Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει. Henri Béraud, 1885-1958, Γάλλος δημοσιογράφος & συγγραφέας

Μ. Βορίδης: Από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου

7 Απριλίου, 2024

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ξεκινά από την επικείμενη ευρωκάλπη (εκλογικός πήχης – πολιτικά μηνύματα): «Ας μη γελιόμαστε: το βράδυ των ευρωεκλογών θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Και ναι μεν η κάλπη είναι ευρωπαϊκή, αλλά τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. ‘Αρα, ούτε ουδέτερες, ούτε αδιάφορες ούτε μόνο ευρωπαϊκές είναι οι εκλογές». 
Καταθέτει δε, σειρά πολιτικών ερωτημάτων, όπως «αν θα διαφοροποιηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί; Η ΝΔ θα είναι πρώτη; Όλα δείχνουν πως ναι. Με τι διαφορά; Ποιος θα είναι δεύτερος; Τα μικρότερα κόμματα θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%; Συνδέονται οι εκλογικοί συσχετισμοί με την πολιτική σταθερότητα;».
Πάντως, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, πρέπει «να συμφωνήσουμε: άλλο να έχει η κυβέρνηση την καθαρή πολιτική στήριξη και εντολή, άλλο να έχει μια οριακή νίκη. Στην πρώτη περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται παντού είναι αυτό της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης, της εντολής για συνέχεια. Στη δεύτερη, ο πολιτικός δρόμος δυσκολεύει. ‘Αρα ναι, οι ευρωεκλογές έχουν πολιτική σημασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται». 
Παραλλήλως, «έχουν όμως σημασία και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα που μας αφορούν άμεσα: Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική, Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετανάστευση, ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκών προϊόντων. ‘Αλλη η πολιτική με πλειοψηφία σοσιαλιστών, κομμουνιστών, πρασίνων, άλλη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και αλλιώς στέκονται υπερασπιζόμενοι την Ελλάδα οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αλλιώς αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν λιγότερες ενισχύσεις για τους αγρότες και περικοπές χρηματοδοτήσεων γιατί δήθεν παραβιάζεται το κράτος δικαίου. ‘Αρα ναι, οι ευρωεκλογές έχουν σημασία και δεν προσφέρονται ούτε για μηνύματα, ούτε για αδιαφορία, ούτε για αποχή, ούτε για χαλαρή ψήφο».
Ερωτηθείς για τα βασικά πολιτικά μηνύματα από το επετειακό Συνέδριο της ΝΔ, τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία μετά από πενήντα χρόνια πιστώνεται με τη θεμελίωση μιας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας όταν άλλοι φώναζαν για λαϊκά δημοκρατικά καθεστώτα, πιστώνεται με την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι άλλοι φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, με τη διατήρηση της Ελλάδος στην Νομισματική Ένωση, όταν άλλοι ετοίμαζαν ΙΟU, επιδρομή στο Νομισματοκοπείο και δημοψηφίσματα. Η Νέα Δημοκρατία προσέδεσε την Ελλάδα στη Δύση όταν άλλοι οραματίζονταν ουδετερότητα. Είναι η παράταξη που βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αυτή της υπερασπίσεως του έθνους και της ελευθερίας».
Κληθείς να σχολιάσει τη μομφή, από την αντιπολίτευση, για το κράτος δικαίου, με αφορμή την υπόθεση για τη διαρροή e-mails εκλογέων, αλλά και τις παραιτήσεις των υπουργών κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, ο Μ. Βορίδης δηλώνει τα εξής: «Κοιτάξτε, από κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για ζητήματα λειτουργίας κράτους δικαίου, θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου. Όλοι έχουμε ιστορία και διαδρομή». 
Αναλυτικώς, «στην περίπτωση των e-mails ο πρωθυπουργός για μία υπόθεση στην οποία μέχρι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει ποινική δίωξη, δεν υπάρχει πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν υπάρχει ακόμα τίποτα, έρχεται και λέει: “θα κάνω έρευνα, θα βρω τι έχει γίνει” και το βρίσκει. Πράγματι μια λίστα έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών, πήγε σε συγκεκριμένο πρόσωπο και κατέληξε στην κυρία Ασημακοπούλου, η οποία και δεν θα είναι υποψήφια. Το λάθος καταλογίστηκε. Οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι παραιτήθηκαν. Αυτό το έκανε ο πρωθυπουργός μόνος του, χωρίς κανένα πόρισμα και χωρίς καμία εισαγγελική κατηγορία. Και στην υπόθεση όμως των δύο υπουργών και της παρουσίας τους σε κοινωνική εκδήλωση, η οποία ήταν λάθος και εξέπεμψε το λάθος “μήνυμα”, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε άμεσα με τη στάση του, με την ομιλία του και με τις ενέργειες οι οποίες έγιναν. Αυτή είναι η απάντηση. Ο καθένας από εκεί και πέρα θα πει την εκδοχή του».
Μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου ερωτάται εξ άλλου, αν αισθάνεται Νο2 της κυβέρνησης και απαντά: «Δεν υπάρχει Νο2, ούτε Νο3, ούτε τίποτε. Υπάρχει ο πρωθυπουργός και μια ομάδα που εργάζεται συντεταγμένα υπό την καθοδήγησή του. Τόσο ο κ. Μπρατάκος όσο και ο κ. Παπασταύρου έχουν μια μακρά πορεία και φυσικά η συνεισφορά τους, η δουλειά που έχουν κάνει ήταν σπουδαία και η προσωπική σχέση που έχουν με τον πρωθυπουργό, δεν ακυρώνεται. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις προς όφελος των πολιτών».
Για τις διαρροές προς κόμματα και σχηματισμούς στα δεξιά της ΝΔ, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ο χώρος που εκφράζει τη σοβαρή, λαϊκή, εθνική και κοινωνική δεξιά. Όλα τα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας τα έχουμε υπηρετήσει και τα έχουμε σε προτεραιότητα. Ιδιωτικά πανεπιστήμια, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, οικονομική πολιτική, μείωση της φορολογίας, εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση της ανεργίας, εξοπλισμοί, φρεγάτες, Rafale, F-35, αποτελεσματική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική, αυστηρός Ποινικός Κώδικας. Είναι ζητήματα που θα αναδείξουμε και θα επικοινωνήσουμε περαιτέρω και εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών».
Για το θέμα των Τεμπών, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η αξιωματική αντιπολίτευση εργαλειοποιώντας αυτή τη φορά μια εθνική τραγωδία. Το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει να παραπέμψει έναν υπουργό για 57 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία, χωρίς ενδείξεις για την ευθύνη του. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβεται πίσω από καμία πλειοψηφία. Το έχει αποδείξει άλλωστε περίτρανα, καθώς είναι η μόνη κυβέρνηση που στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της, έχει κάνει τρεις εξεταστικές επιτροπές για να κρίνει πεπραγμένα της δικής της θητείας. Στο δια ταύτα: ας καταθέσουν αίτημα για προανακριτική για να δούμε πώς καταλαβαίνουν τελικά την ευθύνη των υπουργών, ας δικαιολογήσουν τη θέση τους ότι ο υπουργός ευθύνεται για 57 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε».
Για τα ελληνοτουρκικά, τέλος, καταθέτει την προσέγγισή του ότι «η Τουρκία δεν έχει αποστεί από την επιθετική ρητορική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μετατράπηκε σε κάτι άλλο. Πάρα ταύτα η μείωση της έντασης σε μεγάλο βαθμό είναι γεγονός και η συνέχιση των συνομιλιών είναι θετική. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στον δρόμο της ομαλότητας και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης», καταλήγει. 

Ν. Παπ.