Όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους γνώμη, αλλά όχι τα δικά τους δεδομένα. ~Bernard Baruch | (Αμερικανός πολιτικός ) | 1870-1965

Μ. Βορίδης: Οι πολίτες μας λένε ότι θέλουν την ΝΔ, και όχι κάποιον άλλον, να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα

27 Ιουνίου, 2024

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, την Τετάρτη, και τα μηνύματα που οι πολίτες έστειλαν στη Νέα Δημοκρατία, ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο “Real FM”.

«Παρακολούθησα μια πολύ δημιουργική συζήτηση, εξαιρετικά ήπια στο επίπεδο των τόνων, με την εξαίρεση, ίσως, μίας τοποθέτησης», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, που επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η εξαίρεση αφορούσε την παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά.

Τελικώς, «όλες οι παρεμβάσεις, η κάθε μία με τη δική της ευαισθησία, ήταν συμβολή στην ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, που ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης», επεσήμανε, με την παράλληλη διευκρίνιση ότι το θέμα για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «παρεμπιπτόντως ήρθε».

Επί της ουσίας των λεχθέντων στην Κ.Ο., ο Μ. Βορίδης παρατήρησε εν πρώτοις ότι θέματα, στα οποία αναφέρθηκαν βουλευτές, όπως η ακρίβεια ή η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι θέματα, τα οποία έχει ήδη αναδείξει ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε, ειδικότερα, ότι σε μετεκλογική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός «αναγνώρισε την ακρίβεια ως ένα πρόβλημα που επιμένει. Παρά τις προσπάθειες δεν έχουμε καταφέρει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και στο σύνολό του, παρά μόνο μερικά», είπε ο Μ. Βορίδης. Ενώ για το άλλο θέμα, αυτό της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, επίσης η κυβέρνηση αναγνώρισε το ζήτημα και γι’ αυτό «θα γίνουν σημειακές διορθώσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Μια πρώτη αντίδραση, άλλωστε, ήταν ο ανασχηματισμός, δήλωσε επίσης και διερωτήθηκε: «Ο ανασχηματισμός με την αλλαγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν συνδέεται με την ακρίβεια;».

Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, το να λέει κανείς, “κρατώ το μήνυμα, αναγνωρίζω ότι υπήρξε πρόβλημα σε αυτά, αλλάζω τα πρόσωπα, λέω ότι θα κάνω διορθώσεις στην πολιτική”, αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει μια διαλεκτική σχέση του εκλογικού αποτελέσματος με το τι κατάλαβε ο πρωθυπουργός και το πώς αντιδρά κατ’ αρχάς σε αυτό». Ενώ σε αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος, ακολούθησε ένα πυκνό δεκαήμερο, μέσα στο οποίο έγινε ο ανασχηματισμός, έγιναν δηλώσεις για διορθώσεις.

Με τον αστερίσκο, εξ άλλου, ότι άκουσε τις πρώτες 20 παρεμβάσεις στην Κ.Ο. (σ.σ. εν συνεχεία αποχώρησε για να συμμετάσχει σε κάποια σύσκεψη), ο υπουργός επεσήμανε ότι από κανέναν «δεν ετέθη ζήτημα που να αρνείται την πολιτική της διεύρυνσης. Όλοι είπαν ότι αυτή είναι μια σωστή πολιτική και μάλιστα ανέφεραν ότι αυτή η πολιτική είναι συνυφασμένη και ταυτισμένη με την ίδια την ύπαρξη και τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί να κερδίσει περισσότερα ακροατήρια. Ακροατήρια που υπερβαίνουν το παραδοσιακό, σταθερό εκλογικό σώμα της», επιχειρηματολόγησε για το θέμα της διεύρυνσης.

Ενώ παρατήρησε πως αν κάποιος άκουγε τις πολιτικοδημοσιογραφικές συζητήσεις, χωρίς να γνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα σχημάτιζε την άποψη ότι «έχουμε υποστεί καμία τρομακτική πανωλεθρία». Όμως, επεσήμανε, «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι η ΝΔ είναι πρώτη, με 14 μονάδες διαφορά από το δεύτερο».

Για τη δε απώλεια, από το κυβερνών κόμμα, ενός εκατ. ψηφοφόρων, ανέφερε πως προβληματίζει, ωστόσο, συμπλήρωσε, οι πολίτες «δεν είδαμε να πηγαίνουν κάπου αλλού». Επιπλέον, η διαφορά παραμένει τόσο μεγάλη ως ποσοστό και «για τρίτη φορά καταγεγραμμένη μέσα στον τελευταίο χρόνο».

Εν τέλει, «ο κόσμος δεν έχει μετακινηθεί, ο κόσμος πήγε στην αποχή στη μεγάλη πλειοψηφία του». Και, «μας λέει: “εσείς, όχι άλλος, θέλουμε να γίνεται καλύτεροι. Θέλουμε εσείς, όχι άλλος, να αντιμετωπίστε πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα. Εσείς, όχι άλλος, κάνατε και πράγματα που μας στενοχώρησαν και θέλουμε να μας ακούτε πιο προσεκτικά. Εσείς όμως”», ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

 

Ν. Παπ.