Μόνο ένα νοσοκομείο δείχνει τι είναι ο πόλεμος. Erich Maria Remarque, 1898-1970, Γερμανός συγγραφέας

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας σε αγροδιατροφικά θέματα συμφώνησε ο Λ. Αυγενάκης με τον Γάλλο ομόλογό του

3 Απριλίου, 2024

Περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία σε θέματα αγροδιατροφής συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Γάλλος ομόλογό του, Marc Fesneau

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη στο Παρίσι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ και ιδιαίτερα στις τέσσερις βασικές που πρέπει να προωθηθούν πριν από τις ευρωεκλογές.

Επιπλέον συζητήθηκε, η υπόθεση της λειτουργίας του θεσμού των αγροτικών επιμελητηρίων στην οποία η Γαλλία έχει μακρά παράδοση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ οι δυο υπουργοί συνομίλησαν για το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Μίλησαν για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ συζητήθηκε και το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η Γαλλία διαθέτει μικτό σύστημα στο οποίο συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας. Κοινή εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα πρέπει στην κάλυψη των αγροτικών ασφαλίσεων να συμβάλλει και η ΚΑΠ.

Σε ό,τι αφορά στη Μεσογειακή συνεργασία οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και μάλιστα και με τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ιδιαίτερα δε με τις χώρες της Βορείου Αφρικής.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Αυγενάκης θα μεταβεί στη Λιουμπλιάνα όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας κυρία Mateja Čalušić.