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διατηρεί στο προσκήνιο το εθνικό μας θέμα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

   – Κύριε υπουργέ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί γέφυρα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Γάζα. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία;

   Πρέπει να πω καταρχάς πως είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η μικρή μας χώρα, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, συνέταξε, ανέπτυξε και εφάρμοσε την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

   Ο στόχος μας τώρα είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια, γιατί οι ανάγκες που υπάρχουν στη Γάζα είναι τεράστιες.

   Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις έχει ήδη σταλεί και διανεμηθεί βοήθεια αρκετή για να παρέχει τροφή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους μέχρι και το τέλος του μήνα.

   Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 20 δρομολόγια από κατάλληλα πλωτά μέσα, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μισό εκατομμύριο αμάχους, κάθε μήνα.

   Η ανθρωπιστική κρίση βέβαια θα αντιμετωπιστεί συνολικά, όταν τερματιστεί ο πόλεμος, κάτι που ελπίζουμε και ευχόμαστε να συμβεί το συντομότερο δυνατό.

   Σ. Παπ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ