Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία; Ιερός Αυγουστίνος, 354-430, Άγιος

Κ. Φραγκογιάννης: Ο εξωστρεφής δρόμος της ανάπτυξης: Κωνσταντινούπολη και Ινδία, Ουάσιγκτον και Άμπου Ντάμπι

27 Ιανουαρίου, 2024

Με μία γεμάτη ατζέντα εξωστρέφειας για τον Φεβρουάριο ξεκινά ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης το 2024. «Με ενθουσιασμό, δυναμισμό και αποφασιστικότητα, με τον επιχειρηματικό κόσμο μαζί μας και με τη στήριξη των θεσμικών φορέων της αγοράς, συνεχίζουμε, λοιπόν, και το 2024, στον εξωστρεφή δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, με φρέσκιες ιδέες και ανοιχτούς ορίζοντες, προς όφελος της χώρας και όλων ημών των πολιτών της».

Κωνσταντινούπολη και Ινδία, συνοδεία επιχειρηματιών είναι οι δύο πρώτες αποστολές, ακολουθούν Ουάσιγκτον και ‘Αμπου Ντάμπι για διμερείς επαφές εντός του Φεβρουαρίου, όπως εξηγεί σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διοργανώνονται από την Οικονομική Διπλωματία επισκέψεις και επαφές σε Ευρώπη (Γερμανία, Βαλτικές χώρες, Δυτικά Βαλκάνια), Αφρική (Αίγυπτο, Νιγηρία, Γκάνα), Ασία (Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Λιβύη) και Καναδά.

Ο κ. Φραγκογιάννης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για «το ζωηρό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στις επιχειρηματικές αποστολές» ως «ψήφο εμπιστοσύνης στις εξωστρεφείς πολιτικές μας» επισημαίνει ότι «αυτό που έχει αξία να τονιστεί είναι ότι σε όλες μας τις δράσεις εξωστρέφειας, πορευόμαστε από κοινού, πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος, προωθώντας πειστικά και αποτελεσματικά τη νέα εικόνα της Ελλάδας ως σύγχρονης, ανοιχτής και ανταγωνιστικής οικονομίας που στηρίζει συλλογικά τα εθνικά της συμφέροντα»

Ειδικότερα για τον πρώτο σταθμό, την Κωνσταντινούπολη, 1 και 2 Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι στόχος είναι «να φέρουμε πιο κοντά τους επιχειρηματικούς κόσμους Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας ταυτόχρονα ακόμα ένα βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων με τη γείτονα χώρα».

«Πηγαίνουμε, λοιπόν, στην Κωνσταντινούπολη» εξηγεί σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «με πολυπληθή αποστολή από σχεδόν όλους του κλάδους της οικονομίας – κατασκευές, τρόφιμα, υψηλή τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια και ΑΠΕ, τουρισμό, ναυτιλία – με στόχο ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας. Στο Οικονομικό Φόρουμ που συνδιοργανώνουμε με τον τουρκικό φορέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων DEIK την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα διερευνήσουν προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών εγχειρημάτων.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. Η Οικονομική Διπλωματία στέκεται στο πλευρό τους».

Επικεφαλής αντίστοιχης επισχειρηματικής αποστολής ο κ. Φραγκογιάννης θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Ινδία, με σταθμούς τρεις πόλεις κομβικά κέντρα πολιτικής, οικονομίας και καινοτομίας, το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ. «Η Ινδία αποτελεί ένα ακόμα προσωπικό μου στοίχημα» τονίζει και προσθέτει: «Γνωρίζω καλά τη χώρα, από επιχειρηματική πλευρά, και τις προοπτικές που γεννά μια τόσο μεγάλη αγορά. Εκτιμώ ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή – η Ινδία αποτελεί δυναμική και ανερχόμενη οικονομία, και οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα και μια μοναδική ευκαιρία για ένα οργανωμένο και στοχευμένο άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια, δυναμική και γεμάτη προκλήσεις παγκόσμια αγορά».

Ερωτηθείς σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, στις 9 Φεβρουαρίου μαζί με όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει στον 5ο γύρο για διμερή ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων, ο κ. Φραγκογιάννης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, θα προκύψουν και νέες συνεργασίες και ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν κάποια projects που έχουν ήδη συζητηθεί», καθώς όπως λέει «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται αναμφισβήτητα στο καλύτερο δυνατό πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών θέλησε να αναφερθεί και σε «μια σημαντική και πολύ στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή που ετοιμάζουμε στο Βελιγράδι, αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, για την οποία θα υπάρξει σύντομα σχετική ανακοίνωση».

Σοφία Αραβοπούλου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ