Anastasio Somoza, 1925-1980, Νικαραγουανός δικτάτορας

Γουίμπλεντον: Τελειώνει παράδοση 147 ετών, αντικαθιστά τους κριτές γραμμής με τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη

9 Οκτωβρίου, 2024

 Το Γουίμπλεντον, το πιο διάσημο τουρνουά τένις στον κόσμο, παρά τις άκαμπτες παραδόσεις του (λευκά ρούχα, για παράδειγμα), δεν διστάζει να καινοτομήσει. 
 Το βρετανικό «Grand Slam» προκάλεσε θόρυβο όπου με μια ιστορική ανακοίνωση, έκανε γνωστό ότι από το 2025, θα αντικαταστήσει τους κριτές γραμμής με τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη για πρώτη φορά στα 147 χρόνια του τουρνουά στο χόρτο.
 Από την επόμενη χρονιά, η εικόνα των καλοντυμένων ανδρών και γυναικών  που στέκονται προσεκτικά στο πίσω μέρος και στα πλαϊνά των γηπέδων του «All England Club» δεν θα υπάρχει πλέον. 

 Οι διοργανωτές του τουρνουά πήραν την απόφαση να εγκαταστήσουν μια αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική γραμμή στα 18 γήπεδα του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού.
 «Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, θεωρούμε ότι η τεχνολογία είναι αρκετά στιβαρή και ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα στην αναζήτηση της μέγιστης ακρίβειας στη διαιτησία. Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας να εξισορροπήσουμε την παράδοση και την καινοτομία στο Γουίμπλεντον», δήλωσε η Σάλι Μπόλτον, διευθύνουσα σύμβουλος του All England Club.

 Η Σάλι Μπόλτον τόνισε τον «κεντρικό ρόλο» των κριτών γραμμής για «δεκαετίες» και εξήρε αυτό που αποκάλεσε την «πολύτιμη συνεισφορά» αυτών των επαγγελματιών.
 Η χρήση του «Hawk-Eye Live», ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που εξαλείφει τους κριτές γραμμής, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελικών του ATP Next Gen 2017 στο Μιλάνο, στη συνέχεια, η ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής απόστασης λόγω της πανδημίας Covid-19 αφαίθηκε από τον Αύγουστο του 2020. 

 Σε τουρνουά όπως το Σινσινάτι, το US Open και τα Μάστερς, αντικαταστάθηκαν από το σύστημα που παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά αφαιρεί την «ανθρώπινη δραστηριότητα» έλξης και καταργεί τις θέσεις εργασίας.
 Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος του ATP, ο Ιταλός Ανδρέα Γκαουντέντζι, είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι κριτές γραμμής θα αντικατασταθούν πλήρως από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα από το 2025 και μετά το Australian Open είχε ήδη εγκαταλείψει οριστικά τη λειτουργία, κάτι στο οποίο έχει πλέον ενταχθεί το Γουίμπλεντον.
 
 Στο τένις, το «Hawk-Eye Live» χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά το 2006, στο τουρνουά του Μαϊάμι. Το US Open, την ίδια χρονιά, ήταν το πρώτο Grand Slam που χρησιμοποίησε το σύστημα και, το 2018, το πρώτο μεγάλο που πρόσφερε την τεχνολογία  σε όλα τα γήπεδα για αγώνες μονού και διπλού.
 Η ύπαρξη του συστήματος «Hawk-Eye Live» αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό προϋπολογισμό χρημάτων, αλλά σημαίνει επίσης μια δαπάνη για την υποστήριξη των διαιτητών. Ένα ATP 250 όπως αυτό του Μπουένος Άιρες, για παράδειγμα, χρειάζεται 40 κριτές για να καλύψουν τα γήπεδα για μια εβδομάδα (εκτός από την πρόκριση). Εκτός από την πληρωμή μισθών, η διοργάνωση είναι υπεύθυνη για φαγητό, ρουχισμό, ασφάλιση και το στήσιμο της σκηνής όπου οι διαιτητές ξεκουράζονται ή αφήνουν τα υπάρχοντά τους.

 Α. Βαζογιάννης