Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει. - Karl Jung, 1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος

Ι. Κόντης: οι Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

13 Δεκεμβρίου, 2023

Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα κυρίως από έμμεσους φόρους, αν και οι άμεσοι φόροι είναι αυτοί που θα έπρεπε να στηρίζουν την οικονομία, ανέφερε ο γενικός εισηγητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης. «Βλέπουμε ότι το κράτος δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να αντιστοιχίσει άμεσους και έμμεσους φόρους σε ένα αξιόλογο επίπεδο και βλέπουμε μια μεγάλη διαφορά, και προσδοκία να καταναλώσουν οι Έλληνες καταναλωτές. Την ίδια ώρα, μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλοι όμιλοι έχουν βρει τον τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, να διαφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν, να κάνουν τριγωνικές τιμολογήσεις των κερδών και εμείς να μη μπορούμε να τους πιάσουμε και να στοχεύουμε πάντα στον μικρό-φοροφυγά, τον Έλληνα, που εγώ αμφιβάλλω ότι υπάρχουν σήμερα μικρομεσαίοι που φοροδιαφεύγουν. Λέμε φοροφυγά εκείνον που πάει να καθαρίσει έναν κήπο σήμερα, και δεν δηλώνει τα 20 ευρώ, και φοροδιαφεύγουν οι όμιλοι», είπε ο κ. Κόντης.

Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα όταν αποσυρθούν τα μετρητά από την αγορά, γιατί τα μετρητά στην Ελλάδα είναι στήριξη της οικονομίας.

Ο γενικός εισηγητής των Σπαρτιατών αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό στο οποίο εξακολουθεί να κινείται η ανεργία και στην απουσία μέριμνας για τους μακροχρόνια άνεργους και τα ΑμεΑ που, ενώ «φυτοζωούν» ή υποαπασχολούνται, ζουν στηριζόμενοι στη βοήθεια από την οικογένεια τους και το κράτος δεν παρεμβαίνει ώστε να τους συμπεριλάβει στη παραγωγική διαδικασία και δεν παρεμβαίνει ούτε για την ουσιαστική υποστήριξη των βαριά ΑμεΑ. «Προϋπολογισμός που απευθύνεται στην κοινωνία πρέπει πρώτα να έχει μέριμνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, για τις ασθενέστερες ομάδες», είπε ο κ. Κόντης και πρόσθεσε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, οι Έλληνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα φτώχειας ενώ ιδίως η παιδική φτώχεια είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, οι πολύτεκνες οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ιδίως μετά την κατάργηση της στήριξης στους τρίτεκνους.

Είπε επίσης ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα που είναι βασικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά προβλήματα, μετά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ενώ η αγροτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε τουλάχιστον 10 χρόνια, και σήμερα έχουμε πλήθος αγροτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά που είναι εισαγόμενα και μάλιστα από χώρες που δεν είχαν αγροτική παραγωγή, τα προηγούμενα χρόνια, όπως το Βέλγιο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση, σημειώνοντας ότι ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί με το εισόδημα του να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει αυξανόμενο το ΑΕΠ, αλλά σε πραγματικούς όρους απέχουμε από τα προ μνημονίων επίπεδα» είπε ο κ. Κόντης και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ, σε ονομαστικούς όρους, οφείλεται στην πληθωριστική κρίση και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους, με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα στην ενεργειακή κρίση. «Πρωτοφανή» χαρακτήρισε στο κλίμα αυτό τη διακοπή της λιγνιτικής παραγωγής, «εν μια νυκτί» αν και οι λιγνιτικές μονάδες, επί σειρά ετών, μας έβγαζαν «ασπροπρόσωπους».

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλασσε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, για την οποία τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, σε δυνατότητα παραγωγής σιδηρονικελίου, να καταλήγει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια, ιδίως στον Έβρο.