Σε κάθε επιθυμία, πρέπει να τίθεται το ερώτημα: τι θα μου συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό που θέλω και τι αν δεν πραγματοποιηθεί; Επίκουρος, 341-270 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος

ΚΚΕ: Αγωνιζόμαστε και καταδικάζουμε όλους τους ενόχους για την πολιτική που καταστρέφει και εμπορευματοποιεί το περιβάλλον με «πρωταγωνιστές» την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

5 Ιουνίου, 2024

«Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε και καταδικάζουμε όλους τους ενόχους για την πολιτική που καταστρέφει και εμπορευματοποιεί το περιβάλλον, με “πρωταγωνιστές” την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα επιτελεία του συστήματος και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει:

«Καταδικάζουμε την υποκρισία των δήθεν “προστατών” του περιβάλλοντος που πυροδοτούν τη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση των δυο ιμπεριαλιστικών πολέμων, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία και στην αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Δολοφονούν τους λαούς, λεηλατούν τους φυσικούς πόρους, καταστρέφουν τις περιούσιες τους, τα δάση, αλλά και την παραγωγική γη. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και ότι οι περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά κι άλλες γειτονικές περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε κατάρρευση».

«Είναι οι ίδιοι μεγάλοι πολιτικοί ένοχοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος απ’ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι οι ίδιοι που το μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να “εμπορευθούν” τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Αυτή τη αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων (Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ΜΕΡΑ25 κ.λπ.), που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και αυτής της πολιτικής. Χρηματοδότης αυτών των εκμεταλλευτικών σχεδίων των “πράσινων” ομίλων, είναι τα “ματωμένα πλεονάσματα” και το Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνει το ΚΚΕ.

Επίσης, τονίζει ότι «αυτή η πολιτική μετατρέπει την ενέργεια και το νερό σε πανάκριβα εμπορεύματα, επιτρέπει τις “πράσινες επενδύσεις” όπου, όταν και όπως θέλει ο επενδυτής, καταστρέφει δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, γεωργική γη, διευκολύνει το μπάζωμα και τη ρύπανση ποταμιών και ρεμάτων, λαμβάνει μέτρα για την πολιτική προστασία με γνώμονα το κόστος και το όφελος για το κεφάλαιο, φορτώνει το οικονομικό κόστος για την πυροπροστασία στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, που τα έχει γονατίσει με τη βαριά φορολογία».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πρόσφατα την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, εξειδικεύοντας και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για αύξηση της παράγωγης ενέργειας από δασική “βιομάζα”, ώστε η βιομάζα να γίνει η τρίτη στην κατάταξη στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2050. Τα δάση οδηγούνται έτσι στην πλήρη εμπορευματοποίηση, εκμετάλλευση, υποβάθμιση και καταστροφή με σκοπό το κέρδος», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Η πολιτική τους καθορίζεται από αυτήν τη στρατηγική και τις κοινές αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη λεγόμενη “ανθεκτικότητα”, που σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε ένα κράτος-μέλος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ονομαζόμενες “νέες απειλές” και να υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του εντεινόμενου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόματος.

«Σήμερα ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης, έχουν την ευκαιρία να καταδικάσουν -και με την ψήφο τους- την πολιτική της ΕΕ, που καταστρέφει και εμπορεύεται το περιβάλλον. Να ενισχύσουν στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ που αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που πρωτοστατεί και οργανώνει τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο, πιο ισχυρή αγωνιστική δράση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο του περιβάλλοντος», καταλήγει το ΚΚΕ.

Γ.Μ.