Η ζωή είναι σαν ποδήλατο με δέκα ταχύτητες. Οι περισσότεροι από μας έχουμε γρανάζια που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. - Charles M. Schulz, 1922-2000, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς

Λ. Αυγενάκης: Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών

28 Μαΐου, 2024

Την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από εισαγωγές μέσω της λήψης αποφασιστικών δράσεων, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Παράλληλα κάλεσε την ΕΕ να κάνει πιο τολμηρά βήματα, ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Αυστρίας και της Γερμανίας για μια νέα νομοθετική διαδικασία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «φιλόδοξο και ισορροπημένο σημείο εκκίνησης».

Ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, μιλώντας για τις αθέμιτες πρακτικές «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών», που χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες, τόνισε ότι «οποιαδήποτε διάκριση είτε αφορά στην ποιότητα είτε αφορά στην τιμή είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχουν καταναλωτές Δεύτερης Κατηγορίας στην Ευρώπη. Όλοι οι πολίτες της Ένωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε προϊόντα της ίδιας ποιότητας και τιμής».

Για την αντιμετώπιση της ξηρασίας ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως η κλιματική κρίση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σημείωσε ότι χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές νερού, ειδικά στα κράτη που θεωρούνται πιο ευάλωτα.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αυγενάκης σε αναφορά του για την μεταχείριση των ζώων, είπε ότι το υψηλό επίπεδο διαβίωσής τους έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους, μειώνει τη χρήση των αντιβιοτικών και διασφαλίζει την ανθρώπινη υγεία.

Για την Ελλάδα όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί η τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά τους, αλλά και η προστασία των ζώων συντροφιάς.