«Ήταν μία επίσκεψη καλά προετοιμασμένη, η οποία έφερε τα αποτελέσματα που περιμέναμε και έχει και συνέχεια», σημείωσε, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφερόμενος στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικότερα στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του, τη Θετική Ατζέντα, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε μία δύσκολη περίοδο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. «Θέματα χαμηλής πολιτικής που δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να ανθήσει κι η διπλωματία των εθνικών και σοβαρών θεμάτων», όπως είπε.
Από τις 15 συμφωνίες που υπεγράφησαν, ο κ. Φραγκογιάννης -σε συνέντευξη του αργότερα στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Σκάι- χαρακτήρισε ως πιο σημαντική την ιδέα που σκέφτηκαν με τον ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, να βρεθεί ένας τρόπος για να φέρουν τους νέους πιο κοντά. Έτσι κατέληξαν σε «ένα hackathon, έναν ψηφιακό διαγωνισμό που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες από 16 έως 28 ετών να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε τρεις θεματικές: Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, έξυπνες πόλεις. Σε αυτές τις θεματικές θα παρουσιάσουν μία ιδέα, ένα startup το οποίο θα βραβευτεί από μία επιτροπή Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων. Σε αυτήν την επιτροπή θα βραβεύσουν οι Τούρκοι τους Έλληνες και οι Έλληνες τους Τούρκους, τα 10+10 καλύτερα Projects από την Ελλάδα και την Τουρκία». «Θα φτιάξουμε μικτές ομάδες και Ελλάδα και Τουρκία θα στηρίξουν την υλοποίησή τους. Άρα, λοιπόν, είναι ένας έξυπνος τρόπος, ξεκινάει διαδικτυακά και ολοκληρώνεται στην πράξη από κοντά. Βάζει νέους ανθρώπους να ενστερνιστούν μία ιδέα που είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις δύο χώρες προκειμένου να έρθουν κοντά και να φέρουν ένα αποτέλεσμα προς όφελος και των δικών μας χωρών αλλά και όλου του κόσμου», πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παλιά γέφυρα του Έβρου με μονή ροή και στον πολύ μικρό μεθοριακό σταθμό, «που δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις και δεν επιτρέπουν ούτε το εμπόριο και τις συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες ούτε τον τουρισμό». Όπως είπε, το έργο για τη νέα γέφυρα θα ξεκινήσει εντός του 2024, θα είναι σε άλλο σημείο, θα έχει μήκος 810 μέτρα εκ των οποίων τα 30 σε ελληνικό έδαφος και τα 470 σε τουρκικό». Επίσης, θα αναβαθμιστεί και ο μεθοριακός μας σταθμός, ένα έργο που «θα ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024».
Σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για την υπογραφή ενός μνημονίου ανάμεσα στην Enterprise Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων με τους αντίστοιχους τουρκικούς φορείς, με σκοπό «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε αυτό το πλαίσιο προκειμένου να συνεργαστούμε και να φέρουμε επενδύσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ελλάδα».
«Υπάρχει ένα συνολικό εμπόριο της τάξης των 5,4 δισ. αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν υπάρχει εμπόριο έντονο, το οποίο να αφορά προϊόντα με εμπορικά σήματα, ελληνικά και τουρκικά, είναι κυρίως πρώτες ύλες, βιομηχανικά είδη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μπούμε στην επόμενη φάση. Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, μία μεγάλη αγορά, είναι μία μεγάλη οικονομία και είναι δίπλα μας. Άρα, λοιπόν, πρέπει να χτίσουμε οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς και αυτό θα το πετύχουμε με πολλούς τρόπους», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι στην 6η Σύνοδο της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, στις 2 Φεβρουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος θα επιδιώξει αφενός να πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση της Θετικής Ατζέντας αφετέρου να πάρει μαζί του και επιχειρηματική αποστολή Ελλήνων.
Σοφία Αραβοπούλου