Η ιστορία του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόοδο της συνείδησης της ελευθερίας. Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

ΚΚΕ: Όχι στο ταξικό και άδικο νοµοσχέδιο – Ναι στο αποκλειστικά δηµόσιο, πραγµατικά δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήµιο

14 Φεβρουαρίου, 2024

Το ΚΚΕ σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Η µεγάλη πλειοψηφία στην εκπαίδευση µίλησε: Όχι στο ταξικό & άδικο νοµοσχέδιο! ΝΑΙ Στο αποκλειστικά δηµόσιο, πραγµατικά δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήµιο» αναφέρει και εξηγεί αναλυτικά ότι «το νομοσχέδιο-έκτρωμα:

-Καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήµια

-Ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων

-Φέρνει δίδακτρα και αύξηση του κόστους σπουδών στα δηµόσια πανεπιστήµια

-Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήµια-«µαγαζιά».

Στο φυλλάδιο σημειώνεται, με παράθεση στοιχείων, ότι το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» είναι «ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις» και τονίζεται ότι «οι φοιτητές και οι οικογένειές τους πληρώνουν τα σπασμένα της υπερ-χρηµατοδότησης της επιχειρηματικής λειτουργίας».

«Αυτή η πολιτική έχει: Στόχευση: Στηρίζει τη διαδικασία µετατροπής της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε µια µεγάλη αγορά πτυχίων διαφόρων κατηγοριών και επιπέδων, ανάλογα µε την τσέπη, στην οποία θα συνυπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά πανεπιστήµια, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού “Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης” και ενόχους: ΕΕ και κόµµατα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική έχει και «συνέχεια» και παραθέτοντας τους διαδοχικούς νόμους που έφεραν κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα από το 2007 έως το 2022.

«Όλοι μαζί έστρωσαν το έδαφος για το σηµερινό νοµοσχέδιο-έκτρωµα» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Οι µόνοι σύµµαχοι της κυβέρνησης είναι: Οι ενώσεις των εργοδοτών, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση και οι σύµµαχοι της έχουν ηττηθεί! Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είναι ήδη νικητές!

Δεν περνάει το σχέδιο της κυβέρνησης να νοµιµοποιήσει ως προοδευτικό το νοµοσχέδιο -έκτρωµα για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων.

Με τον αγώνα τους κάνουν πρώτο θέµα στην κοινωνία τις σπουδές και τις ανάγκες τους.

Αγωνίζονται για αυτό που είναι δίκαιο και εφικτό. Η Πολιτεία να κατοχυρώνει το δικαίωµα στην πανεπιστηµιακή µόρφωση. Αποκλειστικά δηµόσιο, πραγµατικά δωρεάν, σύγχρονο πανεπιστήµιο» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Σύγχρονο είναι το πανεπιστήµιο να είναι αποκλειστικά δηµόσιο και πραγµατικά δωρεάν…

…Ανήκει σε προηγούµενους αιώνες, οι µαθητές και οι φοιτητές να διαχωρίζονται ανάλογα µε την τσέπη κάθε οικογένειας.

Λογικό είναι οι σπουδές να δίνουν υψηλού επιπέδου επιστηµονική γνώση και στέρεο υπόβαθρο στο νέο επιστήµονα…

…Παραλογισµός είναι τα προγράµµατα σπουδών να “τρέχουν να προλάβουν” τις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς, στρέφοντας στις δεξιότητες που φθείρονται στον χρόνο.

Αυτονόητο είναι το πτυχίο να εξασφαλίζει όλη την αναγκαία γνώση και τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος…

…Ανορθογραφία είναι η αποσύνδεση του πτυχίου από το αντίστοιχο µε τις σπουδές επάγγελµα.

Ελεύθερο είναι το πανεπιστήµιο που προάγει τη γνώση και την έρευνα δίνοντας λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήµατα…

…κι όµως σήµερα η έρευνα ασφυκτιά από τις δεσµεύσεις µε βάση τις προτεραιότητες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

«Σήμερα είναι πιο ορατό από ποτέ: Η ικανοποίηση αυτών των αιτηµάτων προϋποθέτει σύγκρουση µε την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων – κοµµάτων του συστήµατος, ρήξη µε την οικονοµία και την κοινωνία της εκµετάλλευσης» τονίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει στη συνέχεια στην ενότητα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»:

«Κάθε δικαίωµα βαφτίζεται “αναχρονισµός” στο σύστηµα που “βλέπει” µόνο κέρδη:

-οι µορφωτικές ανάγκες υπολογίζονται ως κόστος ή πεδίο για έσοδα.

-το δικαίωµα στην εργασία µε εφόδιο το πτυχίο αντιµετωπίζεται ως εµπόδιο για τους εργοδότες.

-η επιστήµη και τα επιτεύγµατά της µπαίνουν στα καλούπια και στα “µέτρα” των λίγων.

-η έρευνα “τυποποιείται” και εγκλωβίζεται στα θέλω του κάθε επίδοξου χρηµατοδότη».

Καταλήγοντας, το φυλλάδιο του ΚΚΕ τονίζει: «Οι κόποι και θυσίες των οικογενειών, ελπίζοντας να προσφέρουν ένα καλύτερο µέλλον στα παιδιά τους…

Τα όνειρα των µαθητών και φοιτητών να αξιοποιήσουν δηµιουργικά τις γνώσεις, τα ταλέντα, τις σπουδές τους, προσφέροντας µε την εργασία τους στην κοινωνία…

Η έγνοια των πανεπιστηµιακών δασκάλων για το µέλλον της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, που δεν δέχονται να καθορίζει η αγορά την επιστηµονική προσφορά κι εργασία τους…

Μπορούν να βρουν διέξοδο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές και προοπτικές στο “ιερό δισκοπότηρο” της κερδοφορίας των λίγων.

Σε αυτό τον αγώνα είµαστε όλοι απαραίτητοι.

Με το ΚΚΕ, ανοίγουµε τον δρόµο για την κοινωνία και το πανεπιστήµιο των αναγκών των πολλών, που θα αξιοποιεί τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της επιστήµης, της ανθρωπότητας, για την ευηµερία της κοινωνικής πλειοψηφίας».