Οι αλχημιστές ψάχνοντας για χρυσάφι ανακάλυψαν πολλά άλλα πράγματα μεγαλύτερης αξίας. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Η κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα γιόρτασε την εθνική επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

3 Οκτωβρίου, 2024

Εορτάστηκε την Αθήνα η 64η επέτειος από την Εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης και η σύζυγός του.

Ο κος και η κα Αυγουστίδη υποδέχτηκαν τους καλεσμένους τους στην πρεσβευτική κατοικία, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η δεξίωση ξεκίνησε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο ερμήνευσε η Κύπρια τραγουδίστρια Σαλίνα Γαβαλά.

Ακολούθως, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τους καλεσμένους αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε την 64η επέτειο από την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέκομαι εδώ μπροστά σας με συναισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και υπερηφάνειας για όλα τα πράγματα που έχουμε επιτύχει ως Κυπριακή Δημοκρατία, με επιμονή και σκληρή δουλειά».

Αναφερόμενος στα σημαντικά ορόσημα της φετινής χρονιάς, ο κύριος Αυγουστίδης τόνισε: «διανύουμε το 50ο έτος από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, «μισός αιώνας – μισής πατρίδας», μία τραγική επέτειος, ένα έτος μνήμης, αλλά και τιμής και ιδιαίτερης μνημόνευσης για όλους αυτούς, Ελλαδίτες και Κύπριους, οι οποίοι θυσιάστηκαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974, στους αγνοούμενους μας, αλλά και για όλους αυτούς που έφυγαν από τη ζωή, χωρίς να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους για την απελευθέρωση της πολύπαθης πατρίδας μας και την επιστροφή στη γη των πατέρων τους».

Ο κ. Αυγουστίδης έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη μνεία στις «αδελφικές και άριστες» διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, την «συμπόρευση τους στη διεθνή αρένα, βασισμένη στις κοινές αξίες, αρχές, πεποιθήσεις και το διεθνές δίκαιο», αλλά και στον «σεβασμό και την αναγνώριση που οι δυο χώρες έχουν κερδίσει, ως πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα».

Στο πλαίσιο της δεξίωσης για την εθνική επέτειο για την Ανεξαρτησία παρουσιάστηκε από την Ιστορικό Τέχνης Μαρία Παφίτη το σπουδαίο έργο που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Έλληνας χαράκτης Α. Τάσσος, με τίτλο «Προσφυγόσημο».

Το έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης με τίτλο «Προσφυγόσημο. Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου. Η ιστορία ενός συμβόλου», η οποία θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, 2024 στο «Σπίτι της Κύπρου».

Τη δεξίωση διάνθισε μουσικά ο Ελληνοκύπριος πιανίστας Γεώργιος Γάββαρης, καθώς επίσης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού. Οι καλεσμένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα από την κυπριακή γαστρονομία.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που έδωσαν το παρών ήταν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Ιωάννου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Γουινέας κος Γεώργιος Βλαδιμήρου, πρέσβεις και άλλα μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, ο διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, διπλωματικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Ανώτατων Σχολών, καθηγητές, επιχειρηματίες, μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, καθώς επίσης εκπρόσωποι της κυπριακής ομογένειας, της κοινωνίας των πολιτών και των Μέσων Ενημέρωσης.