Η θέληση, όταν δεν συνοδεύεται από δύναμη, θυμίζει μικρά παιδιά που παίζουν στρατιωτάκια. George Canning, 1770-1827, Άγγλος πολιτικός

Η Β. Κεχαγιά για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και τις δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη για τα Τέμπη

8 Μαΐου, 2024

«Ήταν ένα γνωστό θέμα, δεν ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία”», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη της στον ρ/σ Real Fm, καταλογίζοντας αδράνεια στην κυβέρνηση ως προς την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, θέμα που έχει ανακινηθεί από το 2020.

Είπε ότι «μέσα σε αυτό το διάστημα, κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εμποδιστεί αυτή η εξέλιξη. Να ασκηθεί πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση και προς τον Ερντογάν, -ο οποίος ήρθε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη των Αθηνών- ούτως ώστε να μην υλοποιήσει αυτή τη στόχευση, η οποία χθες υλοποιήθηκε επισήμως». Πρόσθεσε ότι πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό της «κι εκεί δεν έθεσε κανένα ζήτημα». «Θα μπορούσαμε να πιέσουμε διεθνείς φορείς για να ασκήσουν από την πλευρά τους πιέσεις προς την Άγκυρα, να μη προχωρήσει στην μετατροπή αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί. Δεν το κάναμε», είπε. Σχολιάζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο, ρώτησε: «Πότε, εκ των υστέρων;», για να προσθέσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «ότι ήταν υποτονική, κατώτερη των περιστάσεων, η ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών και θα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα όλες οι απαραίτητες ενέργειες».

Μιλώντας για όσα ειπώθηκαν από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Ηγουμενίτσα σχετικά με τα Τέμπη, η κ. Κεχαγιά είπε ότι «η φράση “υπουργοί δολοφόνοι” δεν ειπώθηκε από το στόμα του κ. Κασσελάκη», ξεκαθαρίζοντας πως όταν εκείνη μίλησε για παρερμηνεία, «αφορούσε αυτό ακριβώς. Ότι δεν ειπώθηκε το “δολοφόνοι υπουργοί”. Αυτή η φράση».

κ. Κεχαγιά -στην οποία οι δημοσιογράφοι διάβασαν την αποστροφή του κ. Κασσελάκη («πάνε και φιλάνε τα χέρια μέσα στο Πάσχα και ψηφίζουν και συγκαλύπτουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά»), ανέφερε: «μέσα στο πλαίσιο μιας συνομιλίας που είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με έναν πολίτη, και θέλοντας να δείξει την αντίφαση και την υποκρισία όταν διάφοροι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη υποκρίνονται, φιλούν χέρια τις μέρες του Πάσχα και ζητούν τον καθαγιασμό, ειπώθηκε και αυτή η φράση, όπως μου την αναγνώσατε. Σε αυτό δεν μπορώ να φέρω κάποια αντίρρηση, θα ήμουν παράλογη. Τις εξηγήσεις τις έδωσε ο κ. Κασσελάκης. Εγώ θέλω να σας πω ότι η συγκεκριμένη φράση εντάσσεται στο προηγούμενο πλαίσιο που είχε βάλει μιλώντας για συγκάλυψη. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της τραγωδίας στα Τέμπη, μιλάμε για εγκληματική αμέλεια ή εγκληματικές παραλείψεις υπουργών». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «να απομακρύνει από το ενδεχόμενο να δικαστούν -ενδεχομένως και να αθωωθούν- υπουργοί της, οι οποίοι, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν και ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών». Παραπέμποντας δε σε πρόσφατες δηλώσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα, σχολίασε: «γιατί δεν ταράχτηκε η κυβερνητική παράταξη και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα; Το λέω αυτό γιατί όταν η κ. Φλέσσα λέει, με έναν σοκαριστικό τρόπο, ότι όλοι μαζί σκοτώσαμε αυτά τα παιδιά, τις 57 ψυχές τις αφαιρέσαμε όλοι, αναρωτιέμαι: εντάσσει και τους υπουργούς της ΝΔ σε αυτό ή τους εξαιρεί;».