Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους μ' ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος. ~Μέγας Αλέξανδρος | (Βασιλεύς Μακεδόνων ) | 356-323 π.Χ.

Γ. Φλωρίδης: Σπιλώνουν τη μνήμη των αληθινών αγωνιστών όσοι καπηλεύονται το Πολυτεχνείο

16 Νοεμβρίου, 2023

Με έντονο τρόπο καταδίκασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τον προπηλακισμό που δέχτηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την προσέλευσή του στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι, ενόψει της 50ης επετείου της 17ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι οι δήθεν αγωνιστές σπιλώνουν τη μνήμη των αληθινών αγωνιστών.

 

«Όλοι αυτοί που επιτίθενται εκ του ασφαλούς σε πολιτικούς αρχηγούς στο Πολυτεχνείο και παριστάνουν τους αγωνιστές, οι ίδιοι εκείνες τις σκληρές μέρες τής εξέγερσης των νέων δεν θα πλησίαζαν ούτε σε 10 χιλιόμετρα στον χώρο που υπήρχε ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης, σε σύντομη παρέμβαση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

 

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Φλωρίδης και σε όσους άφησαν αιχμές, συνδέοντας τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την αυριανή επέτειο της 17ης Νοεμβρίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

«Αν κάτι θέλει να πει το νομοσχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι να την τιμήσει. Διότι η εξέγερση εκείνη των νέων ήταν η εξέγερση απέναντι σε ένα τρομοκρατικό καθεστώς απέναντι σε ένα δικτατορικό καθεστώς. Και ήταν εξέγερση των νέων με κίνδυνο της ζωής τους, και κάποιοι από αυτούς τους νέους τη χάσανε τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

«Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «αν εκείνοι οι νέοι που πάλεψαν εναντίον ενός δικτατορικού, τρομοκρατικού καθεστώτος για να έρθει η Δημοκρατία στη χώρα σήμερα, απλώς να θυμίσω ότι σήμερα έχουμε δημοκρατία στη χώρα και πρέπει να πολεμήσουμε εξίσου την τρομοκρατία».

 

Όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης, δεν μπορεί να γίνεται αυτή η συζήτηση «στο ελληνικό δημοκρατικό Κοινοβούλιο, το οποίο βιώνει επί 49 χρόνια την καλύτερη ποιότητα της δημοκρατίας που είχε η Ελλάδα στα 200 χρόνια της νεώτερης ιστορίας της».

 

Ανέφερε ότι «κάποιες πτέρυγες επιχειρούν μονίμως να διαστρεβλώσουν τα βασικά ιστορικά νοήματα, μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία έγινε υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον της τρομοκρατίας». «Επιχείρησαν να καπηλευθούν την ημερομηνία της 17η Νοέμβρη για να στήσουν την τρομοκρατία μέσα στη δημοκρατία, δηλαδή για να δολοφονούν», σημείωσε.

 

Στο σημείο αυτό ο κ. Φλωρίδης καταδίκασε την επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι σήμερα, που προπηλάκισαν αρχηγό πολιτικού κόμματος στο Πολυτεχνείο, το κάνουν εν μέσω δημοκρατίας, “αξιοποιώντας” δηλαδή την ελευθερία που τους παρέχει το δημοκρατικό πολίτευμα για να επιτίθενται εκ του ασφαλούς σε πολιτικούς αρχηγούς και να παριστάνουν τους αγωνιστές. Για ένα όμως είμαι βέβαιος. Ότι για όλους αυτούς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια της δημοκρατίας επιτίθενται σε πολιτικούς στον χώρο του Πολυτεχνείου, οι ίδιοι, αν ζούσαν τότε εκείνες τις σκληρές μέρες της εξέγερσης των νέων με κίνδυνο της ζωής τους και με απώλεια της ζωή τους, αυτοί οι συγκεκριμένοι δεν θα πλησίαζαν ούτε σε 10 χιλιόμετρα στον χώρο που υπήρχε ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους. Αλλά, αφού κάποιοι έχασαν τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η δημοκρατία σήμερα εκ του ασφαλούς προπηλακίζουν πολιτικούς».

 

Και ο κ. Φλωρίδης κατέληξε: «Αυτό το νομοσχέδιο και αυτή η χρονική σύμπτωση μας υπενθυμίζει ότι αυτό το νομοσχέδιο που καταπολεμά την τρομοκρατία, στην πραγματικότητα υπερασπίζει την δημοκρατία. Αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Και το κάνει σε τήρηση ενός πανευρωπαϊκού κανονισμού. Γιατί η Ευρώπη παραμένει στον κόσμο μια κοιτίδα πολιτισμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτόν τον ευρωπαϊκό χώρο, όλοι, από τα πιο μεγάλα δικτατορικά καθεστώτα επιχειρούν να έρθουν εδώ και να ζήσουν εδώ. Άρα, περισσότερη προσοχή και περισσότερο σεβασμό σε μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού που είναι η δημοκρατία και η οποία οφείλεται εν πολλοίς και σε εκείνη την εξέγερση των νέων οι οποίοι, για να θυμηθούμε και το Άξιον Εστί, κάνανε την αφοβιά σημαία και δεν κινήθηκαν στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας το όνομα της 17 Νοέμβρη αλλά κινήθηκαν μπροστά και απέναντι στα τανκς. Και σήμερα αυτοί που νομίζουν ότι τιμούν τη μνήμη τους στην πραγματικότητα σπιλώνουν τη μνήμη τους. Γιατί σπιλώνουν τη μνήμη αληθινών αγωνιστών».