Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Κύκλος Μουσικών Αναλογίων «Μαρία Κάλλας… στο ντιβάνι», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

13 Νοεμβρίου, 2023

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των μουσικών αναλογίων «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ….ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ», για τη μεγαλύτερη ντίβα του 20ου αιώνα, στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Στα δύο τελευταία αναλόγια η Μαρία Κάλλας συναντά την Ειρήνη Παπά και τον Ωνάση, μέσα από τη ματιά της πιο σημαντικής κοσμικογράφου της εποχής, Έλσας Μάξγουελ.

   Έτσι, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το τρίτο αναλόγιο με τίτλο «Η Μαρία Κάλλας με την Ειρήνη Παπά».

   Δύο μεγάλες προσωπικότητες, δύο μεγάλες καλλιτέχνιδες, που έλαμψαν στη σκηνή, στο φακό, στην ιστορία.

   Ένα μουσικό Αναλόγιο στο οποίο η Μάγδα Μαυρογιάννη θα διηγηθεί τη ζωή, τις συμπτώσεις και το φως της Μαρίας και της Ειρήνης.

   Το μουσικό ρεπερτόριο θα ερμηνευτεί από τις λυρικές τραγουδίστριες Μαρία Μητσοπούλου και Αιμιλία Διακοπούλου ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο γνωστός μαέστρος Δημήτρης Γιάκας.

   «Δύο Ελληνίδες “θεές” που θυμίζουν αρχαία αγάλματα. Είχαν όλο το φως πάνω τους. Στέκονταν στο κέντρο της σκηνής και καθήλωναν τα μάτια και τις ψυχές του κοινού. Ο διεθνής τύπος τις αποκαλούσε “Ζωντανές Καρυάτιδες”. Πόσο όμορφες ήταν αλλά και πόσο θλιμμένες. Έζησαν σημαντικές στιγμές στη φωτεινή τους καριέρα. Δύο αστέρια που ακόμη λάμπουν και θα λάμπουν για πάντα», υπογραμμίζει η Μάγδα Μαυρογιάννη.

   Συντελεστές:

   Ιδέα- κείμενο-Αφήγηση-Σκηνική επιμέλεια: Μάγδα Μαυρογιάννη

   Σοπράνο: Μαρία Μητσοπούλου

   Σοπράνο: Αιμιλία Διακοπούλου

   Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

   Ομιλητής: Φώτης Παπαθανασίου

   Το τέταρτο και τελευταίο αναλόγιο με τίτλο «Μαρία Κάλλας – Ωνάσης – Έλσα Μάξγουελ» παρουσιάζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

   «Μια μεγάλη συνάντηση. Η Μαρία Κάλλας συναντάει τον Αριστοτέλη Ωνάση και η ζωή της ανατρέπεται. Η μοίρα την οδήγησε προς αυτή τη σχέση. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης την θαύμαζε, την στήριζε, είχε βρει επιτέλους έναν άντρα τον οποίο μπορούσε να εμπιστεύεται, ικανό να τη συμβουλεύει χωρίς υστεροβουλία. Είχε ανάγκη την ασφάλεια που της έδινε ένας πραγματικός φίλος. Δεν είχε ανάγκη από εραστή. Η Μαρία είχε ανατραφεί με τις ελληνικές ηθικές αξίες και δεν έπαψε ποτέ να είναι μια παλαιών αρχών, ρομαντική γυναίκα. Ναι, η αγάπη τους ήταν αμοιβαία. Ο Αρίστος αξιολάτρευτος, ευθύς, ατρόμητος, γενναιόδωρος και όχι μόνο με τα χρήματα και ποτέ μικροπρεπής. Ήταν ασφαλώς αρκετά ξεροκέφαλος και καβγατζής, όπως οι περισσότεροι Έλληνες. Όμως την έκανε να γελά σαν μικρό παιδί, να κάνει χιούμορ, πήγαιναν σε πάρτι και διασκέδαζαν. Οι παπαράτσι τους ακολουθούσαν και δημοσίευαν φωτογραφίες τους», αφηγείται η Μάγδα Μαυρογιάννη στο ρόλο της Έλσας Μάξγουελ.

   Οι διεθνούς φήμης λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλλένος και Κωνσταντίνος Κληρονόμος ερμηνεύουν έργα από το γνωστό ρεπερτόριο της μεγάλης Ντίβας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας επιλέγει και συνοδεύει τα τραγούδια.

   Συντελεστές:

   Ιδέα-Κείμενο-Αφήγηση-Σκηνική επιμέλεια: Μάγδα Μαυρογιάννη

   Λυρικοί Τραγουδιστές: Ελένη Καλλένος – Κωνσταντίνος Κληρονόμος

   Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας