Δεν θεωρούμε ντροπή την φτώχεια. Ντροπή είναι να μην την αποφεύγει κανείς δουλεύοντας. Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Μ. Βορίδης: Εθελοντική η υπαγωγή στο τεκμαρτό εισόδημα

29 Νοεμβρίου, 2023

«Το τεκμαρτό είναι πλέον εθελοντικό», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εξηγώντας συγχρόνως το «γιατί».

Με βάση τη νεότερη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως είπε ο Μ. Βορίδης, ο φορολογούμενος θα επιλέγει αν θα υπαχθεί στο τεκμαρτό ή αν όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, που δεν δεχθεί το τεκμαρτό, τότε δέχεται να του γίνει φορολογικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή ο φόρος δεν βεβαιώνεται. Δεχόμενος τον έλεγχο ο φορολογούμενος δίνει εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε στοιχεία του, είναι «ένας πλήρης έλεγχος», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτό όντως διαμορφώνει ένα μαχητό τεκμήριο με εθελοντικά χαρακτηριστικά υπαγωγής», ήταν το επόμενο σχόλιό του και ζήτησε «να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που θα δεχθούν την υπαγωγή στο τεκμαρτό […] παλιότερα όλοι πηγαίναμε στην περαίωση», υπενθύμισε εξ άλλου. Διατύπωσε δε, την ταυτόχρονη εκτίμηση ότι θα προτιμήσουν το τεκμαρτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Εν κατακλείδι, το μέτρο «ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη, δεν έχει αύξηση οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή, αλλά ενισχύει τη φορολογική συμμόρφωση και μάλιστα την ενισχύει εθελοντικώς. Όποιος θέλει να το αμφισβητήσει, το αμφισβητεί. Γιατί να ανησυχήσει για το φορολογικό έλεγχο;», διερωτήθηκε κλείνοντας.

Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας και κληθείς να απαντήσει σε δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τη στάση των υπουργών στο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε κατ’ αρχάς: «Ό,τι να ‘ναι».

Και, παρέθεσε, εν συνεχεία, το ιστορικό της υπόθεσής του: ούτε ο ίδιος ούτε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωρίζουν ποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνό του. Αφού δε, συμπλήρωσε, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, διερωτήθηκε τι πρόσθετο θα μπορούσε να κάνει.

Τέλος, για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις σχετικές πολιτικές αντιδράσεις, υπογράμμισε εκ νέου ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα «ως προς το χρόνο εκδήλωσης, ως προς το περιεχόμενο και τα διαδικαστικά της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το έχει πει δύο φορές (ο πρωθυπουργός)». Πάντως, «το σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνει πλήρως τις σχέσεις των συμβιούντων με τις σχέσεις των συζύγων».

Και, κλείνοντας, «προφανώς είναι ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, από εκεί και πέρα είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Τώρα συζητάμε σε ένα κενό», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Ν. Παπ.