Ο πολιτικός εξτρεμισμός περιέχει δύο συστατικά: μια υπερβολική απλοϊκή αντίληψη των αιτιών για τα παγκόσμια προβλήματα και μια πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι κακοί από όλα αυτά -  John W. Garder

Κ. Χατζηδάκης: Οι ευρωεκλογές είναι ένας κρίσιμος σταθμός, είναι μία εθνική κάλπη

23 Μαρτίου, 2024

«Οι ευρωεκλογές είναι ένας κρίσιμος σταθμός, είναι μια εθνική κάλπη, δεν είναι ώρα να πετάξουμε την ψήφο μας, διότι από τις ευρωεκλογές βγαίνουν μηνύματα. Το μήνυμα που θα έπρεπε να βγει είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της στηριζόμενη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί αφενός να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας που μπορεί όμως να κάνει και όλες τις αναγκαίες προσπάθειες στο εσωτερικό της χώρας για να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Απόψε ο κ. Χατζηδάκης μίλησε στο Επιμελητήριο του νομού για τις ευρωεκλογές και την οικονομία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Από το 2019 και μετά, από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οικονομία έχει ανέβη αρκετά σκαλιά ψηλότερα. Έχουν δημιουργηθεί 400.000 καινούργιες θέσεις εργασίας και αντίστοιχα έχει περιοριστεί η ανεργία από το 17,5% περίπου στο 10%. Έχει ανέβει ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα έχει ανέβει ο μέσος μισθός. Οι καταθέσεις έχουν ανέβει από 150 δισεκατομμύρια σε 200 δισεκατομμύρια και το 60% της αύξησης αυτής, στηρίζεται σε παραπάνω καταθέσεις των νοικοκυριών. Η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την οικονομία».

Όπως τόνισε ο υπουργός, είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα ένα περιοδικό διεθνούς κύρους, το Economist κατέταξε την Ελλάδα πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα μπροστά τις μεταρρυθμίσεις για όφελος της πατρίδας μας και των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Προχωρώντας με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Για τις ευρωεκλογές ανέφερε πως είναι ένας κρίσιμος σταθμός, είναι μια εθνική κάλπη, δεν είναι ώρα να πετάξουμε την ψήφο μας την ίδια ώρα που, όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά, συνεχίζει να προχωράει μπροστά. «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία κάλπη απλά και μόνο για να ψηφίσουμε μικρά περιφερειακά κόμματα νομίζοντας ότι στέλνουμε μηνύματα τα οποία τελικά στρέφονται εις βάρος μας, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, διότι την επομένη μέρα των ευρωεκλογών πρέπει να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής από τη μία πλευρά, με την πολιτική σταθερότητα από την άλλη. Επομένως, ένα πολιτικό μωσαϊκό δεν θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες το συνειδητοποιούν για αυτό άλλωστε στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν μπροστά». Συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν έχουμε δρόμο να κάνουμε και έχουμε θέση βασικό μας στόχο μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας, την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης. Σε αυτό μας βοηθάει ότι έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή την ώρα, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η πορεία της οικονομίας της χώρας αναγνωρίζεται παντού και η Ελλάδα θεωρείται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και από όλα τα διεθνή έντυπα ως η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε μπροστά συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία πλευρά, με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη, διότι αυτό αυξάνει το εισόδημα, αυτό βοηθάει τους εργαζόμενους και τους ασθενέστερους οικονομικά να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά».

Σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Moodys, και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «όλοι μας επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Γι’ αυτό το λόγο φέραμε το νομοσχέδιο με 11 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό το λόγο φέραμε το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε δύο διαφορετικά νομοσχέδια ακριβώς για την επιτάχυνση των δικών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, έχουμε μπροστά μας τη μεταρρύθμιση των θυγατρικών του υπερταμείου έτσι ώστε να γίνουν πολλές μικρές ΔΕΗ στην Ελλάδα και αναφέρομαι σε εταιρείες όπως, είναι για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ και τα λοιπά, και έχουμε να φέρουμε και ένα νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Διότι με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Μιλώντας για την περιφέρεια και περιοχές της χώρας είπε: «Η Κρήτη είναι από τις πρωτοπόρες περιοχές και Περιφέρειες της χώρας όσον αφορά στην ανάπτυξη. Νομίζω εδώ συντελούν δύο πράγματα: πρώτον ότι έχουμε ένα δυναμικό, μία δυναμική κοινωνία, μια δυναμική παραγωγική κοινωνία και από την άλλη βεβαίως συντελεί ο τουρισμός. Να υπενθυμίσω πως πέρυσι ήταν χρονιά-ρεκόρ στην Ελλάδα, όλων των εποχών, τόσο όσον αφορά στα έσοδα όσο και όσον αφορά αφίξεις και είμαστε πολύ αισιόδοξοι και για αυτή τη χρόνια. Η Κρήτη ανεβαίνει όσο ανεβαίνει συνολικά η πατρίδα μας και η ελληνική οικονομία. Ένα έργο το οποίο για χρόνια είχε συζητηθεί αλλά δεν είχε προχωρήσει ο ΒΟΑΚ παίρνει πλέον σάρκα και οστά, και αυτό νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Τον υπουργό συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Επιμελητηρίου τονίζοντας ότι το θέμα ευρωεκλογές και οικονομία είναι αρκετά επίκαιρο δεδομένου ότι «το ζήτημα της οικονομίας είναι ένα ζήτημα καθημερινότητας, όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες στην ουσία αντιμετωπίζουν μία σειρά από προκλήσεις και προβλήματα όπως την ακρίβεια, τον κατώτερο μισθό, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου[…]. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες σε ένα πλαίσιο μάλιστα ευρύτερο ευρωπαϊκό, μέσα από προκλήσεις πέρα από την οικονομία, και λόγω διάφορων γεωστρατηγικών που συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Επίσης, είναι λογικό η οικονομία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο μιας και είναι μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει την επόμενη εξαετία. Πρόκληση για το πώς μπορεί να αυξήσει το budget (προϋπολογισμό) όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, όπως άμυνα και να γίνει από την άλλη μία ορθότερη κατανομή προς όφελος των πολιτών. Είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κινητοποιήσεις και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα καμπανάκι προς όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, ώστε να γίνει η σωστή κατανομή των κοινοτικών πόρων, ώστε στο τέλος της ημέρας να ευημερούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεπερνούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Σχετικά με την ακρίβεια που δυσαρεστεί την κοινωνία, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «ο πρωθυπουργός έχει πει κατ’ επανάληψη αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που αντιμετωπίζει το σύνολο του κυβερνητικού επιτελείου. Προφανώς έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Θυμίζω ότι τους τελευταίους μήνες μέσα από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει την ευθύνη, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, έχουμε παρατηρήσει μία μείωση τιμών σε μία σειρά προϊόντων. Είναι σημαντικό επίσης πως μέσα από μία σειρά από πρωτοβουλίες που ελήφθησαν, βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, όπως στους λογαριασμούς της ενέργειας στο τελευταίο τρίμηνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο διότι όντως τα νοικοκυριά βλέπουν μία ακρίβεια αρκετά ψηλή που στο τέλος της ημέρας τα πιέζει αρκετά σε ό,τι αφορά το εισόδημά τους. Να θυμίσω όμως ότι με απανωτές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως θα γίνει και τις επόμενες ημέρες και κατά αυτόν τον τρόπο ισοσκελίζεται μέχρι ένα βαθμό το ζήτημα της ακρίβειας. Θα το πω για άλλη μία φορά, προφανώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στο εξής, ακριβώς για να μην υπάρχει αυτή η πίεση στα νοικοκυριά».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον ρωσικό λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, όπως και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων. «Είναι δεδομένο ότι είναι καταδικαστέες, κατακριτέες τέτοιου είδους ενέργειες όσον αφορά το κομμάτι των τρομακτικών επιθέσεων».